Procedura de Brevetare a Inventiilor

Extras din referat Cum descarc?

Actul normativ care reglementeaza procedura de brevetare a inventiilor , este legea nr . 64/21.10.1991, republicata si care a intrat in vigoare la data de 21.01.1992.
In virtutea acestei legi, pe teritoriul Romaniei, drepturile asupra inventiei sunt recunoscute (si aparate) prin eliberarea unui titlu de protectie de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci ( OSIM ).
Examinarea preliminara 
Cererea de brevet de inventie este supusa procedurii de examinare preliminara, in cadrul careia se analizeaza: 
a) daca solicitantul are dreptul la brevet de inventie, in cazul in care acesta este o alta persoana decat inventatorul; 
b) dreptul mandatarului autorizat de a reprezenta solicitantul in fata OSIM; 
c) daca sunt declarati inventatorii; 
d) daca prioritatea conventionala este corect revendicata si sustinuta prin acte de prioritate depuse la OSIM; 
e) daca taxele au fost platite in cuantumul si termenele corespunzatoare procedurilor solicitate in cererea de brevet de inventie; 
f) indeplinirea conditiilor materiale privind cererea de brevet de inventie.
Daca in urma examinarii depozitului cererii de brevet de inventie si a documentelor anexate OSIM constata neregularitati privind indeplinirea conditiilor prevazute de lege si de prezentul regulament, acestea se notifica solicitantului, acordandu-i-se un termen de raspuns. Descrierea, revendicarile si, daca este cazul, desenele modificate trebuie inregistrate la OSIM, fie sub forma paginilor redactilografiate sau, dupa caz, a figurilor refacute, fie sub forma modificata in intregime; toate paginile, inclusiv cele care contin figurile, vor fi semnate de solicitant si vor fi supuse, la cererea solicitantului, procedurilor pe care le urmeaza cererea, cu conditia ca modificarile sa nu depaseasca limitele dezvaluirii inventiei la data de depozit. 
Publicarea cererii de brevet de inventie 
Conform art.23 din legea sus mentionata, cererea de brevet de inventie, pentru care s-au achitat taxele de inregistrare sau de deschidere a fazei nationale si de publicare, si pentru care, cu o luna inainte de data publicarii, nu a fost luata o hotarare de respingere, nu s-a luat act de retragerea cererii sau cererea nu a fost considerata ca fiind retrasa, se publica. Termenele de plata a taxei de publicare a cererii, sunt cele prevazute in reglementarile legale privind regimul taxelor pentru aceasta procedura. 
In conditiile in care nu a fost solicitata in scris in mod expres publicarea cererii, dar este facuta dovada platii taxei de publicare in cuantumul si termenele legale, se considera ca solicitantul si-a dat acordul pentru publicare .
Daca o alta persoana decat solicitantul sau mandatarul autorizat al acestuia a solicitat publicarea si/sau a achitat taxa de publicare, OSIM nu va da curs procedurii de publicare; totusi, in cazul in care solicitantul este de acord cu plata taxei de publicare de catre o alta persoana, acesta comunica acordul sau la OSIM, care da curs publicarii cererii. 
Daca termenele de plata si cuantumul taxei prevazute in reglementarile legale privind regimul taxelor pentru aceasta procedura nu au fost respectate, OSIM hotaraste respingerea cererii de brevet de inventie . 
Cererile de brevet de inventie, pentru care solicitarea de examinare a fost facuta la data de depozit, iar taxa de examinare a cererii si de luare a hotararii in termen de 18 luni de la data de depozit a fost platita, se publica , publicarea cererii se considera a fi inclusa in cuantumul taxei de examinare. Cererea de brevet de inventie publicata asigura provizoriu solicitantului, de la data publicarii, protectia conferita, pana cand o hotarare de acordare a brevetului de inventie a ramas definitiva si irevocabila. 
Dupa publicarea cererii de brevet de inventie, OSIM publica, cu respectarea prevederilor legale, toate modificarile intervenite cu privire la regimul juridic al cererilor de brevet de inventie, cum ar fi modificarea persoanei care are drept la brevet sau cea a inventatorului, mentiunea hotararii de respingere a cererii sau mentiunea ca cererea a fost retrasa ori este considerata ca fiind retrasa. 
Elemente care nu se publica 
Cererea de brevet nu trebuie sa contina: 
a) elemente sau desene contrare ordinii publice ori bunelor moravuri 
b) declaratii denigratoare privind produse, procedee sau valoarea cererilor de brevet ori brevetelor tertilor; 
Compararea cu stadiul tehnicii nu este considerata denigratoare prin ea insasi. 
In cazul in care documentatia de brevetare contine elemente sau, acestea nu sunt publicate, facandu-se mentiune cu privire la locul acestora in documentatia depusa si la numarul de cuvinte si/sau de desene nepublicate apartinand acestui loc. 
OSIM notifica solicitantului cu privire la cuvintele si/sau desenele excluse de la publicare, indicand si locul acestora in documentatia de brevetare, iar la cererea acestuia OSIM ii trimite o copie a cererii publicate. 
Conditii de plata a taxelor de examinare si de intocmirea raportului de documentare 
Taxa de examinare a cererii de brevet de inventie si luare a hotararii in termen de 18 luni de la data de depozit sau de la data deschiderii fazei nationale trebuie platita in cuantumul legal la data de depozit sau intr-un termen de 3 luni de la aceasta, de catre solicitant sau o alta persoana autorizata de solicitant. 
In situatia in care solicitantul cere intocmirea si publicarea unui raport de documentare si plateste pentru aceasta procedura taxa in cuantumul legal, taxa va fi returnata solicitantului. 
Cererea de brevet de inventie pentru care nu a fost platita taxa poate fi supusa procedurii de intocmire si publicare a unui raport de documentare la cererea solicitantului si cu conditia platii taxei legale, daca: 
a) data solicitarii in scris este pana in luna a 21-a de la data de depozit sau de deschidere a fazei nationale; 
b) taxa este platita in cuantumul si in termenele legale; si 
c) taxa de publicare a cererii de brevet de inventie a fost platita la termenul si in cuantumul legale. 
Publicarea raportului de documentare 
Pentru fiecare cerere de brevet de inventie OSIM intocmeste si publica, un raport de documentare, cu luarea in considerare a materialelor documentare accesibile din stadiul tehnicii,


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura de Brevetare a Inventiilor.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!