Principiile Dreptului Politienesc

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
Capitolul 1. Notiuni teoretice privind principiile activitatii de politie 2
1.Acceptiunile notiunii de ,,principiu" 2
2.Notiunea de ,, principiu" in activitatea de politie 2
3.Importanta cunoasterii si respectarii principiilor dreptului politienesc 4
Capitolul 2.Continutul principiilor fundamentale specifice activitatii de politie 5 
1.Principiul respectarii drepturilor omului 5
1.1Ce sunt drepturile omului? 5
1.2Drepturile fundamentale ale omului si exercitiul fortelor de politie 5
1.2.1Politia si dreptul la viata 6
1.2.2Politia si dreptul la demnitate 7
1.2.3Politia si dreptul la viata privata 8
2. Principiul legalitatii 8
3.Principiul echidistantei politice 9
4.Principiul prevenirii faptelor antisociale 10
4.1Definitia si clasificarea actiunii de prevenire 11
4.2 Caracterele actiunii de prevenire 12
4.2.1Caracterul umanitar si social 12
4.2.2Caracterul continuu si dinamic al prevenirii 12
4.2.3Caracterul multilateral al prevenirii 13
4.3Importanta activitatii de prevenire 13
5.Principiul cooperarii 13
6.Principiul pastrarii secretului profesional 14
7.Principiul operativitatii si oportunitatii 15
8.Principiul continuitatii 16
9.Principiul egalitatii si impartialitatii 17
Capitolul 3. Aspecte de practica judiciara privind incalcarea principiilor fundamentale ale activitatii de politie 17
1. Cazul Vili Rupa si condamnarea Romaniei la CEDO 17
2. Cazul Iambur contra Romaniei 18
Concluzii si propuneri 19
Bibliografie selectiva 20


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In contextul actualelor provocari cu care se confrunta societatea civila, in plan intern si international, respectiv fenomenul globalizarii, al deschiderii frontierelor, amenintarea de tip terorist, precum si infractionalitatea transfrontaliera, Politia Romana trece la o noua etapa de organizare pentru a compatibiliza structurile proprii cu cele ale agentiilor de aplicare a legii din Uniunea Europeana, pentru a avea o abordare proactiva in ceea ce priveste prevenirea si combaterea noilor trenduri ale criminalitatii si pentru a acoperi importante sectoare de activitate ce necesitau o dezvoltare mai semnificativa.
"Politia Romana evolueaza odata cu societatea civila. Fiecare sector de activitate trebuie sa se reflecte in structura politieneasca pentru a preintampina si a combate eficient si rapid infractiunile de orice tip si mai ales, pe cele care se nasc odata cu evolutia tehnologiei vremurilor noastre. Pentru a indeplini obiectivele si pentru a asigura cetatenilor un climat sigur si servicii de calitate, Politia Romana trebuie sa dea dovada de adaptabilitate si profesionalism. In acest context un segment important al activitatii de politie o reprezinta respectarea de catre politist a principiilor specifice acestei activitati" 
,,Codul deontologic al unei profesii se refera la ansamblul de norme care stabilesc exigentele morale de exercitare a respectivei activitati. El poate cuprinde: constrangeri de conduita morala, recomandari cu privire la perfectionarea continua a pregatirii profesionale, diverse reguli de etica" 
In Romania, Codul de etica si deontologie al politistului prevede principiile care trebuie sa stea la baza conduitei profesionale a politistului. Astfel art. 4 (4) arata: "in cadrul politiei se asigura dezvoltarea unui mediu organizational bazat pe constiinta, integritate profesionala, nediscriminare, comunicare, transparenta, prevenirea si combaterea coruptiei la toate nivelurile ierarhice".
,,Prin indeplinirea acestora se promoveaza increderea reciproca, respectul si dezvoltarea democratica a societatii", se mai precizeaza in cod.
Respectarea principiilor prevazute in codul de deontologie al politistului constituie o datorie de onoare a acestuia, datorie pe care fiecare lucrator de politie ar trebui sa o respecte intr-o societate democratica.
Politia trebuie sa constituie un serviciu public in folosul comunitatii. Ea are misiunea de a garanta cetatenilor (tuturor cetatenilor) libera si pacifista exersare a drepturilor si libertatilor lor recunoscute prin lege. 
Capitolul 1.Notiuni teoretice privind principiile activitatii de politie
1.Acceptiunile notiunii de ,,principiu"
Notiunea de principiu se regaseste generic in oricare activitate intelectuala sau de practica rationala umana.
Termenul de principiu isi are originea in grecescul arhe care desemneaza actiunea de a conduce dar si miscarea de a incepe. Latinii au tradus verbul arhe cu principium. Etimologic, notiunea de principiu vine de la latinescul principium care are sensul de inceput, obarsie sau element fundamental. Orice principiu este un inceput pe plan ideatic, o sursa de actiune.
In evolutia sa cuvantul principiu a dobandit si acceptiunea de element fundamental, de idee, de lege, de norma de baza pe care se intemeiaza o teorie stiintifica, un subiect politic sau juridic, o norma de conduita, o existenta. In substanta lor principiile sunt niste idei de baza, reguli sau norme ca rezultat al abstractizarilor si generalizarilor in materie de cunoastere si experienta umana prin care se reflecta si orienteaza gandirea si experienta umana si la care se raporteaza si valorizeaza judecata, conduita si actiunea umana.
Notiunea de principiu este prezenta in toate stiintele si cunoaste mai multe acceptiuni: ontologica, metodologica, etica, logica, juridica etc. Din punct de vedere filosofic, conform DEX-ului, principiul este elementul (izvorul) primordial, cauza primara sau punctul de plecare a ceva, baza, temeiul. Dupa Platon, principiu: prima cauza a ceea ce exista In acelasi context, principiul este teza fundamentala. In filosofie principiul sau temeiul in care sunt si devin entitatile, este ceea ce le rostuieste, fiindu-le de randuiala, de asezare intr-un acelasi fundament.
Epistemologic, un principiu reprezinta un enunt adevarat care, desi nu e dovedit inductiv, din experienta, nu e contrazis de aceasta, dar e dovedit nu direct, ci prin oricare din consecintele lui.1 Orice principiu, ontologic vorbind, intemeiaza, avand anterioritate logica fata de intemeiat, orice principiu metodologic vorbind, orienteaza, calauzeste orice constructie a subiectului.
O definitie sintetica a principiilor s-ar contura astfel: ,,ansamblul propozitiilor directoare carora le sunt subordonate atat structura, cat si dezvoltarea oricarui sistem.
,,Principium inseamna inceput, introducere. Exista si acceptiunea de temei, fundament, lege si tocmai in aceasta bifurcare de sens sta originea tuturor neclaritatilor. Una sint principiile stiintei, (relativ) stabile, inconturnabile, lineare, alta sint principiile cu care lucreaza moralitatea, principiile dupa care ni se cere sa ne conducem viata. Cele dintii functioneaza normativ, aproape orb, celelalte sint orientative. In exercitiul judecatii cotidiene, principiile sint, intotdeauna, reperul prim, demarajul optim"


Fisiere in arhiva (2):

  • Principiile Dreptului Politienesc
    • Principiile Dreptului Politienesc.doc
    • Principiile Dreptului Politienesc1.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!