Principiul Autonomiei Locale si Serviciile Publice

Extras din referat Cum descarc?

Administratia publica reprezinta actiunea neintrerupta care are drept scop asigurarea conditiilor pentru desfasurarea ritmica a vietii statului, constituie un proces continuu, este supusa regulilor actualizarii functiilor, ca o garantie a adaptarii la conditiile permanent dinamice oferite de mediul social.
Serviciul public reprezinta acea activitate desfasurata sau autorizata de un organ public, prin care se realizeaza nevoi sociale de interes public. Serviciul public a furnizat statului o noua legitimitate, amplificand prerogativele administrative ale acestuia, facand din acesta un mijloc de exercitare a unei ,,misiuni de interes general"
Serviciul public corespunde unei activitati asumate de administratie, prin intermediul persoanelor morale publice, sau, in anumite cazuri, prin persoane morale private, actionand sub autoritatea sa, pentru a urmari anumite finalitati de interes general. A crea un serviciu public inseamna a afirma ca interesul general ar fi periclitat in cazul nesatisfacerii cerintei sociale respective si ca interventia unei persoane publice este indispensabila pentru satisfacerea acelei cerinte - satisfacerea interesului general este scopul exclusiv al serviciului public.
Serviciul public satisface cerintele a caror nerentabilitate este incompatibila cu scopul intreprinderii private. Persoana juridica publica poate acoperi finantarea serviciului public prin taxe sau impozite, aceasta facand posibila gratuitatea pentru unele servicii publice. Chiar daca se cere o contributie financiara din partea beneficiarului serviciului public, ea poate fi inferioara costului prestatiei.
Consacrarea principiului autonomiei locale si a deconcentrarii serviciilor publice in fruntea prevederilor constitutionale care definesc administratia publica locala este imperios necesara pentru inlaturarea ramasitelor centralismului excesiv care caracterizase in trecut viata noastra politica si de stat. S-a considerat, de aceea, necesar ca sa fie recunoscut in mod direct principiul autonomiei locale, implicand largi prerogative ale organelor locale, ca si principiul descentralizarii serviciilor publice, vizand o mai buna functionare a acestora pe plan local, prin aprobarea lor de catre populatie si supunerea lor controlului autoritatilor locale.
Reglementarea acestor principii la Capitolul III, Sectiunea a 2 - a din legea fundamentala, consacrata administratiei publice locale, ne-ar putea conduce la concluzia ca importanta acestora nu depaseste sfera executivului, mai precis a unui singur domeniu al acestuia: administratia publica.
Ideea de autonomie locala atrage dupa sine descentralizarea administrativa, autonomia fiind un drept, iar descentralizarea un sistem care implica autonomia. 
Centralizarea absoluta nu este posibila, iar daca ar fi posibila, ea s-ar dovedi extrem de periculoasa. O administratie tentaculara este inevitabil rupta de realitati si ineficienta.
Statul unitar nu este incompatibil cu descentralizarea, adica cu recunoasterea autonomiei si copetentei de decizie, in anumite limite, organelor constituite in subdiviziunile teritoriale ale statului. Dar descentralizarea, ca element esential al autonomiei locale, nu poate fi conceputa, cel putin in statele unitare, fara existenta unui control din partea statului, denumit, traditional, control de tutela.
Prin mecanismul descentralizarii si al delegarii autoritatii, comanda si reglarea se fac la niveluri subordonate care, la randul lor, sunt susceptibile de a fi subdivizate si ierarhizate.
Conceptul de autonomie locala a fost consacrat la nivel european prin Carta Europeana a Autonomiei Locale, adoptata la Strasbourg, la data de 15 octombrie 1985. In opinia Consiliului Europei, exprimata in preambulul cartei, intarirea autonomiei locale presupune existenta unor colectivitati locale, dotate cu organe de decizie, constituite in mod democratic si benefiicind de o larga independenta atat in ceea ce priveste competentele, cat si in ceea ce priveste modalitatile de exercitare a acestora si mijloacele necesare pentru indeplinirea lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Autonomiei Locale si Serviciile Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!