Principii Canonice

Extras din referat Cum descarc?

In stiinta Dreptului bisericesc, principiul inseamna un punct de plecare, baza, concept, teza fundamentala, idee calauzitoare, randuiala, norma generala, lege de baza pe temeiul careia se emit canoanele sau legile bisericesti dupa care se organizeaza si functioneaza Biserica ca societate religioasa.
Nu toate principiile canonice sunt expresii directe ale unor adevaruri de credinta ci unele s-au nascut din interesele sau nevoile practice ale Bisericii.
Altele au fost consacrate prin textile canoanele sau prin obiceiul de drept care are insa puterea legii scrise.
De aceea ele se impart in doua categorii:
- principii cu fond dogmatic si juridic
- principii numai cu fond juridic
Principiile canonice trebuie sa fie de acord cu invatatura de credinta a Bisericii, ele nu pot fi contrare dogmelor sau moralei crestine, intemeiata si ea pe aceleasi adevaruri de credinta.
Normele generale sau principiile canonice fundamentale pe care se intemeiaza legile
actuale ale Bisericii Ortodoxe particulare, sunt principiile de baza ale intregii Ortodoxii, ele constituind unul din elementele esentiale ale unitatii ecumenice a Ortodoxiei, care se afirma in chip intreit, ca unitate dogmatica, cultica si canonica. Aceste principii sunt numeroase.
Ele sunt ierarhizate:
Dintre ele unele se ridica deasupra celorlalte, atat prin cuprinsul lor bogat, cat si prin faptul ca au o insemnatate de prim ordin in organizarea si conducerea Bisericii.
Caracterul instutional al credintei constituie parte esentiala a fenomenului religios crestin (fenomenul religios nu poate fi conceput numai ca un simplu fapt psihic sau ca o stare de constiinta ,ci ca fapt firesc,ca o manifestare exterioara a credintei,si ca o materializare a acesteia in forme cultice si juridice).
Principii canonice cu fond dogmatic si juridic 
1. Principiul ecleziologic institutional
Exprimat in intreaga invatatura de credinta a Bisericii, precizeaza caracterul Bisericii de institutie sau de asezamant vazut si organizat dupa norme religioase, dar si dupa norme comune omenesti de convietuire sociala.
Forma in care se concretizeaza acest principiu este cultul si legislatia canonica.
Intreaga legislatie acum in vigoare a Bisericii noastre da expresie acestui princiupiu canonic cu fond dogmatic,prin care se asigura prezenta Bisericii in istorie,demostrand ca Biserica nu este o comunitate nevazuta a celor ce marturisesc pe Isus Hristos,care si-ar pierde atat natura cat si eficienta harica-soteriologica,in momentul instutionalizarii ei cultice sau juridico-canonice.
2. Principiul organic (principiul alcatuirii si lucrarii organice a Bisericii, precum si principiul Institutional-bisericesc).
-pe de o parte el reflecta alcatuirea organica a Bisericii, adica alcatuirea ei asemanatoare cu un organism,reliefand totodata si faptul ca toate partile acestui organism contribuie la savarsirea oricarei lucrari bisericesti :
-iar pe de alta parte este numit si principiu constitutional-bisericesc , in sensul ca el exprima randuiala canonica specifica, potrivit careia, unitatile bisericesti si organele de conducere a Bisericii se constituie sau se aleg prin exprimarea vointei tuturor membrilor Bisericii, iar nu numai prin vointa unei capetenii sau a unei singure categorii de membri.
Fondul juridic
Este concretizat in toate vechile legiuiri bisericesti, ca si in cele in vigoare, in legatura cu
exercitarea intregii puteri bisericesti cu cele trei ramuri ale ei, indeosebi ramura jurisdictionala.
Conform acestor legiuiri, constituirea unitatilor bisericesti, alegerea constituirea si functionarea tuturor organelor de conducere ale Bisericii, se face, atat prin lucrarea starii preotesti, cat si prin lucrarea, directa sau indirecta, pe cale reprezentativa de la parohie pana la Adunarea Nationala Bisericeasca, a elementului mirean, precum si a celui monahal.
3. Principiul ierarhic 
Consta in organizarea, lucrarea si conducerea Bisericii dupa randuiala pe care o imprima intregii vieti bisericesti ierarhia clerului de instituire divina.
Ierarhia este formata din trei trepte, care se deosebesc unele de altele prin starea lor harica.
-treapta diaconiei
-treapta presbiteratului
-treapta episcopatului.
Principiul se aplica :
-la raporturile dintre slujitorii de instituire divina a Bisericii si la raporturile dintre toti slujitorii ei.
- la raporturile dintre functiile de orice fel care se indeplinesc in Biserica,
-la raporturile dintre toate organele de conducere bisericeasca,
-la raprturile dintre unitatile bisericesti.
Fondul dogmatic al acestui principiu se releva prin urmatoarele elemente:
-prin instituirea divina a preotiei neotestamentare in cele trei trepte ale ei:
-prin faptul ca preotia este purtatoare a succesiunii apostolice:
-prin faptul ca in aceste doua calitati preotia este mijlocitorul principal al harului sfintitor si
lucratorul principal al mantuirii:
-prin faptul ca preotia este elementul constitutiv esential al Bisericii.
Fondul canonic al principiului ierarhic, se releva prin urmatoarele elemente:
-prin pozitia pe care o are ierarhia preoteasca, de element ce formeaza osatura organizatorica a Bisericii.
-prin faptul ca ierarhia preoteasca detine si exercita in mod individual si in chip sinodal, puterea bisericeasca, adica mijlocul de conducere a Bisericii:
-prin faptul ca ierarhia preoteasca constituie factorul care asigura ordinea si disciplina.
Totodata, principiul ierarhic este concretizat in organizarea si conducerea Bisericii, prin normele cuprinse in legile bisericesti cu privire la:


Fisiere in arhiva (1):

  • Principii Canonice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!