Presedintele Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

1. Alegerea si investirea Presedintelui Romaniei
Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat . Accesul la functia de Presedinte al Romaniei apartine, in principiu, fiecarui cetatean roman, care indeplineste conditiile prevazute de Constitutie si de Legea nr. 69/1992 privind alegerea Presedintelui Romaniei:
- sa aiba drept de vot;
- sa aiba cetatenia romana si domiciliul in tara;
- sa nu intre in categoria persoanelor care nu pot face parte dintr-un partid politic;
- sa fi implinit, pana in ziua alegerilor, inclusiv, varsta de cel putin 35 de ani;
- sa nu fi indeplinit, anterior, doua mandate in functia de Presedinte al Romaniei.
Functia de Presedinte al Romaniei este incompatibila cu : orice alta functie publica, indiferent care ar fi domeniul in care s-ar exercita aceasta si natura functiei; calitatea de membru al vreunui partid politic ; orice functie privata. In urma scrutinului, este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale (Legea nr. 69/1992 privind alegerea Presedintelui Romaniei). In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi. Rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei este validat de Curtea Constitutionala. Candidatul a carui alegere a fost validata depune juramantul in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, convocate in sedinta comuna. Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului, pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales. Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, numai in caz de razboi sau de catastrofa. Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive. Vacanta functiei de Presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces. Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor (art. 98 din Constitutie).In termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul trebuie sa organizeze alegeri pentru un nou Presedinte. 
2. Functiile Presedintelui Romaniei
Constitutia, in art. 80, stipuleaza ca "Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii". El "vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice". In acest scop, Presedintele exercita functia de "mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate". Presedintele indeplineste o serie de functii specifice:
a) Functia de reprezentare presupune ca, in calitate de sef al Statului, Presedintele sa fie primul reprezentant al statului roman atat pe plan intern, cat si pe cel extern (exemple: incheierea tratatelor internationale, acreditarea si rechemarea reprezentantilor diplomatici ai Romaniei etc. - pe plan extern, precum si acordarea de titluri de onoare, grade militare, acordarea de gratieri individuale etc. - pe plan intern, toate in numele statului roman).
b) In al doilea rand, pe linia atributiilor specifice activitatii executive, Presedintele Romaniei este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii, de unde si cerinta fireasca si obiectiva ca acesta sa fie "comandantul fortelor armate" si "presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii".
c) In sfarsit, Presedintele este autoritatea investita cu sarcina de a veghea la respectarea neconditionata a Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor (puterilor) publice, in conformitate cu prevederile constitutionale. Ca urmare, pentru realizarea acestei atributii, Presedintele este solicitat sa realizeze un "arbitraj" intre "puterile statului" sau intre "stat si societate", dupa caz (vezi, de exemplu, intalnirile de mediere dintre sindicate si organele guvernamentale), considerata, in fapt, ca o functie de mediator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Presedintele Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!