Principiul Nerecurgerii la Forta Armata in Relatiile Internationale

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins p.1
Abrevieri p.2
Bibliografie p.4
Capitolul I: Evolutii juridice si politice privind consacrarea principiului nerecurgerii la forta in planul dreptului international penal p.5
Capitolul II: Continutul principiului nerecurgerii la forta si la
amenintarea cu forta ca norma imperativa a dreptului international penal p.8
Sectiunea I. Principiul nerecurgerii la forta armata in relatiile internationale p.8
Sectiunea II. Insemnatatea definirii agresiunii pentru aplicarea nerecurgerii la forta ca principiu fundamental al dreptului international penal p.12
Capitolul III: Interzicerea recurgerii la forta in dreptul international penal p.15


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 
EVOLUTII JURIDICE SI POLITICE PRIVIND CONSACRAREA PRINCIPIULUI NERECURGERII LA FORTA IN PLANUL DREPTULUI 
INTERNATIONAL PENAL
Stadiul actual al relatiilor internationale si al situatiei geo-politice internationale, precum si cursul evenimentelor de pe scena internationala au ridicat unele serioase probleme referitoare la continutul si interpretarea regulilor referitoare la folosirea fortei in relatiile dintre state. In mod traditional, in sistemul Cartei Organizatiei Natiunilor Unite, interzicerea folosirii fortei si a amenintarii cu forta apare ca unul dintre fundamentele esentiale ale constructiei juridice a societatii internationale, fiind rezultatul unei evolutii normative si istorice constante. Dreptul international incadreaza normele referitoare la regimul folosirii fortei intre principiile sale fundamentale. Mai mult, majoritatea covarsitoare a autorilor le incadreaza in conceptul de norme imperative ale dreptului international - jus cogens.
Aici se scoate in evidenta, faptul ca pana in perioada de dupa primul razboi mondial recurgerea la forta armata in relatiile dintre state a constituit un act licit. Razboiul era considerat ca un mijloc legitim pentru rezolvarea diferendelor internationale, existand in acest sens un drept de a recurge la razboi (jus ad bellum). 
Conceptul de jus ad bellum implica, alaturi de dreptul de a recurge la razboi, si dreptul invingatorului de a impune statului invins conditiile sale la incheierea pacii. El avea, totodata, drept consecinta tratarea nediferentiata a participantilor la conflictul armat, conceptele de agresiune, agresor si victima a agresiunii, cu implicatiile politice si juridice pe care le presupun acesta, aparand mai tarziu, legate fiind in mod intim de evolutiile dreptului international in procesul ilegalizarii recurgerii la forta in relatiile dintre state. 
Dificultatea de a defini terorismul se datoreaza unor viziuni politice diferite care pot, prin negociere, sa fie armonoizate intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. In orice caz, dincolo de aceste optiuni divergente "in prezent este tot mai raspandita opinia ca legitimitatea unei cauze nu justifica prin ea insasi recurgerea la anumite forme de violenta, in special, impotriva inocentilor" 
Se constata ca importante contributii la ideea excluderii razboiului, a adus eminentul jurist olandez Hugo Grotius, in special in celebra sa lucrare "De jure belli ac pacis" publicata la Paris in 1625. Primele tentative de eliminare a razboiului ca mijloc de reglementare a diferendelor dintre state si de impunere a mijloacelor pasnice au avut loc catre sfarsitul secolului al XIX-lea. Conferintele de la Haga din 1899 si 1907, reunite sub auspiciile "pacii, dezarmarii si arbitrajului" contin numai recomandarea de a se folosi mijloace pasnice in solutionarea diferendelor internationale.
Pactul Societatii Natiunilor, intrat in vigoare la 10 ianuarie 1920, isi propunea, printre principalele sale scopuri, pe acela de a veghea la mentinerea pacii si de a oferi un cadru institutional al organizarii societatii internationale in vederea evitarii razboaielor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Nerecurgerii la Forta Armata in Relatiile Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!