Principiul prevenirii

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. NOTIUNI GENERALE PRIVITOARE LA PRINCIPIILE DREPTULUI MEDIULUI 4
1.1. Evolutia principiilor mediului 4
1.2. Formularea principiilor 5
1.3. Legatura dintre dreptul intern si dreptul international in ceea ce priveste principiile 8
CAPITOLUL 2. PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE DREPTULUI MEDIULUI 10
2.1. Principii interne 11
2.1.1. Principii de baza 12
2.1.2. Principii decizionale 17
2.1.2.1. Principiul precautiei in luarea deciziei 17
2.2. Principii internationale 18
2.2.1. Principiul sic utere tuo 18
2.2.2. Principiul bunei vecinatati 18
2.2.3. Principiul cooperarii si informarii intre state 18
2.1.4. Principiul protejarii patrimoniului comun al umanitatii 19
2.1.5. Principiul prevenirii 19
2.3. Principii specifice cu caracter restrans 19
2.3.1. Nediscriminarea 19
2.3.2. Interzicerea poluarii 20
2.3.3. Poluatorul plateste 20
CAPITOLUL 3. PRINCIPIUL PREVENIRII (PRINCIPIUL ACTIUNII PREVENTIVE) 20
CAPITOLUL 4. CONCLUZII 23
BIBLIOGRAFIE 27


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Principiile de drept - acele idei conducatoare ale continutului tuturor normelor juridice - sunt rezultatul unei experiente sociale si o reflectare a unor cerinte obiective ale evolutiei societatii, convietuirii sociale si asigurarii acelui echilibru necesar intre drepturile unora si obligatiile altora. Principiile sunt norme generale, cu aplicabilitate majora, care reprezinta baza unei ramuri de drept sau a unei institutii juridice. Acestea se aplica nu numai in raport cu dispozitiile actului normativ care reprezinta legea cadru in materie, ci si cu reglementarile speciale. Ordonanta de urgenta nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006, a fost adoptata avand in vedere necesitatea indeplinirii angajamentelor asumate de tara noastra in procesul de integrare europeana, in baza caruia sa poata fi adoptata legislatia subsecventa in domeniul protectiei mediului. Din aceste considerente in art. 3 sunt stipulate principiile si elementelor strategice care guverneaza intreaga activitate de protectie a mediului, care traseaza directiile de reglementare a activitatilor economice in vederea atingerii obiectivelor dezvoltarii durabile. Actuala reglementare distinge intre, pe de o parte, principii si elemente strategice care au cam aceleasi functii si semnificatii generale, iar pe de alta parte modalitatile de implementare a lor.
Principiile generale si fundamentale ale dreptului mediului sunt absolut vitale atat in precizarea continutului, cat si a trasaturilor definitorii ale ramurii de drept al mediului, deosebindu-se prin aceasta de celelate ramuri de drept. 
Mai exact, aceste principii reprezinta reguli juridice de maxima generalitate si universale pentru domeniu, de finalitate, fiind, in contextul realizarii dezvoltarii durabile, circumscrise promovarii protectiei mediului. Astfel, principiile dreptului mediului constituie un criteriu de determinare a apartenentei celorlalte norme si reglementari juridice la ramura dreptului mediului, ca si cel de reper pentru interpretarea semnificatiilor acestora in raport cu finalitatea urmarita. De observat in acelasi timp caracterul preponderent tehnic al cerintelor generale exprimate, conferind in acest fel principiilor si ramurii de apartenenta o pronuntata unitate, exprimata atat la nivel national, cat si la nivel international.
Am structurat lucrarea in 4 capitole: 
- Capitolul 1, "Notiuni generale privitoare la principiile dreptului mediului", trateaza atat evolutia si formularea principiilor de drept al mediului, cat si legatura dintre dreptul intern si cel international in ceea ce priveste principiile dreptului mediului. Retinem astfel ca pe plan international, relatiile de cooperare in domeniul protectiei, conservarii, exploatarii si gospodaririi resurselor naturale sunt carmuite de principii generale care rezulta din tratatele incheiate (internationale, regionale, bilaterale); cum era si firesc acestea au fost transpuse - intr-o forma sau alta - si in plan national si chiar daca cunosc formulari si precizari variate, semnificatia ramane aceeasi.
- Capitolul 2, "Principiile fundamentale ale dreptului mediului", trateaza succint si expres fiecare principiu fundamental in parte. Am dezvoltat mai pe larg primul punct, "Protectia mediului -  obiectiv de interes public major", deoarece, asa cum spune si titlul coroborat cu prevederile articolului 135, litera e) din Constitutie, ,,statul trebuie sa asigure [..] refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic".
- Capitolul 3 este dedicat in intregime principiului prevenirii (principiul actiunii preventive), principiu care este fundamentat pe ideea ca activitatea de prevenire a riscurilor ecologice este cu mult mai putin costisitoare decat repararea daunelor ecologice, care de multe ori au un caracter ireversibil. 
- Capitolul 4 cuprinde concluziile.
CAPITOLUL 1. NOTIUNI GENERALE PRIVITOARE LA PRINCIPIILE DREPTULUI MEDIULUI 
1.1. Evolutia principiilor mediului
Ocrotirea mediului inconjurator este o conditie esentiala a salvgardarii premiselor existentei omului pe Terra. Ca urmare a acestui lucru, s-a observat o evolutie a preocuparilor in ceea ce priveste protectia mediului si dezvoltarea unei noi conceptii asupra drepturilor omului. Dreptul mediului, ca disciplina de sine statatoare, isi datoreaza existenta acestor evolutii.
A treia generatie a drepturilor omului recunoaste ca drept fundamental al acestuia dreptul la un mediu sanatos si echilibrat. In acest fel, se deplaseaza accentul de la raportul om-natura la raportul om-stat-comunitatea internationala. Principiile mediului formulate in ultimii ani plaseaza in centrul preocuparilor omul, ca ratiune a ocrotirii mediului, dar si internationalizarea politicilor legislative si a jurisprudentei in domeniu. 
Dreptul la un mediu sanatos, ca drept fundamental, este reglementat in Constitutiile multor tari , printre care se numara si Romania .
Pe langa alti piloni de baza ai celei de-a treia generatii a drepturilor omului ca: dreptul la pace, dreptul la dezvoltare, dreptul la un patrimoniu comun al umanitatii, dreptul omului la un mediu sanatos a aparut ca o necesitate a solidaritatii intre oameni, conditie pentru supravietuirea speciei umane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul prevenirii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Constitutia Iugoslaviei -  1974, Greciei - 1975, Portugaliei - 1976, Spaniei -  1978, Perului -  1979, Turciei - 1982 si Braziliei - 1988. 
2. Constitutia Romaniei -  1991 
3. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului
4. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 68 din 26 iunie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare
5. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii.
6. Hotararea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor
7. Hotararea Guvernului nr. 1000/2012 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si a institutiilor publice aflate in subordinea acesteia
8. Mircea Dutu, Tratat de dreptul mediului, Editura CH Beck, Bucuresti, 2007
9. Mircea Dutu, Dreptul mediului -  editia 3, Editura CH Beck, Bucuresti. 2010
10. Actul unic european (1986), 
11. Tratatul de la Maastricht (1973), 
12. Tratatul de la Amsterdam (1997).
13. Florin Fainis, Dreptul mediului, Editura Pinguin Book, Bucuresti, 2005
14. Marilena Uliescu, Curs de dreptul mediului, Editura Economica, Bucuresti, 2001 
15. Daniela Marinescu, Tratat de dreptul mediului, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2007
16. Daniela Marinescu, Tratat de dreptul mediului, editia a III-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008
17. A. Kiss, Droit de l'anvironnment, Paris, 1998
18. Valentin-Stelian Badescu. Dreptul mediului: sisteme de management de mediu. Ed. CH Beck, 2011
19. R Duminica. Introducere in dreptul mediului. Editura Universitara, Bucuresti. 2015
20. V. Gheorghe, Cibernetica riscului si a securitatii tehnologiilor si echipamentelor nucleare, ,,Revista energeticienilor" nr. 1/1986
21. Ernest Lupan, Dreptul mediului; partea generala; Tratat elementar, Editura Lumina, Bucuresti 1996
22. https://ec.europa.eu/environment/eir/index_en.htm 
23. Evaluarea punerii in aplicare a politicilor de mediu/ Raport de tara Romania
24. Conventia de la Aarhus, Directiva 2003/4/CE privind accesul la informatiile despre mediu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!