Principiul Ocrotirii si Respectarii Vietii Intime, Familiale si Private

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Principiul ocrotirii si respectarii vietii intime, familiale si private 6
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Pentru a realiza sarcinile procesului penal, este necesara o reglementare in conformitate cu anumite idei si reguli diriguitoare de desfasurare a lui. Aceasta functie o indeplinesc principiile procesului penal, prin care se inteleg reguli cu caracter general, manifestate prin norme procesual - penale concrete sau care deriva din interpretarea unui ansamblu de asemenea norme, determinind constructia integrala a procesului, esenta si asigurarea realizarii sarcinilor lui. Aceste regului poarta caracter imperativ. Notiunea de principiu al procesului penal reprezinta o categorie teoretica, avind largi implicatii practice, care s-a conturat in gindirea juridica si in stiinta dreptului penal - procesual. In doctrina s-au subliniat ca notiunea de principiu fundamental al procesului penal poate fi retinuta numai in sensul de regula care sta la baza intregii activitati procesuale, de aceea nu pot fi considerate ca principii fundamentale acele reguli care privesc numai una din fazele procesului penal.
In doctrina se subliniaza ca la abordarea notiunii de sistem al principiilor fundamentale ale procesului penal trebuie de avut in vedere doua aspecte:
- pe de o parte, cunoasterea elementelor componente ale sistemului;
- pe de alta parte, interdependenta dintre aceste principii in realizarea scopului procesului penal.
Chestiunea sistemului principiilor care constituie fundamentul procedurii penale este discutabila, deoarece exista mai multe opinii privind sistematizarea si sensul unor principii luatein parte. In literatura de specialitate exista mai multe criterii de clasificare a principiilor procesului penal. Prin sistemul de principii se intelege ansamblul unitar al principiilor procesului penal. Codul de procedura penala cuprinde mai multe norme in care sunt inscrise principiile fundamentale ale procesului penal, care servesc nu numai la buna intelegere a institutiilor reglementate de aceste norme, dar si la corecta lor aplicare.
In cursul procesului penal, principiile fundamentale actioneaza intr-o interdependenta si conditionare reciproca. Principiile au o importanta reala numai in cazul interactiunii lor. Fiecare principiu trebuie sa-si afirme semnificatia deplina si sa realizeze prin raportare la celelalte principii ale sistemului. Fiind componentele unui sistem unic, fiecare principiu aparte caracterizeaza diferite laturi ale procesului penal. Continutul fiecarui principiu capata eficienta datorita existentei celorlalte reguli de baza, dupa cum aplicarea consecventa a unuia dintre ele nu se poate face decit in conditiile respectarii riguroase a tuturor celorlalte principii din sistem.
Justitia penala contemporana functioneaza pe doua sisteme de principii, consfintite in normele dreptului international si dreptului national. Totodata, dreptul moldovenesc ofera prioritate normelor consacrate in actele de drept international.
Sistemul principiilor procesual - penale include:
1. Principiile procesului penal care consacra drepturile si lebertatile cetatenilor, fixate in Titlul II al Constitutiei Republicii Moldova.
2. principiile procesului penal, al carar izvor sunt normele constitutionale despre puterea judecatoreasca - Sectiunea I, Capitolul IX din Constitutie.
3. principiile procesului procesual - penale fixate numai in normele C.P.P.
De mentionat ca principiile din grupa I si II sunt intarite in afara de Constitutie si Tratate internationale. Principiile din grupa I si II sunt denumite principii fundamentale. Aceste principii poarta caracter universal, deoarece au aplicare asupra tuturor sferelor de activitate a justitiei penale: examinarea cauzelor penale, supravegherea legalitatii in activitatea procesual - penala, sustinerea invinuiriii de stat in instanta, infaptuirea justitiei de catre toate instantele indicate in art. 115, alin. I al Constitutiei. Cele din grupa III - speciale (ramurale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Ocrotirii si Respectarii Vietii Intime, Familiale si Private.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!