Principiul Reciprocitatii si Retorsiunea

Cuprins referat Cum descarc?

1. Retorsiunea - reglementarea juridica, Cod Civil al RM
2. Felurile reciprocitatii
3. Principiul reciprocitatii - reglementarea juridica, Cod Civil al RM 
4. Aplicarea legii straine, in principiu, de conditia identitatii de reglementare (a reciprocitatii)
5. Aplicarea legii straine 
5.1 Conditia juridica a strainului. 
- Regimul reciprocitatii
- Regimul clauzei natiunii celei mai favorizate 
- Regimul special


Extras din referat Cum descarc?

Retorsiunea - reglementarea juridica, Cod Civil al RM
Conform articolului 1584 din Cod Civil al RM, Retorsiunea - Republica Moldova poate stabili restrictii similare ( retorsiune ) drepturilor patrimoniale si personale nepatrimoniale ale cetatenilor si persoanelor juridice ale statelor in care exista restrictii speciale ale drepturilor patrimoniale si personale nepatrimoniale ale cetatenilor si persoanelor juridice ale Republicii Moldova.
Retorsiunea este situatia in care Republica Moldova poate stabili prin intermediul Guvernului Republicii Moldova sau unui alt organ imputernicit, restrictii drepturilor patrimoniale si personale nepatrimoniale ale cetatenilor si persoanelor juridice straine din Republica Moldova.
In doctrina retorsiunea este definita astfel : Retorsiunea consta in masurile de raspuns ale unui stat fata de actele inamicale, contrare curtoaziei internationale ale altui stat indreptate impotriva lui. Actul de retrorsiune, ca si actele la care se raspunde, nu sunt acte ilegale. Actele inamicale, care determina retorsiunea, pot fi acte legislative, administrative sau judecatoresti.
Retorsiunea poate interveni si cu privire la drepturile procedurale civile ale persoanelor statelor in care exista restrictii pentru cetatenii si organizatiile Republicii Moldova Dispozitie prevazuta in continutul art. 454 al. 2 CP Civila.
Aplicarea restrictiilor similare se va efectua cu acordul Guvernului Republicii Moldova, doar ca raspuns la actiunile autoritatilor statului strain.
Rezulta ca, in cazul in care regimul national sau o parte din el nu se aplica intr-un stat (in mod descriminatoriu), fata de cetatenii si persoanele juridice din Republica Moldova, ori nu se acorda reciprocitatea, in cazurile prevazute de lege, statul care se considera lezat poate recurge la masuri de retorsiune, deoarece strainii, cetateni ai unui stat se bucura de protectia diplomatica a statului lor cind se afla in strainatate conform art.18 din Constitutia RM si a prevederilor art.3 Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 18 aprilie 1961 (Ratificata de Parlamentul RM la 4 august 1992, nr.1135-XII. In vigoare pentru RM din 25 februarie 1993).
Reciprocitatea poate fi de doua feluri :
- materiala, cind doua state acorda strainilor (cetateni ai celuilalt stat) aceleasi drepturi;
- formala, cind fiecare stat acorda strainilor drepturile prevazute in legislatia sa in privinta strainilor.
Reciprocitatea formala este stabilita prin Legea RM cu privire la statul juridic al cetatenilor straini si al apatrizilor in Republica Moldova, care in art.31 prevede "in cazul in care un alt stat stabileste restrictii drepturilor si libertatilor cetatenilor Republicii Moldova, Guvernul poate stabili restrictie de raspuns pentru cetatenii statului respectiv".
In concluzie, stabilim ca retorsiunea este o masura de represalii folosita ca raspuns la un tratament descriminatoriu, care serveste drept sanctiune in relatiile dintre state. Caracterul descriminatoriu se demonstreaza prin acte si fapte concrete.
Principiul reciprocitatii - reglementarea juridica, Cod Civil al RM
Conform articolul 1580, Cod Civil al RM, Principiul reciprocitatii - Instanta de judecata aplica legea straina, indiferent de faptul daca dreptul Republicii Moldova se aplica raporturilor analoage in statul strain respectiv, cu exceptia cazurilor in care aplicarea normelor de drept strain pe principiul reciprocitatii este prevazuta de legea Republicii Moldova. In cazul in care aplicarea dreptului strain este conditionata de reciprocitate, existenta lui se prezuma pina la dovada contrara. 
(I) In contextul prezentului articol aplicarea principiului reciprocitatii nu are un caracter strict obligatoriu, "cu exceptia cazurilor in care aplicarea normelor de drept strain pe principiul reciprocitatii este prevazuta de legea Republicii Moldova".
Aplicarea normelor de drept pe principiul reciprocitatii sau curtoaziei internationale are loc in scopul crearii unui regim mai favorabil cetatenilor si persoanelor juridice nationale si asigurarii unei protectii juridice efective.
Mentinerea principiului reciprocitatii prin art.1580 demonstreaza prudenta legiuitorului si aprecierea ca in actualul stadiu nu se poate renunta la aceasta exigenta. Chiar daca aparent este o conditie formala, ea poate constitui o punte de asigurare, vizind reciprocitatea de tratament, indeosebi in relatiile cu unele state care si-au dobindit recent independenta si nu au reglementari in domeniu sau traditie in practica.
Pentru a aprecia semnificatia si rolul principiului reciprocitatii, precum si consecintele solutiilor adoptate in Codul civil si in legislatia in vigoare, se impune, pe de o parte relevarea cauzelor care au determinat aceasta conditie, iar pe de alta parte observarea schimbarilor in contextul amplificarii relatiilor internationale din ultimele decenii, care au determinat progresele dreptului international privat.
Legea straina se aplica in conditiile si limitele normei conflictuale proprii. Daca o lege straina se aplica in unele materii sub conditia reciprocitatii , pentru a o aplica este necesar de a verifica daca legea proprie forului se aplica in strainatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Reciprocitatii si Retorsiunea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!