Prezumtia de Nevinovatie si Infractiunea de Abuz de Incredere

Extras din referat Cum descarc?

Primele elemente embrionare ale prezumtiei nevinovatiei apar inca in sec. XVII intr-o serie de documente cum ar fi: petitia drepturilor din 1628 si Habeas Corpus Act din 1679, conform carora tribunalelor le-a fost incredintat controlul asupra retinerilor si arestarii cetatenilor. In conformitate cu Habeas Corpus Act la cererea arestantului sau oricarei alte persoane tribunalul era obligat sa emita un mandat de aducere a arestatului, putand hotari fie trimiterea lui in inchisoare, fie punerea lui in libertate, cu sau fara cautiune. 
Petitia drepturilor avea ca obiect garantia impotriva arestarilor si confiscarilor de bunuri fara respectarea procedurii de judecata normala. Aceste acte fiind formulate in termeni generali, dar de prevederile lor au beneficiat in mare parte cei avuti. Pe de alta parte garantiile date nu se extindeau la crimele impotriva statului. 
Elemente ale prezumtiei nevinovatiei se mai intalnesc si in cadrul Declaratiei Drepturilor Omului si Cetateanului adoptate de catre adunarea constituanta a Frantei la 26 august 1789. 
In Statele Unite primele elemente ale prezumtiei nevinovatiei cuprind documentele: Declaratia de Independenta de la 4 iulie 1776, Constitutia Statelor Unite din 17 septembrie 1787, Corpul libertatilor (Body of liberties), Declaratia Drepturilor adoptata adoptata de Adunarea din statul Virginia, la 12 iunie 1776.
In teritoriile romanesti elementele prezumtiei nevinovatiei a continut Constitutia carvunarilor din 1822. Aceasta Constitutie pentru prima data proclama dreptul la proprietate privata. De asemenea, proclama egalitatea oamenilor in fata legii indiferent de rang, de starea sociala, protectia arestatului prin reprimarea oricarei asprimi care nu ar fi necesara asigurarii de persoana prevenitului, dreptul persoanelor de a se adresa fara anumite ingradiri in judecata.
Principiul prezumtiei nevinovatiei este prezent in continutul Constitutiei Romaniei din 1923. In perioada anilor 1924 - 1938 in teritoriul numit RSSM a fost total neglijat si negat principiul prezumtiei nevinovatiei ca si celelalte drepturi fundamentale ale cetatenilor. In acest sens la 10 mai 1925 Congresul Sovetelor din intreaga Ucraina a intarit Constitutia RSSM. Constitutia cuprindea 48 puncte expuse in 7 capitole. Constitutia din 1925 nu se referea la drepturi si libertati ceea ce nu este compatibil cu denumirea de Constitutie moderna. 
In perioada razboiului II mondial a existat formal un sistem de drepturi si libertati, aceasta doar la nivel declarativ. Constitutiile din 1941 si 1978 ale RSSM desi pretindeau ca asigura puterea poporului, au legalizat grave abateri de la principiile democratice. 
Dreptul la libertate si la integritatea persoanei, prezumtiei nevinovatiei respectul vietii intime, libertatea domiciliului erau grav incalcate. 
Prezumtia nevinovatiei era temeiul desfasurarii oricarui proces penal in statele civilizate. Insa in RSSM era anihilat de un sistem procesual care nega dreptul la aparare in faza urmaririi si punea pe judecatori in fata unor dosare cat se poate de minutios pregatite.
Simtindu-se nevoia de consacrare a acestei prezumtii in documente cu caracter international, ea a fost inscrisa in articolul 11 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata de Adunarea generala a ONU la 10 decembrie 1948, facandu-se in acelasi timp recomandari ca legislatiile statelor membre ale ONU sa inscrie norme privind prezumtia nevinovatiei. In prezent legislatiile tuturor statelor cuprind dispozitii din care se desprinde direct sau indirect aceasta regula spre deosebire de alte principii ale justitiei. Dupa cum s-a mentionat inscrierea acestei prezumtii in legislatiile marii majoritati a statelor lumii constituie o victorie importanta impotriva conceptiilor potrivit carora ar exista criminali innascuti, care au o predispozitie patologica fata de savarsirea infractiunilor si pentru care nu ar putea opera prezumtia de nevinovatie. 
Astfel in Declaratia Universala a Drepturilor Omului gasim consacrat principiul potrivit caruia: orice om trebuie considerat nevinovat pana la proba culpabilitatii sale, daca se considera indispensabil sa fie arestat, orice severitate care n-ar fi necesara pentru a se asigura de persoana sa, trebuie sa fie in mod riguros reprimata prin lege (de exemplu, in prezent, exista legislatii in care invinuitul trebuie sa-si probeze nevinovatia, cum este Grecia). Acest text este considerat ca fiind prima definitie legala a prezumtiei nevinovatiei.
Conferinta pentru Discriminarea Umana a C.S.C.E. din 29 iulie 1990 arata ca intre principiile justitiei esentiale pentru expresia completa a demnitatii inerente a persoanei umane si a drepturilor egale si inalienabile a tuturor fiintelor umane trebuie mentionate urmatoarele: ... la pct.15.19 este inscrisa prezumtia de nevinovatiei. La adoptarea acestui document a luat parte si Romania.
In prezent, in dreptul romanesc, prezumtia de nevinovatie reprezinta unul dintre principiile dreptului procesual penal alaturi de: principiul egalitatii procesului penal (art.2, alin.1c.proc.pen.), principiul oficialitatii (art.2, alin.2 c.proc.pen.), principiul aflarii adevarului (art.3 c.proc.pen.), limba in care se desfasoara procesul penal,dreptul la interpret (art.7, art.8 c.proc.pen.), rolul activ (art.4 c.proc.pen.), egalitatea persoanelor in procesul penal, dreptul de a fi judecat ,,intr-un termen rezonabil", garantarea libertatii persoanei (art.5 c.proc.pen.), principiul respectarii demnitatii umane (art.51 c.proc.pen.), principiul garantarii dreptului de aparare (art.6 c.proc.pen.), principiul respectarii vietii intime, familiale si private in procesul penal.


Fisiere in arhiva (2):

  • Drept special penal penal-semestrul I.doc
  • Prezumtia de Nevinovatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!