Probleme teoretice și de practică judiciară privind clauzele abuzive

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Orice contract incheiat intre comercianti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii trebuie sa cuprinda clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate. 
In scopul asigurarii unei protectii adecvate a consumatorilor, OG nr.21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, instituie in art.10 drepturile consumatorilor la incheierea contractelor, respectiv:
a) libertatea de a lua decizii la achizitionarea de produse si servicii, fara a li se impune in contracte clauze abuzive sau care pot favoriza folosirea unor practici comerciale abuzive in vanzare, de natura a influenta optiunea acestora;
b) de a beneficia de o redactare clara si precisa a clauzelor contractuale, inclusiv a celor privind caracteristicile calitative si conditiile de garantie, indicarea exacta a pretului sau tarifului, precum si stabilirea cu exactitate a conditiilor de credit si a dobanzilor;
c) de a fi exonerati de plata produselor si serviciilor care nu au fost solicitate si acceptate; 
d) de a fi despagubiti pentru daunele provocate de produsele sau serviciile care nu corespund clauzelor contractuale; 
e) de a li se asigura service-ul necesar si piese de schimb pe toata durata medie de utilizare a produsului, stabilita in documentele tehnice normative sau declarata de catre producator ori convenita de parti; 
f) de a plati, pentru produsele sau serviciile de care beneficiaza, sume stabilite cu exactitate, in prealabil; majorarea pretului stabilit initial este posibila numai cu acordul consumatorului. 
g) de a sesiza asociatiile pentru protectia consumatorilor si organele administratiei publice asupra incalcarii drepturilor si intereselor lor legitime, in calitate de consumatori, si de a face propuneri referitoare la imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor; 
h) de a fi notificati in scris cu 30 de zile inainte de data pentru care a fost incheiat contractul al carui termen de valabilitate se prelungeste in mod automat pentru o perioada de timp determinata sau nedeterminata, in vederea formularii unei optiuni de prelungire a validitatii acestuia.
Definirea clauzelor abuzive
La nivel comunitar problema clauzelor abuzive este reglementata prin Directiva 93/13/CEE, transpusa in legislatia interna prin Legea nr.193/2000.
Conform art. 4 alin (1) din Legea nr. 193/2000: ,,o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor''.
Elementele constitutive ale clauzei abuzive sunt, potrivit acestui articol, urmatoarele:
1. caracterul nenegociat sau insuficient negociat al acestor clauze, sau altfel spus, lipsa negocierii directe consumator -  comerciant.
Negocierea poate lipsi in situatia in care informarea nu isi are vreun sens sau poate fi obligatorie atunci cand legea o cere. Art. 4 alin (2) din Legea nr. 193/2000 prevede: ,,o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv''.
Conform art. 4 alin (2) din Legea nr. 193/2000, contractul de adeziune este denumit ,,contract standard preformulat'' iar clauzele sale ,,clauze standard preformulate''.
Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor Legii nr. 193/2000 pentru restul contractului, in cazul in care o evaluare globala a contractului evidentiaza ca acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme teoretice si de practica judiciara privind clauzele abuzive.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Constitutia Romaniei
Legea nr. 193/2000, republicata
Directiva nr. 13/1993 privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii
Codul Civil 
OG nr. 21/1992
www.infocons.ro 
www.monitoruljustitiei.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!