Principiile Dreptului Muncii

Cuprins referat Cum descarc?

Cap
1. Consideratii generale cu privire la principiile dreptului muncii 2
2. Principiile fundamentale dreptului muncii 4
2.1. Principiul libertatii muncii 4
2.2. Principiul interzicerii muncii fortate 5
2.3. Principiul egalitatii de tratament 6
2.4. Principiul asigurarii protectiei muncii 8
2.5. Principiul dreptului la asociere 9
2.6. Principiul consensualismului si al bunei credinte 10
2.7. Principiul libertatii de miscare a fortei de munca 11 
3. Spete aplicabile principiilor dreptului muncii 12
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale cu privire la principiile dreptului muncii
Cuvantul principiu vine de la termenul in limba latina ,,principium", care inseamna inceput, izvor primordial, avand si sensul de element fundamental. De asemenea, notiunea de principiu poate avea mai multe conotatii in diverse domenii 
In domeniul dreptului, principiile sunt fie idei generale si comune tuturor normelor din sistemul juridic, fie specific unei singure ramuri de drept. Ele sunt reguli fundamentale , intrucat reflecta ceea ce este esential si hotarator in sistemul dreptului 
In esenta, principiile dreptului, fundamenteaza fenomenul juridic, orienteaza si incadreaza in limitele determinarilor pe care le enunta intregul proces de intelegere, elaborare si aplicare a dreptului. Prin continutul lor principiile dreptului, comparativ cu alte principii, evidentiaza caracterul lor preponderent normativ, avand rolul de a determina cadrul general al normativitatii juridice, sensul, finalitatea sau "spiritul" normelor in procesul de elaborare si aplicare a lor.
Indeplinind rolul unor linii directoare, principiile ramurilor de drept asigura concordanta diferitelor norme juridice, coeziunea si armonia acestora, patrunderea sensului lor exact si a finalitatii lor, perfectionarea lor continua.
Atingerea unei inalte productivitati in toate domeniile, presupune organizarea juridica a muncii, promovarea unor principii care exprima legitati si trasaturi specifice ale unei societati bazate pe economia de piata. Pe planul suprastructurii juridice, aceste legitati se concretizeaza in principii de drept 
Una din cele mai importante "misiuni" ale Codului muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003 , a constat in consacrarea principiilor care sa guverneze raporturile juridice de munca, in conformitate cu prevederile constitutionale, dar si cu exigentele unei economii de piata. De aceea, imediat dupa determinare domeniului de aplicare, Codul Muncii abordeaza, intr-un capitol de sine statator, problema principiilor aplicabile in perimetrul raporturilor dintre angajator si salariat. 
In dreptul muncii, ca si in celelalte ramuri de drept, se intalnesc doua categorii de principii:
o principii generale (ale intregului sistem de drept roman);
o principii fundamentale (ale dreptului muncii) 
Sunt principii generale: principiul democratiei , principiul legalitatii, principiul egalitatii in fata legii, principiul separatiei puterilor in stat, Fiind principii ale sistemului dreptului, in intregul sau, se regasesc in fiecare ramura de drept, deci si in ramura care ne preocupa. 
Principiile fundamentale dreptului muncii sunt acele idei generale si comune pentru intreaga legislatie a muncii, ce privesc toate institutiile acesteia, chiar daca pentru unele nu-si manifesta prezenta cu aceeasi intensitate.
Importanta principiilor fundamentale consta in faptul ca ele stabilesc cadrul juridic al reglementarilor tuturor institutiilor dreptului muncii. Fiecare principiu fundamental constituie idee calauzitoare pentru o institutie juridica sau mai multe ale dreptului muncii; de exemplu, principiul asigurarii protectiei muncii se realizeaza pentru intregul personal angajat, prin reglementarea institutiei juridice a protectiei muncii. 
Cunoasterea, determinare si respectarea principiilor fundamentale sunt necesare atat din punct de vedere teoretic, cat si practic. Fara cunoasterea principiilor fundamentale este de neconceput interpretarea si aplicarea corecta si in spiritul vointei legiuitorului, a normelor ce privesc dreptul muncii. Respectarea stricta a acestor principii ale dreptului muncii constituie o conditie de baza a realizarii legalitatii in domeniul raporturilor de munca. 
Asadar, principiile fundamentale ale dreptului muncii se aplica tuturor raporturilor de munca, in care cei ce presteaza munca au calitatea de angajati in temeiul unui contract de munca incheiat cu un angajator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Dreptului Muncii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!