Principiul Aplicarii Imediate a Dreptului Comunitar

Extras din referat Cum descarc?

Analiza aplicabilitatii imediate presupune prezentarea relatiei existente intre dreptul international public si dreptul intern in conformitate cu doua conceptii doctrinare: teoria monista si teoria dualista.
Teoria monista, fundamentata pe ideea unitatii ordinii juridice, considera ca se exclude orice discontinuitate intre ordinea juridica internationala si ordinile juridice nationale ale statelor membre.
Principiul monist este consacrat in art. 189 CEE(Comunitatea Economica Europeana) si 177(nou)CE(Comisia Europeana), dar el deriva in special din insasi natura Comunitatilor Europene.
O prima varianta este aceea in care se promoveaza aplicarea imediata a dreptului international public in dreptul intern. Adeptul cel mai cunoscut al
acestei conceptii este Hans Kelsen, reprezentant al scolii de la Viena. Se afirma, in
cadrul acestei doctrine, ca norma internationala este imediat aplicata, in calitate de
norma internationala, fara a fi necesara ,,nationalizarea" ei.
Cealalta varianta a teoriei moniste consacra prioritate dreptului intern asupra dreptului international. Adeptii acesteia pornesc de la conceptiile filozofice ale lui Hegel (Scoala de la Bonn, sec. XX). Datorita independentei si suveranitatii depline a statelor, raporturile dintre ele sunt esentialmente raporturi de forta; astfel, dreptul international public reprezinta numai o proiectare a unor norme din dreptul intern.
Impunerea principiului monist nu a fost facila la nivelul tuturor statelor membre al Uniunii. Daca statele traditionale moniste, cum ar fi Franta, au dispozitii constitutionale care exclud fara echivoc principiul dualist, altele, cum ar fi Italia si Germania, au inregistrat dificultati in aliniere.
Teoria dualista, in schimb, aplicata de multe sisteme de drept ale tarilor europene, avand ca adepti pe italieni (D. Anzilotti) si germani (H.Triepel), propune urmatoarea conceptie: ordinea juridica internationala si ordinile juridice nationale sunt doua sisteme independente si separate, care coexista in paralel.
Pentru a fi aplicabile intr-un stat, normele dreptului international trebuie preluate intr-o lege a statului respectiv, autoritatile si statele nationale neputandu-si fundamenta interventia decat pe dispozitii interne Tratatul devine astfel lege interna, avand aceeasi forta juridica, este ,,nationalizat", si in aceasta calitate va fi aplicat la nivel national. Consecinta fireasca este ca legile nationale posterioare vor putea modifica actul international devenind lege interna 
Asadar, un tratat international are efect si in ordinea juridica interna, numai daca este ratificat; are loc o ,,nationalizare" a tratatului, el fiind aplicat in calitate de drept intern. Nu exista, conform acestei teorii, un raport de subordonare intre cele doua sisteme.
Aceasta inseamna ca judecatorul national va aplica o norma de drept internationala nationalizata, ca norma de drept national, si nu in calitatea ei de regula de drept international.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul Aplicarii Imediate a Dreptului Comunitar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!