Prezentarea și analiza pandemiei de covid 19 din perspectiva dreptului internațional public

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in Dreptul Intrenational Public 3
2. Despre aparitia Covid-19 si raspandirea acestuia 4
3. Impactul Covid -  19 6
La nivel european 6
La nivel international 8
4. Situatia actuala raportata la infectia cu virusul Corona 10
5. Anexa 10
6. Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE IN DREPTUL INTRENATIONAL PUBLIC
Dreptul international public reprezinta o ramura a dreptului , un ansamblu de norme juridice si principii , ce au fost elaborate de catre state si de catre alte subiecte de drept international , cu scopul de a reglementa raporturile juridice internationale , acordul de vointa fiind exprimat multilateral adica de catre toate partile participante. 
Este un sistem ce se afla in continua dezvoltare , adaptandu-se si promovand valorile socotite importante din cadrul comunitatii , urmarind realizarea intereselor comune generale.
Ordinea publica internationala este scopul pe care comunitatea internationala il urmareste in beneficiul umanitatii.
Rolul principal pe care il are dreptului international public este acela de a rezolva conflictele ce se ivesc pastrand ordinea la nivel international.
Acordul de vointa ce a fost exprimat de catre subiectele de drept international se poate identifica prin cutumele ( obiceiurile vechi , nescrise ) tratatele ce au fost codificate dar si prin alte izvoare de drept international. 
Conform autorilor din domeniu principiile fundamentale ale dreptului international sunt acelea care au drept continut norme cu aplicabilitate universala , cu nivel maxim de generalitate si caracter imperativ, ce dau expresie si protejeaza valori internationale fundamentale in raporturile dintre subiectele dreptului international. Ele determina continutul celorlalte principii, norme si institutii ale intregului sistem al dreptului international, continand norme juridice ale caror trasaturi le caracterizeaza ca principii fundamentale. 
Pe plan intern , odata cu schimbarea Constitutiei in anul 2003 au aparut noi dispozitii ce faceau referire la obligativitatea de a respecta tratatele din care Romania va face parte fara a se abate , dar si prevederi prin care se incuraja intretinerea si dezvoltarea relatiilor de pace cu celelalte state.
Dupa acest moment in anul 2004, Romania a aderat Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord ( N.A.T.O ) iar mai apoi in anul 2007 s-a alaturat Uniunii Europene (U.E). De mentionat este si faptul ca inca din anul 1955 Romania este membra a Organizatiei Natiunilor Unite (O.N.U) .
Unul din scopurile O.N.U si cel mai important am putea spune este reprezentat de mentinerea pacii , organizatia luand nastere imediat dupa stingerea celui de al 2 lea Razboi Mondial , un eveniment ce a provocat pierderea masiva a civililor deoarece nu s-a mai facut diferenta intre civili si militari fapt ce a dus la un razboi absolut.
Pe langa acest scop se mai promoveaza colaborarea armonioasa internationala , apararea drepturilor omului , respectarea sistemului de drept international.
DESPRE APARITIA COVID-19 SI RASPANDIREA ACESTUIA
Conform cercetarilor din domeniul sanatatii s-a constatat faptul ca existenta coronavirusurilor era anterioara momentului pornirii pandemiei. 
Coronavirusurile reprezinta o familie dezvoltata si numeroasa de virusuri ( 7 specii printre care si SARS-CoV-2 noua tulpina descoperita ) care pot provoca boli la animale si la oameni. Ele pot provoca boli mai aspre cu organismul cum ar fi :
- Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS)
- Sindromul respirator acut sever ( SARS)
Animalele afectate de coronavirusuri sunt in mod special si majoritar : liliecii , soarecii, porcii si balenele beluga.
Corvid 19 reprezinta o boala infectioasa datorata unui nou coronavirus ce si-a facut aparitia cu cateva luni in urma.
Persoanele ce au contactat virusul s-au confruntat cu boli respiratorii de la usoare la moderate recuperandu-se fara a fi nevoie un tratament special. 
Persoanele ce prezinta comorbiditati , respectiv mai multe afectiuni ce ar putea intra in contact cu virusul , sunt predispuse spre a agrava starea sanatatii dar si persoanele care sunt in varsta. 
Bolile ce ar putea reprezenta un risc raportat la Covid -  19 sunt bolile cardiovasculare, diabetul , bolile respiratorii cronice si cancerul.
Nu se cunoaste exact momentul primei aparitii a acestei noi tulpini si nici organismul ce a fost purtator al acestui virus , insa , primul focar a aparut in Wuhan , provincia Hubei din China in luna decembrie a anului trecut. Virusul insa este unul zoonotic adica ce a trecut de la animalul gazda la om.
Structura genetica a lui SARS-CoV-2 este in proportie de 96,2% similar cu un coronavirus gasit in populatia de lilieci a Chinei , ceea ce sugereaza faptul ca liliacul ar putea fi prima gazda a acestui virus , dar mai exista o suspiciune si asupra pangolinului , un animal ce este invelit in solzi ce se vinde ilegal in targurile agroalimentare pentru folosirea in medicina traditionala chineza.
Exista informatii conform carora cercetatorii au gasit dovezi genetice care confirma suspiciunile despre cum virusul infecta oameni in Europa, SUA si alte parti , cu cateva saptamani inainte ca primele cazuri sa fie raportare. ,,Virusul se schimba, dar acest lucru in sine nu inseamna ca se agraveaza" declara in luna Mai geneticianul Francois Balloux , de la Universitatea London Genetics Institute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea si analiza pandemiei de covid 19 din perspectiva dreptului international public.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

,,74/274. International cooperation to ensure global access to medicines." United Nations. 21 Aprilie 2020. https://undocs.org/en/A/RES/74/274.
A. Nastase, C. Jura , B. Aurescu. Drept international public. a 5 a. Bucuresti: Editura C.H. Beck, 2009.
Cazul pacientului 17 : Cum a raspandit inconstienta virusul in Bucuresti. 12 Martie 2020. https://www.mediafax.ro/coronavirus/cazul-pacientului-17-cum-a-raspandit-inconstienta-virusul-in-bucuresti-18978417.
Constitutia Romaniei. A 9-a actualizata 2018. Bucuresti: Hamangiu, 2018.
Corbu, Dr. Maria. COVID-19. Analiza genomulului SARS-CoV-2: originea virusului si evolutia tulpinilor. Cum s-a transmis: liliac-pangolin-om. Martie 2020. https://raportuldegarda.ro/articol/sars-cov-2-origine-zoonotica-mutatii-genetice-doua-tulpini-l-s/.
Coronavirus si infectia COVID-19. fara an. https://www.cdt-babes.ro/articole/coronavirus-infectia-COVID-19.php.
Coronavirus. Ce restrictii au impus statele europene aflate in carantina. 25 Martie 2020. https://romania.europalibera.org/a/coronavirus-ce-restric%C8%9Bii-au-impus-statele-europene-aflate-%C3%AEn-carantin%C4%83/30509319.html.
Covid 19 - Pandemic Data . 09 Septembrie 2020. https://en.wikipedia.org/wiki/Template:COVID-19_pandemic_data.
Geneticieni: Noul coronavirus s-a raspandit in intreaga lume incepand cu sfarsitul anului trecut. Mai 2020. https://www.mediafax.ro/externe/geneticieni-noul-coronavirus-s-a-raspandit-in-intreaga-lume-incepand-cu-sfarsitul-anului-trecut-19116236.
Infectia cu Covid-19 - Statistica. 09 Septembrie 2020. https://www.google.com/search?q=covid+romania&oq=covid+romania&aqs=chrome..69i57j0l7.7077j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8.
,,NATO News." North Atlantic Treaty Organization. 2020. https://www.nato.int/cps/en/natohq/news.htm.
Pandemia de coronaviroza (COVID-19). 2020. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Pandemia_de_coronaviroz%C4%83_(COVID-19).
Primul caz de coronavirus in Romania | Raed Arafat a dat detalii despre starea lui de sanatate: Nu prezinta simptome. 26 Februare 2020. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primul-caz-de-coronavirus-in-romania-1266806.
,,Seful OMS, avertizare pentru intreaga lume :"Trebuie sa fim mai bine pregatiti pentru urmatoarea pandemie"." Mediafax.ro. 09 Septembrie 2020. https://www.mediafax.ro/social/seful-oms-trebuie-sa-fim-mai-bine-pregatiti-pentru-urmatoarea-pandemie-19535309.
UE impotriva COVID-19. fara an. https://europa.eu/european-union/coronavirus-response_ro.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!