Procedura contravențională - noțiunea, scopul, sarcinile, fazele și conținutul lor

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea, scopul si sarcinile procedurii contraventionale
1.1 Notiunea 
Potrivit Codului Contraventional, procesul contraventional este activitatea desfasurata de autoritatea competenta, cu participarea partilor si a altor persoane titulare de drepturi si de obligatii, avind ca scop constatarea contraventiei, examinarea si solutionarea cauzei contraventionale, constatarea cauzelor si conditiilor care au contribuit la savirsirea contraventiei (art. 374).
Procesul contraventional incepe de drept din momentul sesizarii sau al autosesizarii agentului constatator privind savirsirea contraventiei, se desfasoara pe principii generale de drept contraventional, in temeiul Constitutiei, al Codului Contraventional, al Codului de procedura penala in cazurile expres prevazute de cod, precum si al normelor dreptului international si ale tratatelor internationale cu privire la drepturile si libertatile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte.
In opinia profesorului Victor Gutuleac, procedura contraventionala este o totalitate de norme juridice procesuale care constituie mecanismul de realizare a normelor materiale ale combaterii contraventionalitatii, activitatea executiva a organelor abilitate, reglementata de legislatia in vigoare, privind prevenirea si curmarea contraventiei, constatarea si examinarea faptei contraventionale si executarea deciziilor respective, resocializarea contravenientului si stabilirea cauzelor si conditiilor care favorizeaza comiterea contraventiilor.
Din definitia procesului contraventional putem distinge urmatoarele trasaturi ale procedurii contraventionale: 
- procedura contraventionala este o totalitate de norme juridice procesuale ce contin reguli de aplicare a normelor materiale ale dreptului contraventional; 
- normele juridice se aplica numai in caz de aparitie a raporturilor juridice generale de fapta contraventionala comisa; 
- procedura contraventionala presupune o activitate a organelor abilitate privind: prevenirea, curmarea sau constatarea faptei contraventionale, examinarea cazului contraventional si emiterea deciziei asupra cazului, atacarea deciziei si revizuirea cazului, punerea in executare a deciziei privind aplicarea sanctiunii contraventionale; 
- atit continutul acestei activitati, cit si organele abilitate sa examineze cazul si sa emita decizia asupra cazului, alte parti ale procedurii contraventionale sint strict stabilite de legislatia contraventionala in vigoare; 
- procedura contraventionala are ca scop si reeducarea contravenientului, constatarea cauzelor si conditiilor in care s-a comis contraventia.
1.2 Scopul 
Scopul procedurii contraventionale constituie elaborarea unui mecanism bine chibzuit si legitim de realizare a normelor materiale ale dreptului contraventional, privind aplicarea corecta a masurilor de constrangere statala, inclusiv a sanctiunilor contraventionale pentru asigurarea executarii deciziilor de aplicare a pedepsei contraventionale. 
Deasemenea, procedura contraventionala mai are ca scop si solutionarea completa si obiectiva a cazului contraventional, astfel incat persoana vinovata sa fie sanctionata conform legii si nici o persoana sa nu fie sanctionata pe nedrept, adica sa nu se incalce legea si aplicarea ei corecta, fapta contraventionala comisa trebuie incadrata juridic corect, incit sa nu se ajunga la sanctionarea persoanei care in realitate nu a comis o fapta contraventionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura contraventionala - notiunea, scopul, sarcinile, fazele si continutul lor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!