Primarul

Cuprins referat Cum descarc?

1.SCURT ISTORIC 3
2. CONSIDERATII GENERALE 4
3. INCOMPATIBILITATILE FUNCTIEI DE PRIMAR 6
4. PROTECTIA LEGALA A PRIMARULUI IN CALITATA SA DE ALES 8
5. DREPTURILE PRIMARULUI 8
6. OBLIGATIILE PRIMARULUI 10
7. ATRIBUTIILE PRIMARULUI 11
8. ACTELE PRIMARULUI 15
9. SUSPENDAREA MANDAZULUI PRIMARULUI 16
10. INCETAREA MANDATULUI PRIMARULUI 17
11. CONCLUZII 19
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

1.SCURT ISTORIC
Functia de primar este o functie traditionala in administratia locala, nu numai in Europa, dar si in alte continente, cum ar fi in America, unde a patruns influenta europeana.Legislatia contemporana contine mai multe solutii cu privire la modalitatea de investiura, la atributii si la raporturile sale cu organul colegial, ori cu alte autoritati publice autonome sau,dupa caz, guvernamentale.
In Elvetia, in zona germana, cel putin, primarul se alege odata cu consiliul comunal, el trebuind sa fie si membru in consiliul, cetatenii voteaza pentru persoana respectiva de doua ori, ca membru in consiliu si ca primar,existand, fireste, mai multe candidaturi pentru functia de primar,postul ocupandul cel ce intruneste cele mai multe voturi.
In Franta, dimpotriva, consiliul este cel ce alege primarul si adjunctii acestuia, prin vot secret,cu majoritate absoluta, alegerea avand loc in prima sedinta a consiliului.Cu toate acestea, primarul, in sistemul francez este si presedinte a consiliului municipal,asigurand buna desfasurare a sedintelor si respectarea ordinii in cadrul consiliului.
In Belgia, exista alta formula,primarul comunei este numit de Rege dintre membri consiliului comunal, la propunerea consilierilor, inaintata prin guvernatorul provinciei.Legea belgiana admite, ca exceptie de la aceasta regula,numirea primarului si din randul altor alegatori care au iplinit 25 de ani, dar in acest caz este nevoie de avizul delegatiei permanente a consiliului provinciei.
In Italia, atat primarul, cat si presedintele consiliului provinciei sunt alesi de structurile pe care le prezinda, primarul de giunta comuala, la randul ei aleasa de consiliul comunal, iar presedintele de consiliul provinciei.Interesant este de retinut ca alegerea,prin votdeschis si majoritate absoluta, se face pe baza unu program, la care trebuie sa subscrie 1/3 din membrii giuntei.
Institutia primarului este traditionala in administratia Romaniei. Ea a fost reglementata pentru prima data in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza prin Legea comunala din 1864 si a cunoscut o evolutie continua ca un efect firesc al transformarilor prin care a trecut statul romanesc.
Prin Legea comunala di 1 aprilie 1864 s-a impus solutia consiliului comunal si a primarului de locuitorii comunei rurale, pe baza votului cenzitar, fiid scutiti de cens nmai anumiti functionarisi liber profesionisti.Primaru este magistratul comunal, caruia legea ii incredinteaza intreaga 
administratie a comunei, dar in acelas timp era si delegatul puterii centrale, in comunele rurale, el trebuia confirmat de prefect,in comunele urbane, insa, primarul era numit de Domn dintre primii trei consilieri care au intrunit cele mai multe voturi.
Lege comuala din 7 mai 1887, cu modificarile din 1894 si Legea organizarii comunelor rurale si administratiunea plasilor din 1 mai 1904 (care a inlocuit Legea din 1887) au venit cu alta solutie: primarul era ales de catre consilieri " dintre membri cu stiinta de carte " si confirmat de prefectul judetului.Primarul lucra sub controlul direct al consiliului, facand acte deadministrare propriu-zisa si acte de politie comunala.
O inovatie a Legii din 1904 a constat in faptul ca orice cetatean putea cere primarului sa intenteze actiunile ce credea ca apartin comunei, iar daca primarul refuza neantemeiat, cel interesatavea dreptul sa reclame prefectului.Legile ulterioare, pana la instaurarea dictaturii regale, s-au inscris cand intr-o formula, cand in alta, fireste cu anumite variatiuni date de modul in care a fost conceputa administratia judeteanade la nivelul plasei. Nu trebuie sa uitam ca la un moment dat legislatia reglementa doi prefecti, unul politic, numit de Guvern, si unul administrativ.
Astfel ultima reglementare democratica, Legea administrativa din 2 martie 1936 a consacrat solutia alegerii primarului de consiliu : "Consiliul odata constituit, va proceda la alegerea primarului,ajutorilor de primari, a unei comisiuni financiare, compusa din trei membri, iar la municipiii si a une delegatiuni a Consiliului " (art. 57),Legea admitea si ipoteza numirii primarului, se intelege atunci cand "din orice cauza primarul n-a putut fi declarat ales".
Legislatia atuala in vigoare a optat pentru solutionarea alegerii primarului, la fel ca si consiliul, direct de comunitatea locala, indiferent ca este vorba de mediul rural sau urban stabilind totodata, incompatibilitatea dintre functia de primar si ceea de consilier.
2. CONSIDERATII GENERALE
Primarul este autoritatea executiva a administratiei publice locale care indeplineste in acelasi timp si rolul de reprezentant al statului in relatiile cu perosane fizice si juridice din tara si din strainatate, precum si in justitie, in unitatea administartiv teritoriala in care a fost ales.
Comunele, orasele si sectoarele municipiului Bucuresti au cate un primar, iar municipiul Bucuresti are un primar general. Primarii sectoarelor municipiului Bucuresti sunt in relatii de subordonare fata de primarul general al municipiului Bucuresti.
Primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat de catre cetatenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritoriala in care urmeaza sa-si exercite mandatul. Potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Primarul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!