Principiile dreptului polițienesc

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 10028
Mărime: 42.81KB (arhivat)
Publicat de: Coralia Nistor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: NICOLAE SUTEU
FACULTATEA DE DREPT SIMION BARNUTIU SIBIU, MASTER, NOTAT CU 9

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul 1. Noţiuni teoretice privind principiile activităţii de poliţie 2
  3. 1.Accepţiunile noţiunii de „principiu” 2
  4. 2.Noţiunea de „ principiu” în activitatea de poliţie 2
  5. 3.Importanţa cunoasterii si respectării principiilor dreptului poliţienesc 4
  6. Capitolul 2.Conţinutul principiilor fundamentale specifice activităţii de poliţie 5
  7. 1.Principiul respectării drepturilor omului 5
  8. 1.1Ce sunt drepturile omului? 5
  9. 1.2Drepturile fundamentale ale omului si exerciţiul forţelor de poliţie 5
  10. 1.2.1Poliţia si dreptul la viaţă 6
  11. 1.2.2Poliţia si dreptul la demnitate 7
  12. 1.2.3Poliţia si dreptul la viaţa privată 8
  13. 2. Principiul legalităţii 8
  14. 3.Principiul echidistanţei politice 9
  15. 4.Principiul prevenirii faptelor antisociale 10
  16. 4.1Definiţia si clasificarea acţiunii de prevenire 11
  17. 4.2 Caracterele acţiunii de prevenire 12
  18. 4.2.1Caracterul umanitar si social 12
  19. 4.2.2Caracterul continuu si dinamic al prevenirii 12
  20. 4.2.3Caracterul multilateral al prevenirii 13
  21. 4.3Importanţa activităţii de prevenire 13
  22. 5.Principiul cooperării 13
  23. 6.Principiul păstrării secretului profesional 14
  24. 7.Principiul operativităţii si oportunităţii 15
  25. 8.Principiul continuităţii 16
  26. 9.Principiul egalităţii si imparţialităţii 17
  27. Capitolul 3. Aspecte de practică judiciară privind încălcarea principiilor fundamentale ale activităţii de poliţie 17
  28. 1. Cazul Vili Rupa si condamnarea României la CEDO 17
  29. 2. Cazul Iambur contra României 18
  30. Concluzii si propuneri 19
  31. Bibliografie selectivă 20

Extras din referat

Introducere

În contextul actualelor provocări cu care se confruntă societatea civilă, în plan intern şi internaţional, respectiv fenomenul globalizării, al deschiderii frontierelor, ameninţarea de tip terorist, precum şi infracţionalitatea transfrontalieră, Poliţia Română trece la o nouă etapă de organizare pentru a compatibiliza structurile proprii cu cele ale agenţiilor de aplicare a legii din Uniunea Europeană, pentru a avea o abordare proactivă în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea noilor trenduri ale criminalităţii şi pentru a acoperi importante sectoare de activitate ce necesitau o dezvoltare mai semnificativă.

“Poliţia Română evoluează odată cu societatea civilă. Fiecare sector de activitate trebuie să se reflecte în structura poliţienească pentru a preîntampina şi a combate eficient şi rapid infracţiunile de orice tip şi mai ales, pe cele care se nasc odată cu evoluţia tehnologiei vremurilor noastre. Pentru a îndeplini obiectivele şi pentru a asigura cetaţenilor un climat sigur şi servicii de calitate, Poliţia Română trebuie să dea dovadă de adaptabilitate şi profesionalism. În acest context un segment important al activităţii de poliţie o reprezintă respectarea de către poliţist a principiilor specifice acestei activităţi”

„Codul deontologic al unei profesii se referă la ansamblul de norme care stabilesc exigenţele morale de exercitare a respectivei activităţi. El poate cuprinde: constrângeri de conduită morală, recomandari cu privire la perfecţionarea continua a pregătirii profesionale, diverse reguli de etică”

În România, Codul de etică si deontologie al poliţistului prevede principiile care trebuie să stea la baza conduitei profesionale a poliţistului. Astfel art. 4 (4) arată: “în cadrul poliţiei se asigură dezvoltarea unui mediu organizaţional bazat pe constiinţă, integritate profesională, nediscriminare, comunicare, transparenţă, prevenirea si combaterea corupţiei la toate nivelurile ierarhice”.

„Prin indeplinirea acestora se promovează încrederea reciprocă, respectul si dezvoltarea democratică a societăţii”, se mai precizează în cod.

Respectarea principiilor prevăzute în codul de deontologie al poliţistului constituie o datorie de onoare a acestuia, datorie pe care fiecare lucrător de poliţie ar trebui să o respecte într-o societate democratică.

Poliţia trebuie să constituie un serviciu public în folosul comunităţii. Ea are misiunea de a garanta cetăţenilor (tuturor cetăţenilor) libera si pacifista exersare a drepturilor si libertăţilor lor recunoscute prin lege.

Capitolul 1.Noţiuni teoretice privind principiile activităţii de poliţie

1.Accepţiunile noţiunii de „principiu”

Noţiunea de principiu se regăseste generic în oricare activitate intelectuală sau de practică raţională umană.

Termenul de principiu îsi are originea în grecescul arhe care desemnează acţiunea de a conduce dar si miscarea de a incepe. Latinii au tradus verbul arhe cu principium. Etimologic, noţiunea de principiu vine de la latinescul principium care are sensul de început, obârşie sau element fundamental. Orice principiu este un început pe plan ideatic, o sursă de acţiune.

În evoluţia sa cuvântul principiu a dobândit si accepţiunea de element fundamental, de idee, de lege, de normă de bază pe care se întemeiază o teorie stiinţifică, un subiect politic sau juridic, o normă de conduită, o existentă. În substanţa lor principiile sunt niste idei de bază, reguli sau norme ca rezultat al abstractizărilor si generalizărilor în materie de cunoastere si experienţă umană prin care se reflectă si orientează gândirea si experienţa umană si la care se raportează si valorizează judecata, conduita si acţiunea umană.

Noţiunea de principiu este prezentă în toate stiinţele si cunoaste mai multe accepţiuni: ontologică, metodologică, etică, logică, juridică etc. Din punct de vedere filosofic, conform DEX-ului, principiul este elementul (izvorul) primordial, cauza primară sau punctul de plecare a ceva, baza, temeiul. După Platon, principiu: prima cauza a ceea ce exista În acelasi context, principiul este teza fundamentală. În filosofie principiul sau temeiul în care sunt si devin entităţile, este ceea ce le rostuieste, fiindu-le de rânduială, de asezare într-un acelasi fundament.

Epistemologic, un principiu reprezintă un enunţ adevărat care, desi nu e dovedit inductiv, din experienţă, nu e contrazis de aceasta, dar e dovedit nu direct, ci prin oricare din consecintele lui.1 Orice principiu, ontologic vorbind, întemeiază, având anterioritate logică faţă de întemeiat, orice principiu metodologic vorbind, orientează, călăuzeste orice construcţie a subiectului.

O definiţie sintetică a principiilor s-ar contura astfel: „ansamblul propoziţiilor directoare cărora le sunt subordonate atât structura, cât şi dezvoltarea oricărui sistem.

„Principium înseamnă început, introducere. Există şi accepţiunea de temei, fundament, lege şi tocmai în această bifurcare de sens stă originea tuturor neclarităţilor. Una sînt principiile ştiinţei, (relativ) stabile, inconturnabile, lineare, alta sînt principiile cu care lucrează moralitatea, principiile după care ni se cere să ne conducem viaţa. Cele dintîi funcţionează normativ, aproape orb, celelalte sînt orientative. În exerciţiul judecăţii cotidiene, principiile sînt, întotdeauna, reperul prim, demarajul optim”

Preview document

Principiile dreptului polițienesc - Pagina 1
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 2
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 3
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 4
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 5
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 6
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 7
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 8
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 9
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 10
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 11
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 12
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 13
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 14
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 15
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 16
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 17
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 18
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 19
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 20
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 21
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 22
Principiile dreptului polițienesc - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Principiile Dreptului Politienesc
    • Principiile Dreptului Politienesc.doc
    • Principiile Dreptului Politienesc1.doc

Alții au mai descărcat și

Sancțiunile Penale Aplicate Funcționarilor Publici

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îi prezintă pe funcţionarii publici din administraţia publică, trăsăturile, etica şi valorile etice ale acestora,...

Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene

Tratatul de la Maastricht din 1992, care introduce notiunea de “cetatenie europeana” formuleaza principiile libertatii, democratiei, respectarii...

Etica și Deontologia Functionarilor Publici din România

INTRODUCERE Analiza funcţiei publice reprezintă o temă care este interesantă dintr-o dublă perspectivă: a) Istorică, dat fiind faptul că funcţia...

Prevederile convenției europene a drepturilor omului reflectate în activitatea organelor de poliție

CAPITOLUL I JURISPRUDENŢA CONVENŢIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI PRIVITOARE LA POLIŢIE 1.INTRODUCERE Protecţia drepturilor omului este...

Codul de Etică și Deontologie al Polițistului

Comportamentul poliţistului în relaţia cu publicul Relaţia dintre structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice şi public se...

Etica

INTRODUCERE Prezenta lucrare are ca obiectiv prezentarea principalelor repere care guverneaza activitatea functionarului public din punct de...

Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene

Popoarele Europei, stabilind intre ele o uniune tot mai stransa, au hotarat sa impartaseasca un viitor pasnic intemeiat pe valori comune....

Instituții și organisme europene implicate în protecția drepturilor omului și rolul acestora

Capitolul I Introducere Protecţia drepturilor omului prin instrumente juridice de transpunere a acestor drepturi în prevederi legale, a devenit...

Te-ar putea interesa și

Răspunderea Disciplinară a Polițistului

Introducere După 1989, în România a avut loc instaurarea regimului democratic care a avut ca efect înnoirea radicală a structurilor întregii...

Poliția română - instituție fundamentală a statului

INTRODUCERE Poliţia Română face parte din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi este instituţia specializată a statului, care exercită...

Relația Statului cu Dreptul

INTRODUCERE Societatea instituţionalizată nu poate fi separată de societatea trăită de către indivizi şi grupuri, de viaţa socială în toată...

Cooperare Polițienească Europeană

INTRODUCERE Mediul de securitate este influenţat de schimbările şi transformările continue generatoare de noi riscuri şi ameninţări. Aceste...

Statul de drept

I. INTRODUCERE În general, noţiunea stat de drept este utilizată pentru a sublinia diferenţele existente între regimurile democratice şi...

Drepturile Omului și Activitatea Organelor de Poliție

După revoluţia din Decembrie 1989, în activitatea poliţiei române s-au produs mutaţii de ordin calitativ, s-a înregistrat un curs ascendent, pe...

Conceptul de partid politic - concepte și funcții

Existenta partidelor politice, partidismul, ca fenomen politic, reprezinta un element esential al unei vieti democratice. Între partidism si...

Evoluția Procesului Constituțional în România

Începuturile Constituţiei Constitutia este principalul izvor al dreptului constitutional. Aparitia constitutiei a fost generata de o anumita...

Ai nevoie de altceva?