Primarul si Viceprimarul

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale 
Comunele, orasele si sectoarele municipiului Bucuresti au cate un primar, iar municipiul Bucuresti are un primar general. Primarii sectoarelor municipiului Bucuresti sunt in relatii de subordonare fata de primarul general al municipiului Bucuresti.
Institutia primarului este traditionala in administratia Romaniei. Ea a fost reglementata pentru prima data in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza prin Legea comunala din 1864 si a cunoscut o evolutie continua ca un efect firesc al transformarilor prin care a trecut statul romanesc.
Astazi, primarul este autoritatea executiva a administratiei publice locale care indeplineste in acelasi timp si rolul de reprezentant al statului in relatiile cu perosane fizice si juridice din tara si din strainatate, precum si in justitie, in unitatea administartiv teritoriala in care a fost ales.
Primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat de catre cetatenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritoriala in care urmeaza sa-si exercite mandatul. Potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
Daca nici unul dintre candidatii propusi de partidele si formatiunile politice participante la alegeri nu intruneste aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, in cel mult doua saptamani, intre candidatii situati pe primele doua locuri si va fi ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi. In situatia paritatii de voturi a cel putin doi candidati, pentru functia de primar, se delara balotaj si se vor organiza, de drept, noi alegeri in termen de doua saptamani. La aceste alegeri vor participa numai candidatii care s-au aflat in situatie de balotaj.
In cazul in care unul dintre candidatii la functia de primar, intre care urmeaza sa se desfasoare turul al doilea de scrutin, decedeaza, renunta sau nu mai indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi ales, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul dituat pe locul urmator. Daca una dintre aceste situatii vizeaza unul dintre candidatii aflati in situatie de balotaj, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscriptie declarandu-l primar pe celalalt candidat. Pe baza rezultatului votului, biroul electoral de circumscriptie elibereaza certificatul doveditor al alegerii primarului.
Primarul si primarul general al Capitalei indeplinesc functii de autoritate publica; sunt sefii administratiei publice locale si raspund in fata Consiliului de buna functionare a acesteia. Semnul distinctiv al primarului este o esarfa in culorile drapelului national al Romaniei. Este obligatorie purtarea esarfei la solemnitati, receptii, ceremonii publice si la celebrarea casatoriilor.
Validarea alegerii primarului se face in termen de 20 de zile de la data alegerilor, in camera de consiliu, de catre un judecator desemnat de presedintele judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla comuna, orasul sau subdiviziunea administrativ - teritoriala. Validarea alegerii primarului general al municipiului Bucuresti se face de catre un judecator desemnat de presedintele Tribunalului Municipiului Bucuresti. Invalidarea alegerii primarului se poate pronunta in cazurile prevazute mai sus. Rezultatul validarii se prezinta in sedinta de constituire a Consiliului local sau, dupa caz, intr-o sedinta extraordinara, de catre un judecator sau un delegat al prefectului. In caz de invalidare a mandatului primarului, se organizeaza alegeri in termen de cel mult 45 de zile de la data invalidarii, in conditiile stabilite de Legea privind alegerile locale. 
Primarul depune in fata Consiliului local urmatorul juramant in limba romana: 
"Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac, cu buna-credinta, tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei (orasului, judetului). Asa sa-mi ajute Dumnezeu."


Fisiere in arhiva (1):

  • Primarul si Viceprimarul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!