Principiul Separatiei Puterilor in Stat

Extras din referat Cum descarc?

Omul este o fiinta sociala care nu poate trai si evolua decat in cadrul unei societati . In literatura de specialitate termenul de ,,societate" este definit, in sens larg, ca reprezentand un mod organizat de existenta in comun a unor indivizi grupati in ansambluri mai mult ori mai putin permanente . Deoarece, oricare forma de organizare omeneasca are ca principal scop existenta comunitatii si lupta cu mediul ambiant, pentru a putea supravietui, orice societate trebuie sa se bazeze pe ,,ordinea normativa comportamentala prin care este organizata in mod obiectiv viata populatiei" .
La inceputurile sale, societatea nu era organizata in forma intalnita astazi. Celula de baza a societati o constituia organizarea gentilica care, ulterior, a cunoscut si forme superioare precum fratria alcatuita din mai multe ginti si tribul format din mai multe fratrii. Adeseori triburile se uneau dand astfel nastere unei unitati de triburi. Treptat, odata cu dezvoltarea acestor forme de organizare, nevoile oamenilor s-au amplificat si diversificat. Astfel, in contextul cresterii stabilitatii membrilor societatii din pricina activitatilor desfasurate (agricultura si cresterea animalelor) si a aparitiei conflictelor tot mai dese dintre acestia, au inceput sa se contureze incet, dar sigur elementele definitorii ale unei forte publice in devenire: statul .
Cuvantul ,,stat" provine din latinescul ,,status" care initial insemna stare a unui lucru, iar in sens juridic, situatie a unei persoane care facea parte dintr-o comunitate cu, care avea in comun un set de valori si care ii conferea anumite drepturi si obligatii . 
Analizand teoriile din domeniu, se observa ca statul este un fenomem istoric, politic si juridic care a aparut in procesul dezvoltarii societatii . In opinia domnului Ioan Alexandru termenul de stat desemneaza ,,o colectivitate umana situata pe un anumit teritoriu si supusa unei autoritati suverane. Statul desemneaza de asemenea un aparat de institutii care ii permite sa comande si sa actioneze" . Verginia Vedinas defineste statul ca fiind ,,o institutie de institutii constituite intr-un ansamblu unic si organic articulat" .
Din definitiile prezentate anterior se desprind principalele elemente constitutive ale statului si anume: natiunea, teritoriul si suveranitatea . Aceste elemente sunt consacrate si de legea fundamentala. Conform Constitutiei Romaniei, articolul 1, alineatul 1 ,,Romania este un stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil" . Analizand acest articol se deduce ca natiunea este primul dintre elementele esentiale ale statului, fara de care acesta nu ar putea exista intrucat statul nu reprezinta altceva decat o ,,forma specifica de organizare a unei colectivitati umane intr-un teritoriu" . Autorul Corneliu Manda face distinctia intre termenul de ,,natiune", ,,cetatenie" si ,,popor", subliniind faptul ca cetatenia exprima apartenenta din punct de vedere juridic a unei persoane la un stat, iar poporul nu este altceva decat totalitatea persoanelor de pe teritoriul unui stat, indiferent de nationalitate . 
Teritoriul statului este definit conform opiniilor exprimate in literatura de specialitate ca fiind ,,acea parte din globul pamantesc ce cuprinde solul, subsolul, apele si coloana de aer de deasupra solului si a apelor asupra carora statul isi exercita puterea sa suverana" . De asemenea sunt asimilate ca apartinand teritoriului statului si navele, aeronavele precum si terenul pe care este situata reprezentanta diplomatica intr-un stat strain . Analizand legea fundamentala articolul 3, alineatele 1 si 2, conform carora ,,Teritoriul Romaniei este inalienabil" si ,,Frontierele tarii sunt consfintite prin lege organica, cu respectarea principiilor si a celorlalte norme generale admise ale dreptului international" , se poate deduce importanta teritoriului in existenta si buna functionare a unui stat. Din cele prezentate anterior reiese faptul ca teritoriul reprezinta una dintre conditiile fundamentale ale independentei si unitatii unui stat .
Un alt element constitutiv al statului este suveranitatea. Conform Constitutiei Romaniei articolul 2, alineatul 1, ,,Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, si prin referendum" . Interpretand acest articol, se poate afirma ca, suveranitatea, in esenta sa, exprima posibilitatea statului de a-si extinde autoritatea asupra unui anumit teritoriu si a unei anumite populatii , sau, astfel spus, unul dintre atributele esentiale ale suveranitatii statului este ,,dreptul sau de a reglementa, in mod liber si fara nici o interventie din partea altui stat, organizarea si functionarea sistemului politic, a raporturilor dintre stat si cetateni sau a raporturilor patrimoniale dintre indivizi, prin intermediul normelor juridice" . Suveranitatea statului se exprima prin doua modalitati si anume: pe plan intern, prin suprematie, iar pe plan extern, prin independenta .


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Separatiei Puterilor in Stat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!