Problema Reintegrarii Sociale a Persoanelor Liberate din Locurile de Detentie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Preliminariile reintegrarii sociale ale ex-detinutilor
?1. Necesitatea resocializarii persoanelor ex-detinute 4 - 7 
?2. Activitatea de pregatire pentru liberare a detinutilor 8 - 10 
Capitolul II. Aspectele reintegrarii sociale ale ex-detinutilor
?1. Importanta restabilirii relatiei cu comunitatea 11 - 12 
?2. Rolul familiei in reintegrarea sociala a persoanelor 
eliberate din detentie 13 - 14 
?3. Rolul institutiilor de stat in reintegrarea sociala a 
persoanelor eliberate din detentie 14 - 21 
?4. Rolul organizatiilor obstesti in reintegrarea sociala a 
persoanelor eliberate din detentie 22 - 23 
?5 Angajarea in campul muncii a persoanelor eliberate din 
detentie 23 - 26 
?6 Probleme ale programului de reintegrare sociala 26 - 28 
Capitolul III. Generalitati ale reintegrarii sociala in Israel 28 - 30 
Concluzie 31 - 32 
Bibliografie 33


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Anual in Republica Moldova circa 2000 de persoane sunt liberate din institutiile penitenciare. Datorita izolarii de lunga durata si restrictiilor impuse de regimurile de detentie, majoritatea dintre detinuti, pomenindu-se fata in fata cu realitatea de dupa gratii, se simt frustrati, consternati si anxiosi. Problemele care apar odata cu liberarea din mediul penitenciar vin sa se amplifice pe fundalul unor relatii proaste cu familia, comunitatea, lipsei actelor de identitate si a unui loc de munca care sa le permita un trai decent etc. Respingerea societatii, reticenta unor functionari, etichetarea si marginalizarea de catre comunitate societate forteaza persoanele liberate din locurile de detentie sa revina in cercul vicios al criminalitatii. 
Lucrarea de fata si-a propus ca scop sa reflecte si sa analizeze situatia actuala in domeniul reintegrarii sociale a persoanelor eliberate din locurile de detentie, reiesind din normele europene privind drepturile omului. 
In procesul cercetarii am constatat ca procesul de reintegrare sociala a persoanelor eliberate din locurile de detentie nu este abordat ca un proces complex. De asemenea, s-a identificat ca nu este dezvoltat un ciclu asistential al persoanelor liberate din locurile de detentie, care ar permite integrarea aspectelor asistentiale particulare prestate de diverse institutii/structuri sociale pentru aceasta categorie de beneficiari.
Din pacate, in prezent nu exista un mecanism reglementat juridic de supraveghere a persoanelor eliberate din detentie, astfel incat, prin consiliere si asistenta, sa fie prevenita savarsirea repetata de catre ei a unor infractiuni grave. 
Lucrarea are drept scop aducerea la cunostinta a programului de reabilitarea si sublinierea problemelor cu care se confrunta persoanele eliberate din locurile de detentie.
Capitolul I. Preliminariile reintegrarii sociale ale ex-detinutilor
? 1. Necesitatea resocializarii persoanelor ex-detinute
Exista o multime de divergente, si cunostinte limitate intre diferite organizatii si agentii, precum si in interiorul societatii in intregime, in ceea ce priveste natura generala a ex-detinutului: cauzele conditiei sale si capacitatea lor de a se corecta si a nu se mai intoarce in inchisoare. Aceasta e si ea o chestiune importanta deoarece, in multe cazuri, ex-detinutii sunt stigmatizati si calificati ceea ce duce la a fi priviti negativ. Aceasta, in schimb, poate duce la izolare si la reintoarcerea la viata criminala si inchisoare.
Intreaga problema de reintegrare sau integrare, este foarte fascinanta pentru multi indivizi si organizatii cum ar fi: familiile, prietenii, agentiile si comunitatile. Aceasta se asociaza cu un nivel relativ de inalt al recidivei. 
In Republica Moldova se mai constata o indiferenta a comunitatii fata de reforma penala. Sursele mass-media abordeaza extrem de vag problematica resocializarii, lipsesc activitatile de promovare a interesului comunitar de a gasi solutii eficiente la acest capitol. Reintegrarea sociala a condamnatilor poate fi considerata cea mai complexa componenta, deoarece de reusita acesteia depinde statutul social al persoanei reintoarse in societate. 
In cadrul programului de resocializare trebuie sa se tina cont de fiecare individ in parte, de profilul psihologic al sau. In cadrul penitenciarilor sunt detinute diferite persoane din punct de vedere al varstei, al capacitatilor intelectuale, specificul personalitatii s.a. si in asa caz necesitatile lor in vederea reintegrarii sociale tot sunt diferite. Astfel cunoasterea cit mai exacta a profilului personalitatii ex-detinutilor ne va permite organizarea unui program in!dividualizat de reeducare, recuperare si reincadrare sociala a fiecarei persoane. Stabilirea portretului psihologic al ex-detinutului se bazeaza pe o profunda cunoas!tere si intelegere a psihologiei comportamentului uman.
Totalitatea ex-detinutilor poate fi divizata in cateva categorii ale profilului psihosocial si fiecarei categorii ii corespund anumite caracteristici individuale. Astfel cunoastem urmatoarele categorii:
1. Profilul psihosocial al ex-detinutului minor
Ex-detinutilor minori le lipseste aproape in totalitate experienta de viata, nu este construita pana la sfarsit opinia despre lume, nu sunt formate mecanisme!le si strategiile adaptarii, nu poseda formele si mecanismele comportamentului, necesar pentru a rezolva multiple conflicte interne si externe etc. Dorinta de a trece peste aceste interdictii duce la utilizarea mijloacelor externe de simulare artificiala a maturitatii, de exemplu fumatul, vorbirea necenzurata, consumul de alcool, relatiile sexuale etc. Prin aceasta obtinere de independenta ei dobandesc un caracter pervers, in mediile acestor minori domina agresivitatea, cinismul si forta. La unii minori se observa lipsa simtului datoriei si a maturitatii civice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problema Reintegrarii Sociale a Persoanelor Liberate din Locurile de Detentie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!