Principiul Prezumtiei de Nevinovatie

Extras din referat Cum descarc?

Libertatile fundamentale reprezinta sistemul de valori esential al democratiilor contemporane. Importanta lor este reflectata atat la nivelul politic, avand o influenta radicala si asupra sistemului de drept lanivel national si international.
Libertatea individuala reprezinta reprezinta elemental essential, conditia existentei celorlalte drepturi fundamentale. Vom analiza acceptiunea termenului de libertate individuala in mod restrans, care se refera la siguranta persoanei, adica la garantia ca nicio persoana nu poate face obiectul unor masuri arbitrare din partea statului. Din acest punct de vedere libertatea individuala sau siguranta persoanei reprezinta o libertate fundamentala distincta.
Aceasta libertate este in mod particular importanta pentru societatea romaneasca. Respectarea sa de catre stat este garantata de catre sistemul de drept intern care trebuie completat cu garantiile internationale oferite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Libertatea ca siguranta a persoanei se constituie in primul rand ca opozitie fata de stat, ea presupune existenta unor garantii contra arbitrarului puterii de stat.
Cel mai important system de protectie a libertatii individuale, il reprezinta intr-un stat democratic sistemul judiciar, astfel apare ca fiind extreme de important rolul autonomiei individuale si puterea statala.
Garantiile libertatilor individuale.
1. Prezumtia de nevinovatie
2. Preincipiul legalitatii infractiunilor si pedepselor
3. Dreptul la aparare
Prezumtia de nevinovatie.
Scurt istoric al aparitiei prezumtiei nevinovatiei
Primele elemente embrionare ale prezumtiei nevinovatiei apar inca in sec. XVII intr-o serie de documente cum ar fi: petitia drepturilor din 1628 si Habeas Corpus Act din 1679, conform carora tribunalelor le-a fost incredintat controlul asupra retinerilor si arestarii cetatenilor. In conformitate cu Habeas Corpus Act la cererea arestantului sau oricarei alte persoane tribunalul era obligat sa emita un mandat de aducere a arestatului, putand hotari fie trimiterea lui in inchisoare, fie punerea lui in libertate, cu sau fara cautiune. 
Petitia drepturilor avea ca obiect garantia impotriva arestarilor si confiscarilor de bunuri fara respectarea procedurii de judecata normala. Aceste acte fiind formulate in termeni generali, de prevederile lor au beneficiat in mare parte cei avuti. Pe de alta parte garantiile date nu se extindeau la crimele impotriva statului.
Elemente ale prezumtiei nevinovatiei se mai intalnesc si in cadrul declaratiei drepturilor omului si cetateanului adoptate de catre adunarea constituanta a Frantei la 26 august 1789. 
In Statele Unite primele elemente ale prezumtiei nevinovatiei cuprind documentele: Declaratia de independenta de la 4 iulie 1776, Constitutia Statelor Unite din 17 septembrie 1787, Corpul libertatilor (Body of liberties), Declaratia drepturilor adoptata adoptata de Adunarea din statul Virginia, la 12 iunie 1776.
Prezumtia de nevinovatie a dominat multe secole normele juridice si practica judiciara. Numai in urma cu aproximativ 2 decenii a inceput sa se contureze in legislatia unor state (SUA, Franta) principiul prezumtiei de nevinovatie. Pana atunci invinuitul era supus torturii pentru a-si recunoaste vina, ori era supus unor incercari - proba inecului, a focului etc., judecatorului ramanandu-i doar misiunea de a constata daca invinuitul s-a inecat sau a fost ars de foc, cazuri in care era considerat vinovat.
Documente ca Declaratia de Independenta - in SUA, Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului - document al Revolutiei franceze de la 1789 au pus bazele principiului de nevinovatie.
Prezumtia analizata este inscrisa si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata la New York in 1948, Conventia Europeana de Aparare a Drepturilor Omului, adoptata in 1959. Principiul prezumtiei de nevinovatie este inscris si in Constitutia Romaniei " Pana la ramanerea definitive a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerate nevinovata".
In legislatia romana, pentru prima data, Codul de procedura penala din 1968 formuleaza prezumtia de nevinovatie prin art. 66 ce are urmatorul continut: "invinuitul sau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa", ceea ce inseamna ca nevinovatia este prezumata.
Codul de procedura penala din 1968, inscrie deci prezumtia de nevinovatie in cadrul titlului III " Probe si mijloace de proba".


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Prezumtiei de Nevinovatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!