Probatoriul in Procesul Penal - Operatiunea de Administrare si Apreciere a Probelor in Timpul Procesului de Judecata

Cuprins referat Cum descarc?

BIBLIOGRAFIE 3
ABREVIERI 4
CAPITOLUL I 
CONSIDERATII INTRODUCTIVE 5
1.1.Activitatea procesuala in faza de judecata 5
1.2.Mijloacele de proba folosite in cursul judecatii 6
CAPITOLUL II
ADMINISTRAREA PROBELOR IN CURSUL JUDECATII 7
2.1.Proceduri folosite in administrarea probelor 7
2.2.Obligatii ale instantei de judecata necesare in administrarea probelor 8
CAPITOLUL III
APRECIEREA PROBELOR IN CURSUL JUDECATII 14
3.1.Procedura instantei de judecata in aprecierea probelor 14


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE
1.1. Actvitatea procesuala in faza de judecata
In literatura de specialitate , s-a spus ca judecata reprezinta faza centrala si cea mai importanta a procesului penal.
In acest sens in cadrul sedintei de judecata, instanta verifica intreaga activitate procesuala desfasurata cu toti ceilalti participanti, atat inaintea judecarii cauzei cat si pe parcursul judecarii ei. 
Aceasta activitate procesuala nu conduce intotdeauna la rezolvarea conflictului de drept penal dedus judecatii, scopul putand fi reprezentat de solutionarea unor raporturi procesuale secundare aflate in legatura cu obiectivul principal, solutionarea cauzei (de exemplu procedura arestarii preventive) ori fara a fi conexe acestuia (de exemplu procedura reabilitarii) 
Intr-o alta opinie, faza de judecata cuprinde activitatea procesuala si proceduala desfasurata de instanta de judecata cu participarea activa a procurorului si a partilor asistate de aparitori, avand ca obiect aflarea adevarului cu privire la fapta si inculpatul cu care a fost sesizata si solutionarea legala si temeinica a cauzei, in raport de cele constatate, prin condamnarea inculpatului vinovat la sanctiunea prevazuta de legea penala sau prin achitarea sau incetarea procesului penal, cand exista o cauzade excludere sau de inlaturare a raspunderii penale 
In aceasta activitate de probatiune, organele judiciare se folosesc de probe obtinute prin mijloace de proba.
Probele ajung la cunostinta organelor prin mijloace, numite de proba care sunt prevazute expres si limitativ de lege si prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba.
Sub aspect functional, proba are in procesul penal un caracter dublu:
a) proba constituie un instrument de cunoastere, prin intermediul caruia organele judiciare cauta adevarul;
b) proba constituie un instrument de dovedire si aceasta se manifesta in conditiile contradictorialitatii cand partile folosesc si administreaza probe pentru a sustine si argumentarile facute.
Pe intreg parcursul procesului penal, organele judiciare identifica, strang si interpreteaza probele care au legatura cu fapta pe care o cerceteaza si judeca.
Legea de procedura penala nu admite trimiterea in judecata si condamnarea faptuitorului pe baza cunostintelor personale ale organului judiciar, ci in hotararea lor, organele judiciare trebuie sa se intemeieze pe probe obtinute prin mijloace legale de proba. 
1.2.Mijloacele de proba folosite in cursul judecatii
In ce priveste alegerea mijloacelor de proba pentru dovedirea unei fapte sau imprejurari de fapt, sistemul nostru probator se intemeiaza pe libertatea probelor, in sensul ca organul de urmarire penala sau instanta de judecata nu are obligatia sa foloseasca un anumit mijloc de proba pentru dovedirea unei fapte, avand facultatea de a alege, dintre toate mijloacele de proba prevazute de lege, pe cel mai potrivit pentru imprejurarea pe care o are de dovedit. Libertatea folosirii oricarui mijloc de proba legal asigura dovedirea oricarei imprejurari, in invinuire sau in aparare, chiar si atunci cand mijlocul de proba cel mai indicat nu poate fi folosit. 
Prin exceptie, unele fapte si imprejurari nu pot fi dovedite decat prin anumite mijloace de proba:
- legea prevede cazurile in care este obligatorie efectuarea unei constatari sau expertize medico-legale (art. 114, 117);
- pentru dovedirea adulterului sunt admise numai procesele-verbale de constatare a infractiunii flagrante si scrisorile care emana de la sotul vinovat (art. 304 al. 4 Cod penal);
-pentru chestiunile prealabile se folosesc numai mijloacele de proba admise de materia careia ii apartine acea chestiune (art. 44 al. 2).
Cand legea prevede anumite mijloace de proba pentru dovedirea unei imprejurari, fara sa excluda, in mod expres, pe celelalte, se poate proba prin orice mijloc de proba.Procedura probatiunii consta din: descoperirea probelor (investigatii proprii ale organelor de urmarire penala, propuneri de probe din partea partilor);admiterea efectuarii lor, care creaza obligatia administrarii lor prin procedeele probatorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probatoriul in Procesul Penal - Operatiunea de Administrare si Apreciere a Probelor in Timpul Procesului de Judecata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!