Principiile dreptului vamal

Cuprins referat Cum descarc?

1. CONCEPTUL, ORIGINEA SI ESENTA PRINCIPIILOR DREPTULUI 3
2. PRINCIPIUL LEGALITATI 5
3. PRINCIPIUL UMANISMULUI 6
4. PRINCIPIUL INDEPLINIRII OBLIGATIILOR CU BUNA CREDINTA 8
5. PRINCIPIUL RESPONSABILITATII SI SELECTIVITATII 10
6. PRINCIPIUL OPERATIVITATII SI EFICACITATII 11
7. PRINCIPIUL GHISEULUI UNIC SI PRINCIPIUL TRANSPARENTEI CONTROLULUI VAMAL 13
8. PRINCIPIUL COLABORARII CU ORGANELE VAMALE ALE ALTOR STATE 14
9. PRINCIPIUL EFECTUARII CONTROLULUI VAMAL NUMAI DE ORGANELE VAMALE 15
BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

1. CONCEPTUL, ORIGINEA SI ESENTA PRINCIPIILOR DREPTULUI
Termenul de principiu isi are originea in grecescul arhe care desemneaza actiunea de a conduce, dar si miscarea de a incepe. Substantivul arhon inseamna ceea ce sta de conducator, de capetenie, pe cind arheic este inceputul, temei logic al lucrurilor. Latinii au tradus din greaca veche verbul arhe cu principium, ceea ce inseamna inceput, prim (ar), temei [III, 53, p.119]. Din latina principium isi pastreaza intact radacina in romana (principiu, principie), franceza (principe), italiana (principio), engleza (principle), rusa (?p?????) etc. 
Potrivit DEX-ului, principiu este elementul fundamental, ideea, legea de baza pe care se intemeiaza o teorie stiintifica, un sistem politic, juridic, o norma de conduita etc.; la plural -  totalitatea legilor si a notiunilor de baza ale unei stiinte. 
Doctrina juridica inregistreaza o definitie-tip a notiunii ,,principiile dreptului", data si acceptata in mare masura de teoreticienii din tara si de peste hotare, cu unele accente, nuantari juridice facute de diferiti autori. Astfel, conform doctrinarilor Ioan Ceterchi, Ion Craiovan, Viorel Daghie, Florin Coman-Kund, Dumitru Baltag s.a., principiile dreptului sint acele idei generale, postulate calauzitoare sau precepte directoare care stau la baza intregului sistem de drept dintr-o tara, orientind reglementarile juridice si aplicarea dreptului. 
Gheorghe Avornic si Gheorghe Lupu completeaza definitia principiilor dreptului, accentuind ca principiile dreptului sint determinate de relatiile sociale, fiind expresia valorilor promovate si aparate de drept si ca sint idei ale continutului tuturor normelor juridice. Gh. Avornic si Gh. Lupu astfel nu inrameaza principiile dreptului intr-un cadru national. 
Dumitru Mazilu si Victor Dan Zlatescu completeaza fondul definitiei principiilor dreptului cu caracterul fundamental al acestora, considerind ca ele cuprind cerintele obiective ale societatii in procesul crearii dreptului si realizarii dreptului, sint produsul observatiei nevoilor societatii. 
Gheorghe Bobos si Boris Negru inteleg principiile dreptului atit in functie de fundament al sistemului de drept, cit si in functie de modalitate de coordonare a normelor juridice in cadrul sistemului, in jurul unei idei calauzitoare. 
Dupa Nicolae Popa, principiile dreptului sint acele idei conducatoare ale continutului tuturor normelor juridice. Indiferent de spatiul-timp al lor de existenta, -  precizare adusa de autorii Gheorghe Mihai si Radu Motica, -  ceea ce ne permite sa decidem ca un sistem de drept este mai aproape sau mai departe de ele, aceste principii. Aceiasi doctrinari sustin ca principiile dreptului constituie esenta lui si reprezinta fundamentul oricarui sistem de drept, de aceea, se regasesc in acestea. In masura in care sunt cunoscute, recunoscute de catre autoritatea legiuitoare si consacrate de ea, principiile dreptului dau sistemului de drept validitate si stabilitate. 
Jery Wroblewski defineste principiile dreptului ca norme sau constructii care servesc drept baza dreptului, ca surse de creare si de aplicare a dreptului. Definitie, care dupa parerea noastra, trebuie anticipata de interpretarea constructiei juridice si delimitarea granitelor intre norma juridica si principiul dreptului, precum si de stabilirea locului si rolului principiilor dreptului in cadrul surselor creatoare ale dreptului. 
Doctrinarii rusi de formatiune socialista L.S. Iavici, V.M. Curitin, Z.D. Ivanova, E.A. Lucaseva s.a. considera ca principiile dreptului sint inceputuri calauzitoare ale constituirii, evolutiei si functionarii dreptului. Principiile dreptului sint inceputuri care inspira un anumit tip istoric de drept, deoarece reflecta esenta clasiala a acestuia, legile obiective ale dezvoltarii societatii, determina ceea ce este decisiv in continutul dreptului. Principiile dreptului socialist reprezinta cerintele clasei muncitoare fata de procesul de reglementare juridica. 
M.N. Marcenco sustine ca principiile dreptului nu intotdeauna sunt la suprafata, adica evidente si explicite, insa prezente in orice sistem de drept. 
M.I. Baitin defineste principiile dreptului in functie de idei de baza, reglementari si determinari care constituie fundamentul moral si organizational al aparitiei, dezvoltarii si functionarii dreptului. Principiile dreptului sint suportul constituirii, dinamicii si actiunii dreptului. Principiile determina orientarea (natura) democratica sau totalitara a dreptului. Ele exprima ceea ce este principal, fundamental in drept, ceea ce este orientat asupra evolutiei dreptului. Principiile dreptului reflecta, pe de o parte, legitatile obiective ale dezvoltarii societatii date, iar, pe de alta parte, exprima nazuintele subiective sau constiinta juridica a membrilor societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile dreptului vamal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul vamal al Republicii Moldova, adoptat de catre Parlamentul Republicii Moldova in baza Legii nr.1149- XIV din 20 iulie 2000. In: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, editie speciala din 01.01.2007.
2. Conventia Internationala privind simplificarea si armonizarea procedurilor vamale, incheiata la Kyoto la 18.05.1973, intrata in vigoare la 01.01.1978.
3. Codul Penal Francez din 1810.
4. Declaratia drepturilor omului si cetateanului din 26 august 1789.
5. Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii. In: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 10.10.2013.
6. Constantin Stroe, Reflectii filosofice asupra dreprului, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998, 336 p.
7. DEX: Dictionarul explicativ al limbii romane, editia a II-a, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998, 1192 p.
8. Dumitru Gherasim, Buna-credinta in raporturile juridice civile, Editura Academiei, Bucuresti, 1981, 154 p.
9. Dumitru Maziliu, Teoria generala a dreptului, Editura ALL Beck, Bucuresti, 1999, 350 p.
10. Erhan Ioanut, Drept vamal comunitar. Manual., Editura Arc, Chisinau, 2011, 469 p.
11. Gheorghe Bobos, Teoria generala a dreptului, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 1999, 352 p.
12. Gheorghe Lupu, Gheorghe Avornic, Teoria generala a dreptului: manul. Studiu teoretic introductiv. Editura Lumina, Chisinau, 1997, 279 p.
13. Gheorghe Mihai, Radu Motica, Fundamentele dreptului: optima justitie., Editura ALL Beck, Bucuresti, 1999, 208 p.
14. Gheorghe Piperea, Conceptia monista a noului Cod civil, intre intentie si realitate sau despre noul Cod (civil) Comercial in Noile Coduri ale Romaniei. Studii si cercetari juridice, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2011, 241 p.
15. Grigore Rusu, Particularitatile raporturilor juridice in dreptul vamal. Revista Nationala de Drept, Nr. 11, 2015.
16. Ioan Condor, Drept vamal si fiscal, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002, 308 p.
17. Mihai Badescu, Concepte fundaentale in teoria si filosofia dreptului, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002, 235 p.
18. Mihaela Belu, Sistemul vamal. Manual. Editura Economica, Bucuresti, 2003, 286 p.
19. Nicolae Popa, Teoria generala a dreptului, Editura Actami, Bucuresti, 1996, 334 p.
20. Octavian Ciobanu, Caracteristica principiilor de realizare a controlului vamal. Revista Nationala de Drept, Nr. 4, 2015.
...


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!