Principiile Dreptului Comerțului Internațional

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea principiilor dreptului comertului international;
2. Identificarea principiilor dupa mai multi autori
3. Principiul libertatii comertului
4. Principiul libertatii conventiilor
5. Principiul concurentei loiale
6. Principiul egalitatii juridice a partilor
7. Principiul bunei-credinte


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea principiilor dreptului comertului international
Principiu provine de la latinescul principium, care inseamna inceput, element fundamental. Enciclopedia Larousse si alte dictionare enciclopedice definesc principiul drept izvor primordial, cauza primara, punct de plecare, baza, temei. Larousse defineste principiul drept regula teoretica generala care calauzeste conduita .
Immanuel Kant sustinea ca principiile sunt produse ale intelectului pur (anticipatii, postulate) sau ale ratiunii pure (ideile). In opinia lui Constantin Noica a cunoaste principiile, inseamna a cunoaste lucrurile, iar in conceptia lui Beaudant ,,ideile directoare sunt pentru gandire, ceea ce instinctele sunt pentru animale".
Profesorul Eugeniu Sperantia a consacrat o lucrare de referinta principiilor dreptului, demonstrand importanta lor pentru toate ramurile dreptului. ,,Daca dreptul apare ca un total de norme sociale obligatorii atunci unitatea acestei totalitati este datorita consecventei tuturor normelor fata de un numar minim de principii fundamentale".
In domeniul dreptului comertului international, principiile dau unitate, coerenta necesara normelor, orientale spre dezvoltarea raporturilor ccomerciale in conformitate cu cerintele generale ale progresului economic si social.
Principiile dreptului comertului international sunt o reflectare a unor cerinte obiective ale evolutiei relatiilor comerciale si de cooperare economica internationale, contribuind la statuarea echilibrului necesar intre drepturile unora si obligatiile altora.
In urma celor expuse mai sus, putem concluziona ca principiile dreptului comertului international sunt acele idei calauzitoare in procesul elaborarii normelor juridice si aplicarii lor in raporturile comerciale si de cooperare economica si tehnico-stiintifica internationale, care asigura concordanta normelor cU cerintele dezvoltarii obiective si echilibrate a acestor raporturi.
Asadar, principiile dreptului comertului international sunt acele prescriptiuni fundamentale care calauzesc crearea si aplicarea normelor juridice in acest domeniu. Actiunea principiilor are ca rezultat asigurarea certitudinii in structurarea normelor dreptului comertului international.
Faptul ca la baza normelor dreptului comertului international se afla un set coerent de principii da participantilor la raporturile comerciale garantia de care au nevoie contra imprevizibilitatii unor reglementari emise cu ignorarea cerintelor obiective ale dezvoltarii comertului international. Totodata, principiile sunt cele care calauzesc legiuitorul in actiunea sa prin care pune in concordanta nevoile dictate de oportunitate cu cele de stabilitate, dand congruenta sistemului normativ din comertul international.
Analiza experientei acumulate in evolutia relatiilor comerciale si cooperare economica si tehnico-stiintifica internationale a dus la concluzia ca la baza dreptului comertului international se afla un set coerent de principii care se completeaza unele pe altele, calauzind procesul complex al elaborarii si aplicarii normelor juridice in acest domeniu.
2. Identificarea principiilor dupa mai multi autori
In literatura de specialitate exista mai multe opinii cu privire la sistemul de principii care stau la baza dreptului comertului international, astfel Gorbuhov V.A. mentioneaza urmatoarele principii ale DCI :
1) Recunoasterea egalitatii comerciantilor care sunt reglementate de dreptul civil;
2) Inviolabilitatea proprietatii private- proprietarul are drepturi absolute de a poseda folosi si dispune de proprietatea sa;
3) Libertatea conventiilor, libertatea intreprinzatorilor de a hotari de sine statator daca dorec sa incheie contracte, cu cine daca acest fapt nu este interzis de lege;
4) Interzicerea imixtiunii neintemeiate in relatiile comerciantului
5) Realizarea fara obstacole a drepturilor civile;
6) Restabilirea in drepturi daca ele au fost incalcate;
7) Apararea pe cale judiciara a drepturilor incalcate;
8) Libertatea stabilirii anumitor norme.
Postovoi N. V. Mentioneaza urmatoarele principii:
1. Libertatea comertului
2. Libertatea incheierii contractelor comerciale
3. Legalitatii
4. Concurentei loiale si protectiei impotriva monopolurilor
5. Influenta exercitata de organele de stat si locale cu privire la o categorie aparte de relatii (creare, inregistrare, lichidare etc.)
6. Desfasurarea activitatii comerciale luind in considerare cererea si oferta
7. Libertatea circularii marfurilor, serviciilor si capitalelor .
Autorul rus Popondopulo V.F. mentioneaza ca pricipii speciale care ar fi specifice doar dreptului comertului international nu sunt, dar exista doar o manifestare speciala a principiilor dreptului civil in sfera comertului. La categoria principiilor , acest autor atribue: 
- Principiul libertatii contractuale care presupune posibilitatea subiectilor de a actiona dupa libera sa alegere, acest principiu poate fi exprimat prin expresia "este permis tot ce nu este interzis de lege". Aici acest autor incadreaz[ mai multe principii expuse de autorii de mai sus.
- Principiul egalitatii partilor, care deriva din dreptul civil, subiectii nu se supun adica nu se afla in subordinea nimanui nici chiar a statului daca statu actioneaza ca ius gestiones. Egalitatea Intreprinzatorilor indiferent de forma organizatorico-juridica si forma de proprietate, nu au careva prioritati
- Inviolabilitatea proprietatii
- Libertatii conventiilor (contractului) 
- Principiul exercitarii drepturilor fara piedici
- Principiul restabilirii drepturilor incalcate
- Principiul apararii drepturilor incalcate pe cale judiciara
In urma celor mentionate, putem stabili urmatoarele pricipii de baza ale DCI:
1. libertatii comertului; 
2. concurentei loiale;
3. egalitatii juridice a partilor; 
4. libertatii conventiilor;
5. bunei-credinte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Dreptului Comertului International.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. CONSTITUTIA RM din 29.07.1994 Publicat : 12.08.1994 in Monitorul Oficial Nr. 1 Data intrarii in vigoare : 27.08.1994
2. COD Nr. 1107 din 06.06.2002 Publicat : 22.06.2002 in Monitorul Oficial Nr. 82-86 art Nr : 661
3. Principiile UNIDROIT
4. Tratatul de la Roma din 5 martie 1957
5. Actul Unic European din 17 si 18 februarie 1986
6. Tratatul de la Maastricht din 1992
7. Tratatul Nord-American de liber schimb din 1994
8. Conventia de la Roma din 1980 privind legea aplicabila obligatiilor contractuale
9. Conventia de la Paris art.9 din 20 martie 1883 pentru protectia proprietatii industriale , revizuita ulterior.
10. Dreptul Comertului International. Partea generala. Prof. Univ. dr. Dumitru Mazilu. Bucuresti 1999
11. Dreptul Comertului International. Partea generala I. Mircea N. Costin, Sergiu Deleanu. Lumina Lex
12. ???????????? ?????. ??? ???. ????????? ?.?. ?.: ?????????????, 2006.
13. ???????????? (???????????????????) ?????. ??????????? ?.?. 3-? ???., ???????. ? ???. - ?.: ?????, 2008.
14. ???????????? ?????. ???????? ??????. ???????? ?.?.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!