Principiul bunei credințe

Extras din referat Cum descarc?

1. Principiile dreptului civil 
1.1 Categorii de principii ale dreptului civil
Orice sistem de drept este guvernat de anumite principii fundamentale, adica de idei calauzitoare ( reguli de baza), comune tuturor ramurilor de drept. In acelasi timp, fiecare ramura de drept cuprinde reguli de baza pentru intelegerea legislatiei din domeniul respectiv, precum si reguli de baza ce se aplica uneia sau mai multor institutii ale ramurii de drept respectiv.
Si in dreptul civil isi gasesc trei cateogrii de principii, anume: principiile fundamentale ale dreptului roman, principiile fundamentale ale dreptului civil roman, principii ale uneia sau mai multor institutii de drept civil.
Principiile fundamentale ale dreptului roman sunt idei de baza ce se regasesc in intreaga legislatie a Romaniei, fiind consacrate de legea fundamentala, precum si de alte legi mai importante. Ele sunt aplicabile tuturor ramurilor de drept, deci si dreptului civil.
Principiile fundamentale ale dreptului civil sunt idei calauzitoare pentru intelegerea legislatiei civile, vizand deci toate institutiile dreptului civil, chiar daca nu isi manifesta prezenta cu aceeasi intensitate. Aceste principii au o vocatie generala, pentru intreaga ramura de drept civil. Vom include in aceasta categorie: principiul proprietatii, principiul egalitatii in fata legii civile, principiul imbinarii intereselor personale cu interesele generale, principiul ocrotirii si garantarii drepturilor subiective civile.
Principiile institutiilor dreptului civil sunt idei de baza care se aplica fie numai intr-o institutie, fie in doua sau mai multe institutii ale dreptului civil, avand deci o vocatie mai redusa decat principiile fundamentale ale dreptului civil. Spre exemplu, princpiul consensualismului priveste forma acului juridic, principiul chemarii la mostenire a rudelor in ordinea claselor de mostenitori legali, principiul proximitatii gradului de rudenie intre mostenitori din aceasi clasa si principiul egalitatii intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad chemate la mostenire sunt specifice dezvoltiunii succesoriale legale, principiul ocrotirii bunei-credinte este intalnit in mai multe materii ale dreptului civil. 
1.2 Principii fundamntale ale dreptului civil
Principiul proprietatii este consacrat in Constitutie si dezvoltat de normele dreptului civil. Astfel Art. 41 din Constitutie se refera la protectia proprietatii private, dispunand printre altele, ca dreptul de proprietate este garantat si ca proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Tot la proprietate se refera si Art. 135 din Constitutie.
Cat priveste dispozitiile din Codul Civil referitoare la proprietate, le vom retine pe cele inscrise in Art. 480 Cod civil, care prevede ca nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afara numai pentru caua de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire.
Mai subliniem ca normele juridice civile reglementeaza continutul dreptului de proprietate, precum si mijlocul specific de ocrotire a lui, insa aceste aspecte vor fi analizate la institutiile corespunzatoare.
Cat priveste principiul egalitatii in fata legii civile, in prealabil, trebuie mentionat ca Art.4 Alin. 2 si Art. 16 din Constitutie consacra, cu caracter general principiul egalitatii in fata legii.
Pentru persoanele fizice, principiul egalitatii in fata legii civile este inscris in Art.4 Alin.2 din Decretul nr 31/1954, potrivit caruia " sexul, rasa, nationalitatea, religia, gradul de cultura sau originea nu au nici o inraurire asupra capacitatii."
Cat priveste persoanele juridice, acest principiu trebuie inteles in sensul ca toate persoanele juridice dintr-o anumita categorie se supun, in mod egal, normelor juridice edicate pentru reglementarea acelei categorii de persoane juridice.
Principiul imbinarii intereselor individulale cu interesele colective este consacrat atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Art.1 Alin.1 din Decretul 31/1954 dispune ca drepturile civile ale persoanelor fizice sunt recunoscut in scopul de a satisface interesele persoanle materiale si culturale in acord cu interesul obstesc, potrivit legii si regurilor de convietuire, iar Art.3 Alin. 2 din acelasi act normativ prevede ca drepturile civile pot fi exercitate numai potrivit cu scopul lor economic si social, Art 26 Lit.e din Decretul nr 31/ 1954 stabileste ca este persoana juridica acel colectiv de oameni care are o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop, in acord cu interesul public.
Si in Constitutie se regasesc numeroase dispozitii care privesc acest principiu, spre exemplu, Art. 26 , Art 27, Art. 41 alin. 4 si 6 etc.
Principiul ocrotirii si garantarii drepturilor subiective-civile este consacrat de o serie de dispozitii cuprinse in Constitutie, dar si in art.3 alin.1 din Decretul nr 31/ 1954 potrivit caruia drepturile civile sunt ocrotite de lege . Acelasi act normativ contine un intreg capitol referitor la ocrotirea drepturilor personale nepatrimoniale. De asemenea, art.26 din Pactul internationl privind drepturile civile si politice ale omului dispune ca toate persoanele sunt egale in fata legii si au, fara discriminare, dreptul la o ocrotire egala din partea legii. Garantarea drepturilor subiective civile este prevazuta si de Constitutie pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. 
In cazul incalcarii dreptului subiectiv civil, se poate abtine restabilirea acestuia prin intermediul procesului civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Bunei Credinte.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!