Principiul Egalității în Fața Justiției

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de justitie desemneaza puterea de a decide asupra conflictelor ivite intre diferite subiecte de drept - persoane fizice sau juridice - prin aplicarea legii. 
De-a lungul evolutiei normative, principiile egalitatii si non-discriminarii se evidentiaza ca un element armonizator al jurisprudentei, dar mai ales al "tendintelor juridice", manifestandu-se in general ca o "entitate suprastatala" ce impune statelor o afinitate spre egalitate, sub toate aspectele sale, in demersul de aplicare a legii.
Pe scara evolutiei societatilor, se diferentiaza doua tipuri de inegalitate: una naturala, determinata exclusiv de legile mediului inconjurator, ca de exemplu diferenta dintre indivizi data de varsta, de starile de sanatate, de forta corpului, si cea de-a doua calificata drept inegalitate morala sau politica. Aceasta din urma reprezinta adevarata discriminare pusa in discutie si, paradoxal, rezulta tocmai din activitatea omului, avand la baza liberul arbitru si implicit intelectul evoluat al fiintei umane.
Aceste inegalitati primitive joaca astazi rolul de fundament al unor discriminari de profunzime ce constituie un impediment semnificativ in calea dezvoltarii sub aspect economic, politic, social si cultural, deoarece discriminare nu inseamna numai refuzul de a permite exercitarea unui drept legitim, ci si, in sens larg, o inegalitate de sansa, eliminarea oportunitatii de a valorifica resursele existente si a crea.
In Grecia Antica, egalitatea era considerata drept masura a perfectiunii, fiind deseori asociata cu sfera datorita faptului ca toate punctele de pe suprafata acesteia sunt egal distantate fata de centru.
In domeniul dreptului, egalitatea a fost trecuta de la rangul de perfectiune la cel de principiu, reprezentand nucleul unui stat de drept. Consacrat fiind la nivel constitutional, principiul egalitatii beneficiaza de forta juridica legii fundamentale, fiind superior intregii legislatii.
Acest principiu s-a conturat, pe plan international, in urma revolutiei franceze din 1789, atunci cand, formal, s-au desfiintat privilegiile de clasa. Conceptul de egalitate in fata legii isi are asadar sorgintea in Declaratia Franceza a Drepturilor Omului si Cetateanului. 
Principiile justitiei confera organelor judecatoresti o fizionomie proprie si le guverneaza activitatea; sunt reglementate expres prin dispozitii ale constitutiei sau rezulta din alte acte normative. 
Pentru a fi eficace, dreptul la egalitate necesita actiune pozitiva. Actiunea pozitiva, ce include o arie de masuri legislative, adiministrative si de politici pentru a depasi dezavantajele din trecut si pentru a accelera progresul spre egalitate al unor grupuri specifice, este un element necesar in cadrul dreptului la egalitate.
In conceptia profesorului Simina Elena Tanasescu, principiul egalitatii contine "o filosofie politica, pe care judecatorul trebuie in acelasi timp sa o respecte si sa o faca respectata" Prin natura lor, "oamenii se nasc si raman liberi si egali in drepturi", insa viata sociala, incadrarea omului in aceasta, produce diferente de care legiuitorul trebuie sa tina cont atunci cand impune unui subiect de drept o anumita conduita, sa observe ceea ce este esential si de neincalcat.
Reglementarea principiului egalitatii in fata justitiei in legislatia romaneasca
Constitutia are ca obiect reglementarea principiilor fundamentale ale organizarii sociale si de stat, drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor, sistemul organelor si separatia puterilor in stat. Avand o pozitie deosebita in ierarhia legilor, Constitutia dispune de o forta juridica superioara fata de celelelalte acte normative, al caror continut trebuie sa fie conform cu prevederile constitutionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Egalitatii in Fata Justitiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Ceterchi Ioan, Craiovean Ion - Introducere in teoria generala a dreptului, Ed. All, Bucuresti 1993
Tabarca Mihaela - Drept procesual civil, Vol. I - Teoria generala, Bucuresti, 2013
Tanasescu Simina Elena - Principiul egalitatii in dreptul romanesc, Ed. All Beck, Bucuresti, 1999
Udroiu Mihail - Procedura penala Partea generala. Partea speciala, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2011
Codul de procedura penala
Constitutia Romaniei
Codul Justitiei Militare
Legea nr. 304/2004 privind Organizarea judiciara
Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane
Legea nr. 191/2003 privind infractiunile la regimul transportului naval
Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor
O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, modificata si republicata
http://jurisprudentacedo.com
http://www.juridice.ro
http://www.sfaturi-juridice.ro
http://www.cnaa.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!