Procedura Bugetară

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiune si trasaturi
2. Etapele procesului bugetar
3. Procedura elaborarii si aprobarii bugetului:
3.1.Elaborarea proiectului bugetului public
3.2.Calendarul bugetar
3.3.Aprobarea bugetului de stat
4. Executia bugetului de stat
4.1. Executia veniturilor bugetare
4.2. Executia cheltuielilor bugetare
4.3. Competentele pe linia executiei bugetului national
4.4. Sisteme de executie de casa a bugetului de stat
5. Incheierea exercitiului bugetar
6. Controlul executiei bugetare
7. Raportul semestrial privind situatia econimica si bugetara
8. Raportul privind executia bugetara finala
9. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiune si trasaturi
Procedura bugetara, sau procesul bugetar reprezinta totalitatea actelor si operatiunilor cu caracter tehnic si normativ, infaptuite de organe specializate ale statului cu scopul elaborarii, adoptarii, executarii si incheierii bugetului public national. 
Responsabilitatile in procesul bugetar, revin: Guvernului, Parlamentului, autoritatilor administrative publice locale. Guvernul efectueaza lucrarile premergatoare si intocmeste proiectul de buget, in timp ce Parlamentul il apoba, iar Executivul il executa, si in final Legislativul controlezadaca bugetul a fost executat. 
Procedura bugetara se desfasoara, pe parcursul a trei ani calendaristici. 
Trasaturile principale ale procedurii bugetare sunt:
- este o procedura legala-> fiind strict reglementata prin norme generale si speciale de drept financiar;
- are caracter democratic-> intrucat in cursul infaptuirii sale se manifesta atributele statului de drept;
- are caracter decisional-> presupune stabilirea cailor de procurare a resurselor financiare si, deopotriva, a modului de alocare a acestor resurse in raport cu nevoile pentru bunuri si servicii publice;
- are un caracter complex-> presupune efectuarea unei multitudini de acte si operatiuni (prognoza economica, decizie politica, acte administrative, s. a.)
- este o procedura ciclica -> se repeta in fiecare an. 
2.Etapele procesului bugetar
ETAPE CONTINUTUL ACTIVITATII INSTITUTII RESPONSABILE
I.
Elaborarea bugetului de stat Etapa analizei si formularii criteriilor de performata, pe baza carora se eleboreaza proiectul de buget. -Guvernul
-Ordonatorii de credite bugetare
II.
Examinarea si aprobarea bugetului de stat Este etapa examinarii si avizarii in comisiile parlamentare, precum si de aprobare de catre Camerele reunite ale Parlamentului. -Parlamentul 
III.
Executia bugetului de stat Activitatea de incasare a veniturilor bugetare si de efectuare a cheltuielilor aprobate prin buget.
Executia de casa a bugetului, respectiv operatiuni privind incasarea, pastrarea si eliberarea de resurse finaciare, pentru efectuarea cheltuielilor publice locale.
Intocmirea de situatii privind rezultatele executiei bugetare, dari de seama trimestriale, sinteza anuala a veniturilor si cheltuielilor, conturi anuale ale executiei bugetare. -Guvernul
-Ordonatorii de credite bugetare
IV.
Incheierea exercitiului bugetar Intocmirea contului de executie bugetara, care reflecta atat finalitatea operatiunilor de executare a veniturilor si cheltuielilor bugetare, cat si modul in care guvernul a respectat proiectiile bugetare, cu soldul bugetar aprobat de Parlament.
Situatia de echilibru, deficit sau excedent bugetar. -MEP
-Guvernul
-Parlamentul 
V.
Controlul executiei bugetare La fiecare intitutie publica se face cotrolul ulterior, vizand legalitate si realitatea datelor cuprinse in contul de executie a bugetului si verifica eficienta executiei bugetare. -Curtea de Conturi
-Parlamentul 
VI.
Aprobarea executiei bugetare Examinare si propuneri in comisiile de buget finante, precum si aprobarea in Parlament. -Parlamentul


Fisiere in arhiva (3):

  • Procedura Bugetara
    • Pagina a doua.Procedura bugetara.docx
    • Prima pagina.Procedura bugetara.docx
    • Procedura Bugetara.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!