Principiul Respectarii Demnitatii Umane

Extras din referat Cum descarc?

Principiul respectarii demnitatii umane
In calitate de valoare umana, demnitatea a fost promovata in "doctrina, in constitutii, in practica, in cutumele nationale si internationale" si este un concept de o importanta universala. 
Desi de-a lungul timpului demnitatea umana a facut obiectul preocuparilor a diferiti filosofi, acest concept a dobandit, insa, o importanta aparte, intrand in atentia opiniei publice, abia dupa atrocitatile celui de-al Doilea Razboi Mondial, genocidul monstruos orchestrat de regimul nazist fiind o cauza majora a interesului sporit pentru drepturile omului. 
Dreptul oricarei persoane de a nu fi supusa torturii, tratamentelor inumane ori degradante face obiectul unui numar important de tratate internationale care vizeaza interzicerea acestui flagel al secolului XX. Dispozitii referitoare la respectarea demnitatii umane sunt cuprinse in conventii ca: Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Statutul Curtii Penale Internationale,cele 4 Conventii de la Geneva din 1949, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite, Conventia Europeana a Drepturilor Omului
Integritatea fizica si psihica a persoanei constituie o valoare primordiala protejata in mod absolut atat la nivel european, cat si la nivelul dreptului intern. 
Respectarea demnitatii umane la nivelul legislatiei interne 
Principiul respectarii demnitatii umane ca principiu fundamental al procesului penal este inscris in dispozitiile art. 51 Cod procedura penala, care prevede ca:"orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie tratata cu respectarea demnitatii umane. Supunerea acesteia la tortura sau la tratamente cu cruzime, inumane ori degradante este pedepsita de lege". 
Desi textul articolului 51 din Codul de procedura penala face referire doar la primele doua faze ale procesului penal, in doctrina s-a exprimat opinia conform careia dispozitiile cu privire la respectarea demnitatii umane cuprinse in articolul 51 trebuie extinse si la cea de-a treia faza a procesului penal: executarea hotararilor penale. 
Adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la New York , in 1948, Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime , inumane sau degradante, la care Romania a aderat prin Legea nr.19/1990, a determinat o modificare a legislatiei interne prin incriminarea , ca infractiune distincta a supunerii unei persoane la tratamente inumane ori degradante. 
Principiul respectarii demnitatii umane, este consacrat la nivel constitutional, in art.22 alin.(2).Conform dispozitiilor Constitutiei: "nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant." De remarcat ca dispozitiile constitutionale isi gasesc aplicare si garantare prin dispozitiile penale, supunerea la rele tratamente in cadrul procedurilor penale avand caracter penal, astfel incat pot fi retinute infractiunile de arestarea nelegala, cercetarea abuziva, supunere la rele tratamente, tortura, reglementate distinct in art. 266, 267, 2671 Cod penal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Respectarii Demnitatii Umane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!