Principiul Non Bis in Idem

Extras din referat Cum descarc?

A.Notiune
Acest principiu enunta faptul ca pentru o singura fapta ilicita, exista o singura sanctiune.Deci ca atare acest principiu exclude sanctionarea juridica a unei persoane de doua ori.
Un subiect de drept care incalca o norma juridica prin conduita sa contrara dispozitiilor acelei norme,lezand un drept subiectiv, raspunde o singura data pentru ea,primind o singura sanctiune juridica.
In cazul in care printr-o fapta ilicita se incalca dispozitii de naturi diferite, pentru fiecare natura exista o singura raspundere juridica si o singura sanctiune.
Aplicand toate cele spuse mai sus in dreptul penal am putea spune ca pentru o singura infractiune nu poate exista decat o singura sanctiune penala prevazuta de o hotarare definitiva a instantei care beneficiaza de autoritate de lucru judecat
Daca o persoana a fost achitata atunci acea persoana nu va mai putea fi pusa in fata aceleiasi situatii, hotararea trebuind recunoscuta si respectata.La fel se procedeaza si daca o persoana a executat pedeapsa la care a fost condamnata.
Principiul non bis in idem este consacrat in art.14 al "Pactului international cu privire la drepturile civile si politice", elaborat sub egida O.N.U. si in art. 4 al "Conventiei Europene a Drepturilor Omului"si "Al treilea Protocol Aditional".
Acest principiu este inclus si in Constitutia Romaniei drept urmare a faptului ca Romania a ratificat tratatele la care a luat parte si pe care le-a semnat.
B.Izvoare internationale si continutul lor
Principiul non bis in idem este prevazut de o serie de documente internationale dinafara celor specificate mai sus cum ar fi:
1)"Conventia de la Bruxelles cu privire la principiul non bis in idem", adoptata la Bruxelles in anul 1986, ale carei prevederi au fost preluate ulterior in alte documente internationale, cum ar fi "Conventia de la Schengen", din anul 1990 care consfiinteste Acordul de la Schengen ce a avut loc intre statele membre ale Uniunii Europene.
2)"Protocolul nr.7 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului", semnat de statele membre ale Consiliului Europei la Strasbourg in 22.11.1984.Conform acestui act nimeni nu poate fi urmarit sau pedepsit penal de catre jurisdictiile aceluiasi stat ca urmare a savarsirii infractiunii pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotarare definitiva conform legii si procedurii penale ale aceslui stat.Cu toate acestea procesul va putea fi redeschis potrivit dispozitiilor legale in materie ale statului respectiv daca s-au descoperit fapte noi ori recent descoperite sau exista un viciu fundamental in cadrul procedurii precedente daca sunt de natura sa afecteze hotararea pronuntata.
De la aceste prevederi nu se poate deroga.
3)"Conventia Europeana de extradare", care a fost ratificata de Romania prin Legea nr.80/1997, publicata in M.Of. nr.89/14.05.1997.
Coroborand dispozitiile legii nr. 80/1997 cu dispozitiile legii nr.296/2001 privind extradarea vom putea spune ca extradarea nu se va putea acorda cand persoana reclamata a fost judecata definitiv de catre autoritatile competente ale statului solicitat, pentru fapta sau faptele pentru care s-a cerut extradarea.Deasemenea extradarea va putea fi refuzata daca autoritatile competente ale statului solicitat au hotarat neinceperea urmaririi penale, incetarea sau scoaterea de sub urmarire penala a persoanei solicitate pentru aceeasi fapta sau aceleasi fapte pentru care s-a solicitat extradarea.
Extradarea unei persoane care a format subiectul unei judecati definitive intr-un stat tert nu se va acorda:
a) cand prin hotararea represiva s-a pronuntat achitarea acelei persoane pentru fapta sau faptele care formeaza obiectul cererii de extradare;
b) pedeapsa privativa de libertate a fost executata integral sau a facut obiectul unei gratieri sau amnistii in totalitatea ei asupra partii neexecutate din pedeapsa;
c) judecatorul a constatat vinovatia autorului infractiunii fara sa pronunte vreo sanctiune.
Totusi extradarea va putea fi acordata daca:
a) fapta care a format obiectul judecatii a fost savarsita impotriva unei persoane, unei institutii sau a unui bun avand caracter public in statul solicitant;
b) persoana care a fost obiectul judecatii avea ea insasi un caracter public in statul solicitant;
c) fapta care a fost judecata a fost savarsita, in intregime sau in parte, pe teritoriul statului solicitant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Non Bis in Idem.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!