Probleme Actuale ale Cercetării Avocatului în Activitatea Judiciar Penală

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.3-4
Capitolul I. Consideratiuni generale privind institutia aparatorului in procesul penal
1.1 Definirea si statutul juridic a avocatului in procesul penal.5-10
1.2. Formele asistentei acordate de catre avocat.10-15
1.3. Esenta si importanta cercetarii avocatului ca forma de asistenta juridica in procesul penal.15-18
Capitolul II. Forme si modalitati de cercetare ale avocatului in procesul penal.
2.1. Etapele premergatoare cercetarii avocatului.19-24
2.2. Aspecte ale cercetarii avocatului in cadrul participarii la efectuarea urmaririi penale.24-31
2.3 Propunerea si invocarea probelor rezultate din cercetarea avocatului la probatiune.31-34
Concluzie.37-39
Bibliografie.37-39


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Apararea drepturilor si libertatilor omului este sarcina primordiala a unui stat de drept si misiunea unei guvernari bune.
Aderand la cele mai progresiste traditii internationale, legislatia nationala consacra persoanei un sir de drepturi si libertati, garantandu-i, totodata, si egalitatea acestor drepturi. Printre valorile supreme ale unui stat democratic sunt inserate de catre legiuitor si un sir de principii de drept cum sunt principiile asigurarii dreptului la aparare si principiul contradictorialitatii.
O atentie deosebita contradictorialitatii procesului penal o acorda si CEDO. Cel mai important dintre principiile formulate de art.6 al Conventiei este cel al ,,egalitatii armelor", indisolubil legat de principiul contradictorialitatii si care exprima ideea ca fiecare parte din proces trebuie sa aiba sanse egale de a-si prezenta cauza si ca nimeni nu trebuie sa beneficieze de un avantaj substantial asupra adversarului sau. Curtea Europeana a judecat mai multe cauze in baza acestui principiu.
Dreptul la un proces echitabil implica si respectarea principiului ,,egalitatii armelor", care se manifesta in cazul procesului penal contradictorial.
Desi legislatia nationala prescrie respectarea dreptului la apararea, principiului egalitatii armelor si a cotradictorialitatii, tot ea contine restrictii care din pacate nu ii permit aparatorului sa beneficieze pe deplin, in cadrul derularii unui caz, de drepturile si garantiile sale legale.
Procedura examinarii trebuie sa asigure suficiente garantii, tinandu-se cont de caracterul cauzei. Printre aceste garantii sunt: posibilitati suficiente de prezentare a probelor, de contestare a declaratiilor martorilor acuzarii, posibilitatea de a argumenta in momente-cheie.
Desi reglementarea administrarii probelor este pusa in seama legislatiei interne, iar aprecierea probelor este oferita de instantele nationale, la determinarea echitatii intregului proces mai conteaza si caracterul probelor, modul de obtinere a acestora. Codul de Procedura Penala in vigoare incearca sa solutioneze si problema functiilor procesuale, divizand apararea si acuzarea in doua parti egale cu atributii egale. Potrivit art. 24 CPP, urmarirea penala, apararea si judecata sunt separate si se efectueaza de diferite organe si persoane. In aceste conditii este dificil sa presupunem ca partea care are sarcina dovedirea vinovatiei persoanei va administra toate probele existente pentru a dovedi nevinovatia.
Capitolul I. Consideratiuni generale privind institutia aparatorului in procesul penal
1.1 Definirea si statutul juridic a avocatului in procesul penal
Dintre multitudinea drepturilor ce le are omul un loc important il are dreptul banuitului, invinuitului, inculpatului si condamnatului la aparare. Acestui principiu i se atribuie un loc aparte in sistemul principiilor unui stat democratic.
Infaptuirea dreptului la aparare e nu doar o manifestare a democratismului, dar si o conditie necesara pentru realizarea eficienta a justitiei. 
Dreptul la aparare constituie o preocupare constanta pentru autorii unor lucrari fundamentale in domeniul procedurii penale cat si pentru lucrarile care abordeaza in special acest drept fundamental.
Dreptul la aparare, intr-o acceptiune larga, cuprinde totalitatea drepturilor si regulilor procedurale care ofera persoanei posibilitatea de a se apara impotriva acuzatiilor ce i se aduc, sa conteste invinuirile, sa scoata la iveala nevinovatia sa. 
Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale adoptata la Roma la 04.11.1950 in continutul art.6 pct.3 precizeaza ca orice acuzat are dreptul in special sa dispuna de timpul si de facilitatile necesare pentru pregatirea apararii sale, sa se apere el insusi sau sa se aiba asistenta unui aparator ales de el si, daca nu are mijloace de a plati, sa poata fi atestat de un avocat din oficiu cand interesele justitiei o cer.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme Actuale ale Cercetarii Avocatului in Activitatea Judiciar Penala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Bibliografie
I. Acte normative
1. Codul de procedura penala al Republicii Moldova din 14.03.03, adoptat prin Legea nr. 122-XV, 14.03.2003. Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 104-110 din 07.06.2003.
2. Legea cu privire la avocatura Nr. 1260 din 19.07.2002, Monitorul Oficial nr. 159 din 04.09.2010.
3. Hotararea Plenului Curtii Supreme de Justitie al R.M., Cu privire la practica aplicarii legislatiei pentru asigurarea dreptului la aparare al banuitului, invinuitului, inculpatului si condamnatului in procedura penala, nr.11 din 24.12.2010 
4. Legea profesiei de avocat, nr.51/1995, republicata in 2011,Monitorul Oficial Roman, Partea I nr. 98 din 7 februarie 2011.
5 ????? ?????????? ???????? O? ?????????? ? 15 ???? 1993 ?. N 2406-XII? ????????? ?????????? ?????? ?????????? ????????, 1993 ?., N 20, ??. 242?
II. Literatura de specialitate 
1. Avornic Gh. Intensificarea activismului juridic al cetatenilor prin intermediul institutiei avocaturii - conditie de edificare a statului de drept. Teza de dr.hab. in drept. Chisinau, 2005.
2. Breban V., Dictionar general al limbii romane. Bucuresti, edit-ra ,,Enciclopedica", 1992, p.83
3. Dolea I., Zaharia V., Hanganu S. Justitia penala si drepturile omului. Chisinau, 2004, p. 26.
4. Dolea I., Un punct de vedere privind implicarea societatii civile in procesul penal // Revista de stiinte penale. Anuar., 2005, p.76.
5. Frunza Iurie, ,,Organizarea profesie de avocat in republica Moldova", Chisinau, 2011, 334 p.
...


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!