Probatoriul în procesul penal - prezumția de nevinovăție și modul cum acționează în timpul procesului penal

Cuprins referat Cum descarc?

BIBLIOGRAFIE 3
ABREVIERI 4
CAPITOLUL I 
Consideratii introductive 5
1.1.Notiune 5
1.2.Reglementare 5
1.3.Caracterele prezumtiei de nevinovatie 7
CAPITOLUL II
Functionalitatea prezumtiei de nevinovatie 8
CAPITOLUL III
Jurisprudenta CEDO in privinta prezumtiei de nevinovatie.. 10
CAPITOLUL IV
Concluzii 12


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE
1.1. NOTIUNE
Prezumtia de nevinovatie este un drept fundamental al cetatenilor si o componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil.Cu toate acestea , in Romania nu exista o legislatie sau o jurisprudenta care sa explice modul in care functioneaza prezumtia de nevinovatie , sa-i asigure caracterul efectiv si sa stabileasca sanctiuni in cazul incalcarii acesteia , respectiv masuri de inlaturare a actelor sau faptelor care o incalca , ci aceasta ramane statuata la nivelul principiilor si al regulilor de drept nepuse in aplicare printr-o legislatie subsecventa.
Perceptia publica este ca respectarea prezumtiei de nevinovatie revine doar instantelor de judecata si aceasta doar in timpul procesului penal.Insa , scopul pentru care a fost construit , iar apoi construit acest principiu depaseste cu mult limitele stricte ale procesului , fie ca este vorba de faza de urmarire penala , fie ca este vorba de faza de urmarire penala , fie ca este vorba de faza de judecata desfasurata in fata judecatorului.Mai mult , prezumtia subzista si dupa finalizarea procesului penal , atunci cand acesta nu se finalizeaza cu o hotarare de condamnare.
1.2.REGLEMENTAREA PRINCIPIULUI DE NEVINOVATIE
Principiul de nevinovatie a fost consacrat pentru prima data de Declaratie Drepturilor Omului si ale Cetateanului , in care se preciza ca : ,,orice om trebuie considerat nevinovat pana la probarea culpabilitatii sale ".
Ulterior , reglementarea este preluata in art.11 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului ,care prevede ca :"orice persoana invinuita de a fi savarsit o infractiune este prezumata nevinovata atata timp cat vinovatia sa nu a fost stabilita intr-un proces public cu asigurarea garantiilor necesare apararii ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat Probatoriul in Procesul Penal - Prezumtia de Nevinovatie si Modul cum Actioneaza in Timpul Procesului Penal.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!