Principiile Dreptului European

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul 1. Principiile dreptului european. Aspecte introductive
Capitolul 2. Clasificarea principiilor dreptului european
Capitolul 3. Principiile generale ale dreptului european


Extras din referat Cum descarc?

1. Principiile dreptului comunitar. Aspecte introductive
Principiile generale ale dreptului european se impun, in primul rand, datorita caracterului de noutate a dreptului european care se afla inca in etapa consolidarii sale, in raport de ordinea interna a fiecarui stat care cunoaste o lunga perioada de sedimentare.
Nu este necesar, insa, ca ele sa fie expres enuntate, ci numai sa fie acceptate chiar in diverse forme, precum in cazul incorporarii in legea fundamentala nationala, in legi ordinare, in practica jurisdictionala, etc.
In literatura de specialitate, notiunile de principii generale de drept si dreptul jurisprudential se suprapun in ceea ce priveste continutul, chiar daca au denumiri diferite.
In acest sens, chiar si acei autori care sunt de parere ca, de regula, jurisprudenta nu trebuie considerata ca un veritabil izvor de drept, recunosc dreptul jurisprudential al Curtii de Justitie ca sursa a dreptului comunitar .
Astfel, majoritatea autorilor considera ca principiile generale ale dreptului european au fost initiate si formulate in hotararile Curtii de Justitie de la Luxemburg acestea fiind o problema ce revine strict practicii Curtii., iar mai apoi au fost introduse in Tratatele Comunitatii Europene sau in tratatele modificatoare, fiind intr-un final consacrate, ca atare, in Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa Roma, la 29.10.2004.
Cat priveste clasificarea principiilor s-au conturat mai multe opinii:
A. In mod frecvent, se disting trei categorii de principii:
- principii juridice obligatorii, drept international, care sunt o mostenire juridica comuna Europei ca forma a dreptului natural; ele sunt mai greu de definit, dar caracterul lor obligatoriu este de netagaduit;
- reguli de reglementare comune legislatiei statelor membre, ele isi au originea in apropierea sistemelor lor juridice, produsa de-a lungul anilor si in nivelul lor de dezvoltare economica, sociala si culturala sensibil egal (este, in fapt, o conditie a dobandirii calitatii de membru al Uniunii europene);
- reguli generale inerente ordinii juridice comunitare care sunt promovate independent de ordinea juridica nationala; ele sunt o creatie a institutiilor comunitare (inclusiv a Curtii de Justitie) ca urmare a interpretarilor si motivarilor legale si pot lua conturul unor principii generale.
B. In opinia lui J. Boulouis principiile se clasifica in:
- principii referitoare la repartitia competentelor, la echilibru institutional, la alegerea bazei legale,
- principii generale ale dreptului din care fac parte principiile inerente ale oricarui sistem juridic organizat, 
- principii generale comune sistemelor nationale de drept ale statelor membre (acestea reprezinta categoria cea mai substantiala de principii generale care se sprijina pe dreptul statelor membre),
- principiile deduse din natura Comunitatilor.
C. Intr-o alta opinie, s-a considerat ca principiile dreptului comunitar se refera:
1. pe de o parte, la raporturile dintre institutiile U.E., 
2. iar, pe de alta parte, la raporturile dintre aceste institutii si organismele statelor membre.
Aplicarea principiilor se poate face prin referire expresa in tratatele comunitare si trebuie sa fie general acceptate in ordinea juridica nationala a statelor membre in scopul de a constitui principii generale de drept comunitar. Nu este necesar, insa, ca ele sa fie expres enuntate, ci numai sa fie acceptate chiar in diverse forme, precum in cazul incorporarii in legea fundamentala nationala, in legi ordinare, in practica jurisdictionala, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Dreptului European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!