Principiile dreptului bugetar

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Dreptul bugetar grupeaza normele juridice privind cuprinsul si procedura elaborarii ,aprobarii ,executarii si raportarii bugetelor ce alcatuiesc bugetul public national. 
Aplicarea normelor dreptului bugetar interfereaza cu normele juridice reglementand celelalte componente structurale ale finantelor publice intrucat finalitatea prevederilor bugetare necesita , prioritar, realizarea veniturilor ,efectuarea cheltuielilor programate,completarea deficitului bugetar etc,instituite prin norme juridice speciale.
Clasificarea principiilor dreptului bugetar
Principii comune .La baza dreptului bugetar stau urmatoarele principii: principiile legale si principiile doctrinare:
-principiul unitatii,
-principiul universalitatii,
-principiul publicitatii,
-principiul anualitatii ,
-principiul specializarii bugetare,
-principiul unitatii monetare,
-principiul echilibrului bugetar,
-principiul realitatii bugetare.
Aceste principii se aplica tuturor bugetelor din sistemul bugetar deoarece legea 500/2002 nu diferentiaza ,limitandu-se la a le intitula Principii si reguli bugetare.
Principii specifice. La baza asigurarilor sociale de stat stau urmatoarele principii specifice:unicitatea,egalitatea ,solidaritatea sociala,obligativitatea,contributivitatea,repartitia si autonomia.
Acest set de principii guverneaza sistemul public de asigurari si nu elaborarea si executia bugetului asigurarilor sociale de stat.Finantele publice locale sunt guvernate de urmatoarele principii specifice:transparenta , solidaritatea,autonomia financiara locala,proportionalitatea,principiul consultarii.
1.Principiul unitatii bugetare
Unitatea bugetara are semnificatia inscrierii si aprobarii veniturilor si cheltuielilor intr-un singur document ,regula avand o dubla justificare:una de ordin politic permitand Parlamentului exercitarea controlului asupra Guvernului cu privire la perceperea impozitelor si taxelor si modul de efectuare a cheltuielilor publice iar alta de ordin tehnic ,permitand stabilirea calitatii de buget ,deficitar sau excedentar,dupa caz.
Sunt interzise colectarea si utilizarea de venituri in regim extrabugetar precum si constituirea de fonduri publice inafara bugetului de stat ,bugetului asigurarilor sociale de stat,bugetelor locale,daca legea nu prevede altfel. 
Potrivit sistemului juridic romanesc-Legea nr. 500/2002 privind finantele publice sunt reglementate fondurile la dispozitia Guvernului:
-fondul de interventie , pentru finantarea unor actiuni urgente in vederea inlaturarii unor calamitati naturale si sprijinirii persoanelor fizice sinistrate,
-fondul de rezerva ,pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.
Aceste fonduri sunt incluse in bugetul de stat ,au regimul juridic instituit la art.30 din legea finantelor publice si nu constituie exceptii de la principiul unicitatii bugetare,desi aprobarea lor este motivata de situatii de fapt asemanatoare celor care justifica existenta bugetelor extraordinare.
Bugetele anexa au o frecventa mai mare decat bugetele extraordinare deoarece corespund unor trebuinte conjuncturale mai ales de sporire a fondurilor banesti necesare ramurilor economice de activitate pentru exploatarea unor venituri publice.Acestea se aproba anual de catre Parlament si se coreleaza cu bugetul de stat ,fie prin solduri si venituri ,fie prin subventii pentru cheltuieli.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile dreptului bugetar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!