Principiile Răspunderii Internațional Penale

Extras din referat

PRINCIPIILE RASPUNDERII INTERNATIONAL PENALEDreptul international penal este rezultatul conceptiei mai noi, potrivit careia nu numai statul raspunde pe plan international, ci si persoana fizica.
Hugo Grotius, considerat parintele stiintei dreptului international public, afirma ca orice fiinta umana are drepturi fundamentale si incalcarea prin forta a acestor drepturi, constituie o crima .
In temeiul acestei considerari, Grotius promoveaza ideea raspunderii individuale in dreptul international, chiar daca apare intr-o forma embrionara. Esenta acestei idei consta in aceea ca statul trebuie sa pedepseasca nu numai criminalii din interior, ci si pe cei care savarsesc infractiuni la dreptul ginsilor(ratio inter omnes gentes).
Primele reguli conventionale referitoare la raspunderea penala pentru crime internationale (crime de razboi si crime contra umanitatii), le intalnim in Tratatul de pace de la Versailles.
Dupa cel de- al doilea razboi mondial, preocuparile pentru sanctionarea celor care savarsesc crime contra pacii, crime de razboi si crime contra umanitatii, au cunoscut o amploare deosebita.
Raspunderea internationala nu este definita in documentele juridice internationale. Literatura de specialitate ofera insa mai multe definitii. Astfel Dictionarul de drept international public, defineste raspunderea internationala ca ,,institutie a dreptului international public in temeiul careia statul sau alt subiect al dreptului international, care savarseste fapte internationale ilicite, este raspunzator fata de statul lezat prin aceste fapte sau fata de toate statele lumii, in cazul crimelor internationale (raspunderea internationala a statelor).
De asemenea, raspunderea in dreptul international public este definita si ca ,,obligatie pentru cei care au incalcat normele acestuia, de a suporta consecintele conduitei lor ilicite, obligatie, care le este impusa sub forma sanctiunilor stabilite de catre state" .
Analizand aceste definitii, precum si proiectele de codificare ale Comisiei de Drept International a O.N.U., se desprind cateva concluzii comune referitoare la caracterele, natura, fundamentul si tipurile raspunderii internationale a statelor.
Astfel, raspunderea statelor are, ca prima trasatura fundamentala, un caracter sanctionator, ea fiind o replica la nerespectarea regulilor de drept international. In al doilea rand, raspunderea internationala nu este autonoma in raport cu obligatiile internationale, ci o completare a acestora, chiar daca, uneori, statele raspund pentru fapte care nu au caracter ilicit.
Raspunderea statelor pentru fapte ilicite din punct de vedere al dreptului international, fundamentul raspunderii internationale a statelor este faptul ilicit care, potrivit caietului de articole al Comisiei de Drept International, trebuie sa indeplineasca doua conditii: - una de ordin subiectiv, respectiv o comportare manifesta prin comisiune sau omisiune imputabila statului; - una de ordin obiectiv, respectiv o incalcare a unei obligatii internationale printr-o comportare care-i este imputabila.
Faptele internationale ilicite, ca fundament al raspunderii internationale a statelor, sunt grupate in doua categorii: 
- crime internationale
- delicte internationale


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Raspunderii International Penale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!