Procedura de brevetare a invențiilor

Extras din referat Cum descarc?

Istoria europeana a brevetarii unei inventii dateaza din 1474. In acel an, orasul Venetia vota cea dintai lege a patentelor, punandu-i la adapost pe inventatori de contrafacerile care abundau pe piata si in acele timpuri. 
In 1624, Anglia este tara in care este promulgat un "Statut al Monopolurilor" - act prin care un patent este acordat pentru o perioada de timp limitata "celui dintai si adevarat inventator". 
In secolul nostru, inventiile pur si simplu au explodat. Simtind acut nevoia organizarii uriasului flux de idei si informatii de pe piata stiintifica a continentului, cateva tari semneaza in 1973 "Conventia Patentelor Europene" (European Patent Convention, EPC). Este creata apoi Organizatia Europeana a Patentelor, cu bratul sau executiv, European Patent Office (EPO). Aici se afla depozitat un patrimoniu urias de gandire si inventivitate europeana, probabil unul dintre elementele cheie datorita carora Europa ramane leaganul dezvoltarii tehnologice si al civilizatiei moderne. Spre exemplu, EPO a publicat nu mai putin de un milion de brevete aplicate de la infiintarea, in 1977. In gigantica sa biblioteca, gazduita de o cladire din otel si sticla situata in zona rezidentiala Erhardt din Mznchen, sunt depozitate peste 42 de milioane de documente de patentare - ceea ce-i confera statutul de cea mai avansata institutie de profil din lume.Romania este una dintre putinele tari europene care nu sunt membre ale Oficiului European de Patente.
In Romania exista OSIM - Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci , unde se fac demersurile necesare pentru brevetarea unei inventii noi.O inventie este noua daca nu este cuprinsa in stadiul tehnicii.
Stadiul tehnicii cuprinde toate cunostintele care au devenit accesibile publicului printr-o descriere scrisa sau orala, prin folosire ori prin orice alt mijloc, pana la data depozitului cererii de brevet de inventie sau a prioritatii recunoscute.
Stadiul tehnicii cuprinde, de asemenea, continutul cererilor depuse la OSIM si al cererilor internationale sau europene desemnand Romania, asa cum acestea au fost depuse, care au o data de depozit sau de prioritate recunoscuta, anterioara celei mentionate mai sus, si care au fost publicate la sau dupa aceasta data conform legii.
Nu se exclude brevetabilitatea oricarei substante sau compozitii cuprinse in stadiul tehnicii pentru utilizarea acesteia in cadrul unei metode pentru tratamentul corpului uman sau animal, prin chirurgie ori terapie, sau in cadrul oricarei metode de diagnosticare practicate pe corpul uman sau animal, daca utilizarea sa in cadrul acestei metode nu este cuprinsa in stadiul tehnicii.
Prevederile acestui articol nu vor exclude brevetabilitatea oricarei substante sau compozitii prevazute la alin. anterior, pentru orice utilizare specifica in orice metoda pentru tratamentul corpului uman sau animal, prin chirurgie sau terapie, ori in orice metoda de diagnosticare practicata pe corpul uman sau animal, daca aceasta utilizare nu este cuprinsa in stadiul tehnicii.
Cererea de brevet trebuie sa se refere numai la o singura inventie sau la un grup de inventii legate intre ele de o asemenea maniera incat sa formeze un singur concept inventiv general.
Cererea de brevet de inventie trebuie sa contina datele de identificare a solicitantului,insotita de descrierea inventiei, de revendicari si, daca este cazul, de desene explicative, toate redactate in limba romana, se depune la OSIM si constituie depozitul national reglementar.
Cererea de brevet de inventie trebuie sa contina indicatii care sa permita stabilirea identitatii inventatorului.
Depunerea cererii de brevet poate fi facuta de persoana indreptatita la acordarea brevetului, personal sau in orice mod prescris de regulamentul de aplicare a prezentei legi.
In toate procedurile in fata OSIM solicitantul este considerat a fi persoana indreptatita la acordarea brevetului.
Cererea de brevet, insotita de documentele prevazute la alineatul anterior, va fi depusa, la alegerea solicitantului, pe hartie sau sub o alta forma si printr-un mijloc de transmitere accept de OSIM (depuse la sediul institutie sau prin posta priori-post ori recomandat)
Data de depozit este data la care au fost inregistrate la OSIM urmatoarele: 
a) o cerere care sa contina solicitarea explicita sau implicita a acordarii unui brevet de inventie; Completarea formularului se va face in limba romana, prin dactilografiere sau printare pe calculator (in cazuri deosebite poate fi completat si de mana). 
Solicitantul cererii poate fi o persoana juridica sau una fizica, in primul caz fiind necesar sa adaugati la functia si numele in clar ale conducatorului unitatii, semnatura acestuia si stampila unitatii. Daca conducatorul unitatii este unul dintre inventatori el nu poate semna pentru respectiva unitate, fiind necesar sa semneze pentru unitate un adjunct, un asociat sau contabilul sef.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura de Brevetare a Inventiilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!