Problematica Divortului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere: 
In acest referat voi aborda o tema de interes general si o tema mult discutata in zilele noastre si anume: divortul. 
Cu toate ca, orice casatorie se realizeaza pornind de la intentia celor doi soti de a-si petrece intreaga viata impreuna, din anumite motive atat subiective cat si obiective, ea se poate desface prin divort daca exista motive temeinice care au vatamat grav raporturile dintre soti si casatoria nu mai poate continua. 
Tema divortului pune in discutie o problema psihologica centrala - familia si modul in care se adapteaza la realitatea sociala actuala, la schimbarile majore de pe piata fortei de munca, la disparitia, cel putin in orasele mari, a serviciului clasic, cu program, la reducerea semnificativa a timpului pentru familie. A ramane impreuna pentru copil nu mai este o motivatie la moda. Mentalitatea este astazi mult modificata fata de anii `70 sau `80. Trecerea de la o ipostaza la alta este relativ dura si gaseste multe persoane in situatia de a se simti depasite de ceea ce se petrece in planul mentalitatii. Disparitia familiei clasice a devenit un fenomen in sine extins. Confruntarea dintre cele doua tipare, traditional si nou, conduce la multe dificultati interioare cu care se confrunta fiecare persoana aflata intr-un asemenea proces de decizie. Dificultatea unui divort consta in impactul pe care il are asupra confortului psihologic (Adina Baran-Pescaru). 
Tipuri de divort
Divortul copilului - in acest divort avem in vedere cupluri care se constituie ca mod de siguranta al celuilalt, de obicei unul joaca rolul "copilului" si celalalt al "parintelui". Cand copilul ajunge sa creasca, isi reorienteaza interesul spre alte persoane. Ca urmare el nu mai este interesat de a fi ocrotit, ci de a stabili un alt tip de relatie de cuplu. De cele mai multe ori aceste divorturi sunt calme si sunt efecte ale cresterii "copilului" si continuarii drumului lui in afara cuplului. Este frecvent intalnit si de obicei se asociaza cu momente de trecere din casa parintilor in cea a sotului/sotiei. Ca si cand un copil nu este inca pregatit sa ramana acasa si nici sa plece de acasa si atunci stabileste o relatie cu alta persoana care este "parinte ocrotitor" 
Divortul "tertei persoane" - in acesta forma divortul devine vizibil abia in momentul in care in viata unuia dintre soti intervine o a treia persoana. De regula, acest lucru se intampla in cuplurile care ajung sa aiba probleme si sa nu le cunoasca, sa le evite. Practic cei doi nu mai sunt de mult timp impreuna dar, in virtutea obisnuintei, continua sa se comporte ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. In plan simbolic, cea de-a treia persoana raspunde mult mai bine nevoilor inconstiente ale unei persoane si reuseste sa se integreze mai bine in lumea sa spirituala ceea ce face ca aceasta persoana sa devina mult mai importanta decat precedenta. 
Divortul corectarii - este un tip de divort care se produce la maturitate de cele mai multe ori. In acest divort, nu a existat practic niciodata o relatie intre cei doi. Se asociaza cu ideea de schimbare, iar discursul: "nu l-am iubit niciodata insa imi este drag si ma simt bine cand sunt cu el" este frecvent. In acest divort, se corecteaza ceea ce nu trebuia sa se produca si anume casatoria intrucat nu era o baza pentru o relatie intre cei doi. Este un divort dificil, asociat cu multe suferinte, indoieli, ambivalente din partea amandurora. 
Divortul neconsumat - este un tip de cuplu cu probleme majore de comunicare, de relationare. In fapt, desi in acte sunt casatoriti, ei nici nu participa la aceleasi activitati impreuna si chiar cand o fac sunt in lumi paralele. Nu au capacitatea de a divorta si nici de a fi impreuna. Este un cuplu blazat. Din punct de vedere psihologic ei traiesc vieti separate, cu toate acestea pastreaza aparentele unei familii impreuna. Daca intra in terapie intra individual. 
Divortul real - faptul ca doua persoane sunt la mare distanta geografica una fata de alta este deseori un context care asigura o motivatie pentru un divort. Totusi acest tip de divort nu se intampla decat daca exista si alte tipuri de dificultati psihologice in cadrul acestei familii. De cele mai multe ori divortul real utilizeaza ca pretext distanta geografica. 
Divortul compulsiv - este un tip de divort multiplu urmat, evident, de casatorii. Acest tip de divort este caracterizat de multa ambivalenta, de incapacitatea de fuziune din partea celui care il practica. Este un tip de divort in care latura psihologica este decisiva. Devine amuzant pentru persoanele din jur atunci cand multiplele divorturi se produc cu una si aceiasi persoana. Cuplul de acest tip pare a nu suporta sa traiasca unul fara celalalt si nici nu suporta sa fie unul cu altul. In majoritatea acestor cazuri in cadrul terapiei de cuplu, interventia este centrata pe depasirea starii psihologice create de contextul de separare, analiza motivelor si luarea unei decizii atunci cand exista o indecizie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problematica Divortului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!