Principiile stabilirii competențelor și sistemull distribuirii și al exercitării lor în comun între instituțiile Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Structura sistemului institutional a suferit diverse modificari, care, in principiu au fost datorate extinderii Uniunii Europene. Aceste modificari s-au concretizat prin tratate ce au contribuit la structura sistemului institutional de astazi, printre care exemplific: Tratatul de la Paris, Tratatul de la Roma, Tratatul de la Bruxelles, Actul unic european, Tratatul de la Maastricht, Tratatul de la Amsterdam, Tratatul de la Nisa, Tratatul de la Lisabona etc.
In prezent, sistemul institutional european functioneaza dupa prevederile Tratatului de la Lisabona, care nu a schimbat fundamental structura institutionala a Uniunii, acesta bazandu-se in continuare pe triunghiul Parlament, Consiliu, Comisie.
Activitatea institutiilor europene are la baza urmatoarele principii principale:
1) Principiul autonomiei de vointa
Potrivit acestui principiu, institutiile comunitare au posibilitatea de a-si elabora regulamente proprii de organizare si functionare si de a-si numi proprii functionari comunitari.
,,Institutiile comunitare au autonomie, dar nu au personalitate juridica, deoarece acestea nu actioneaza in nume propriu, ci in numele Comunitatii Europene, pe care o reprezinta in raporturile la care participa. In consecinta, personalitatea juridica este atribuita Comunitatilor Europene, ca entitati de drept international." 
2) Principiul atribuirii de competente
Acest principiu presupune ca institutiile comunitare sa duca la indeplinire numai atributiile ce le sunt stabilite in mod expres. Asadar, la acest nivel, nu este permisa indeplinirea atributiilor implicite, deduse.
3) Principiul echilibrului institutional include doua componente esentiale, si anume:
- separarea puterilor, respectiv a competentelor institutiilor comunitare;
- colaborarea, cooperarea intre institutiile comunitare.
Prima componenta vizeaza imposibilitatea delegarii, a transferului, a acceptarii de competente sau atribuirii de la o institutie la alta. Acest fapt presupune ca fiecare institutie sa-si indeplineasca atributiile cuvenite si sa nu stanjeneasca indeplinirea atributiilor celorlalte institutii.
,,In consecinta, nici o institutie comunitara nu trebuie blocata in a-si indeplini propriile atributii, in acest caz reflectandu-se principiul reciprocitatii conduitei avantajoase." Acest principiu presupune colaborarea intre institutiile comunitare pentru indeplinirea obiectivelor propuse.
Dupa cum am precizat, sistemul institutional al Uniunii Europene actual este structurat conform Tratatului de la Lisabona, prin urmare, acesta cuprinde:
- noua institutii (1. Consiliul European, 2. Parlamentul European, 3. Consiliul Uniunii Europene , 4. Comisia Europeana, 5. Curtea de Justitie a Uniunii Europene, 6. Curtea de Conturi Europeana, 7. Banca Centrala Europeana, 8. Ombudsmanul, 9. Autoritatea europeana pentru protectia datelor);
- doua organisme financiare (1. Banca Europeana de Investitii, 2. Fondul European de Investitii);
- doua organisme consultative (1. Comitetul Economic si Social, 2. Comitetul regiunilor);
- cinci organisme interinstitutionale (1. Serviciul european pentru actiune externe, 2. Oficiul pentru publicatii al Uniunii Europene, 3. Oficiul European pentru selectia personalului, 4. Eurostat, 5. Scoala Europeana de Administratie);
- 36 de organisme descentralizate, numite si agentii, structurate in sase categorii: 1. agentii comunitare, 2. agentii dedicate Politicii Externe si de Securitate Comune, 3. agentii dedicate domeniului cooperarii judiciare si politienesti in materie penala, 4. agentii executive, 5. agentiile si organismele EURATOM si 6. Institutul European de Inovare si Tehnologie.
Aceste institutii au un rol bine determinat in structura sistemului institutional si obiective ce vizeaza eficienta activitatii acestuia precum si armonizarea relatiilor dintre tarile membre.
Din punct de vedere juridic, al dreptului comunitar, sistemul institutional comunitar este conceput pe doua paliere, astfel pe primul palier se afla institutiile fundamentale ale UE, iar pe al doilea, se afla institutiile specializate.
,,Principala caracteristica a organelor comunitare este aceea ca, spre deosebire de institutiile Comunitatii Europene (CE), acestea nu participa direct la decizia comunitara, ci ele doar pregatesc decizia comunitara."


Fisiere in arhiva (1):

 • Principiile stabilirii competentelor si sistemull distribuirii si al exercitarii lor in comun intre institutiile Uniunii Europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Baldwin Richard, Wyplosz, Economia integrarii europene, Editura Economica, Bucuresti, 2006;
- Barbulescu, Iordan Gheorghe, Sistemul institutional, Editura Tritonic, Bucuresti, 2007;
- Bocaniala Tache , Drept European, Editura Universitara ,,Danubius", Galati 2013 
- Fuerea Augustin, Manualul Uniunii Europene, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006.
- http://www.eif.europa.eu/who_we_are/shareholder/index.htm ;
- https://cor.europa.eu/en/
- https://www.eesc.europa.eu/ro
- http://europa.eu/lisbon_treaty/glance/institutions/index_ro.htm ;
- http://eca.europa.eu/portal/page/portal/aboutus/history ;
- http://curia.europa.eu/jcms/jcms/T5_5230/ ;
- http://ec.europa.eu/community_law/infringements/infringements_ro.htm;
- https://www.consilium.europa.eu/en/european-council/
- http://www.ier.ro/documente/formare/EU.pdf;
- http://europa.eu/institutions/inst/parliament/index_ro.htm.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!