Principiul - Poluatorul Plateste - si Dreptul la Indemnizatie al Victimei Poluarii

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins: Pagina:
- 1. Introducere 1
- 2. Exercitarea dreptului la indemnizatie de catre detinatorul 
mediului poluat 9
- 3. fasurate in Romania 6
- 3.1. Principiile care stau la baza desfasurarii activitatilor nucleare 6
- 3.2. Strategia nationala de dezvoltare a domeniului nuclear si 
Planul nuclear national de implementare a acestei strategii 6
- 3.3. Regimul juridic special privind desfasurarea in siguranta a 
activitatilor nucleare. Domeniul de aplicare a prevederilor 
Legii nr. 111/1996 si ale Ordonantei Guvernului nr. 7/2003 8
- 4. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul 
activitatilor nucleare 11
- 4.1. Raspunderea contraventionala pentru nerespectarea regimului 
desfasurarii in siguranta a activitatilor nucleare 11
- 4.2. Raspunderea penala pentru nerespectarea regimului desfasurarii 
in siguranta a activitatilor nucleare 12
- 5. Regimul juridic al activitatilor nucleare in dreptul international 13
- 5.1. Conventia internationala referitoare la siguranta nucleara 14
- 5.2. Conventia privind protectia fizica a materialelor nucleare 15
- 5.3. Conventia privind notificarea rapida a unui accident nuclear 
ori a unei situatii de urgenta radiologica 15
- 5.4. Conventia privind asistenta in caz de accident nuclear si de 
situatie radiologica urgenta 15
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

- 1. Introducere
Energia nucleara, cea mai importanta descoperire a secolului XX, s-a dovedit a fi nu numai una din solutiile general adoptate pentru diminuarea "foamei de energie", dar si cea mai cumplita arma impotriva creatorului insusi. Tehnicile nucleare si utilizarea izotopilor in mai toate sectoarele economice aduc nu numai avantaje, ci comporta si mari riscuri, facand sa creasca teama fata de pericolul nuclear.
Inainte de a provoca radiocativitatea artificiala, omul a fost si este supus radiatiilor naturale provenind de la soare si galaxii indepartate, de la pamant, de la apele oceanelor si din atmosfera la care s-a adaptat in decurs de sute si mii de ani, fara a dauna evolutiei sale biologice1).
Radiatia artificiala isi are originile in instalatiile de radiatii Roentgen folo-site in laboratoare si spitale, in depunerile radioactive rezultate din experientele cu ar-me nucleare, in pierderile radioactive ale centralelor nucleare, in extractia si prelucra-rea minereurilor radioactive, in depozitarea deseurilor radioactive.
Spre deosebire de alte nocivitati, pericolul radioactivitatii mediului a fost practic necunoscut pana la explozia primei bombe atomice in Japonia in anul 1945. Accidentele inregistrate pana la aceasta data s-au produs in uzinele ce foloseau mate-riale radioactive si in laboratoarele institutelor de fizica atomica, fiind nesemnificative.
Poluarea radioactiva dezlantuita este insa mai infricosatoare decat explo-zia nucleara, cu toata forta ei distructiva. Ea este o contaminare artificiala a mediului ambiant peste valorile fondului natural, produsa de om in zilele noastre, incepand cu descoperirea radioactivitatii artificiale, cu crearea industriei materialelor nucleare, a centralelor atomoelectrice si mergand pana la folosirea in scopuri nepasnice a energiei nucleare.
Poluarea radioactiva este considerata o agresiune "aproape perfecta" cu caracter multilateral si universal, fiind contaminate concomitent aerul, apa, solul si subsolul, iar prin intermediul elementelor ecosistemului, se distruge in mod lent tot ceea ce este viu. Poluarea radioactiva are impact instantaneu si pe termen lung asupra tuturor formelor de viata vegetala si animala. Pentru om, aceasta forma de poluare este cea mai perfida, intrucat este invizibila, fara culoare, fara miros, nu produce durere imediata si nu are limite stabilite si cunoscute in timp2).
Poluarea cu izotopi radioactivi se datoreaza in cea mai mare parte, activi-tatilor militare: fabricarea de arme nucleare si cu hidrogen, experientele cu aceste tipuri de arme, emisia radioactiva obisnuita a navelor cu propulsie nucleara, introducerea de material radioactiv in apele marine, distrugerea intentionata sau accidentala a navelor sau satelitilor militari cu propulsie nucleara, folosirea armelor nucleare in caz de con- 
Daniela Marinescu, lucrarea "Tratat de dreptul mediului", Editura All Beck, 2003, pag. 392; Florin Fainisi, lucrarea "Dreptul mediului", Editura Pinguin Book, Publishing House, Word Keeper, Bucuresti, 2005, pag. 238
2) Ioan Mihut, lucrarea "Autoconducere si creativitate", Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1989, pag. 53 citata in D. Marinescu, op. cit., pag. 393
flict armat.
Dar nici utilzarea pasnica a energiei nucleare, nu exclude de la sine poluarea. Industria extractiva a elementelor radioactive, instalatiile de imbogatire a uraniului, reactorii in care se fabrica radioizotopi si cei de la uzinele nuclearo-electrice constituie surse potentiale de poluare3).
- 2. Particularitatile poluarii radioactive
Pentru a intelege mai bine fenomenul de poluare radioactiva, trebuie urmarit ciclul substantelor radioactive de la obtinerea lor pana la utilizare.
Producerea combustibilului nuclear incepe cu extractia minereului brut din minele de uraniu sau de toriu, in a caror vecinatate se si prelucreaza, pentru concentrare, in uzine hidrometalurgice. Concentratul de minereu este apoi transportat in uzine metalurgice in care se obtin lingourile de uraniu si toriu dupa care, diferiti izotopi ai acestora se separa in uzinele chimice.
Atat in uzinele de preparare si de imbogatire a minereului, cat si din centrala electrica nucleara apare o cantitate considerabila de reziduuri, caracterizate printr-o radioactivitate deosebita. Alegerea locurilor de depozitare pentru aceste rezi-duuri trebuie facuta cu multa responsabilitate, fiind o problema de securitate sociala, deoarece radioactivitatea afecteaza toate componentele mediului inconjurator.
Astfel, in ceea ce priveste poluarea radioactiva a atmosferei una din sur-se o constituie exploziile nucleare experimentale care, prin temperatura uriasa pe care o degaja, transforma substantele radioactive aflate in stare gazoasa sub forma de parti-cule ce sunt proiectate in atmosfera, constituind poluarea atmosferica primara, produ-sa imediat la locul exploziei. Distributia produsilor de fisiune rezultati din aceste ex-plozii din atmosfera, are loc conform unor fenomene de natura meteorologica, in fun-ctie de altitudinea la care a avut loc explozia nucleara, ajungand in final in sol sau in apa oceanelor, fiind vehiculati de anumiti factori meteorologici, sub forma de precipi-tatii. Aceste depuneri, constituie asa numita poluare radioactiva secundara.
Alte surse ale poluarii radioactive ale atmosferei sunt: centralele nucleare, productia de combustibil nuclear, tratarea chimica si metalurgica a materialelor din re-actoare, utilizarea elementelor radioactive in medicina si cercetare. Fiecare dintre produsii radioactivi urmeaza un anumit itinerar, in functie de proprietatile lui chimice si biologice, ajungand in final in organismul uman si animal, in plante si, in mediul inconjurator, in general.
Evolutia riscului pe care poluarea radioactiva a atmosferei il reprezinta pentru om, este deosebit de complexa, trebuind sa se aiba in vedere o serie de criterii legate de modalitatile de poluare si de evolutia contaminarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul - Poluatorul Plateste - si Dreptul la Indemnizatie al Victimei Poluarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!