Prescrisptia Extinctiva

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Prescriptia, in termenii art. 1837 din Codul Civil, este un mijloc de a dobandi proprietatea sau de a se libera de o obligatie, in conditiile stabilite de lege. Ea este achizitiva, cand conduce la dobandirea unui drept si, respectiv extinctiva sau eliberatorie, cand permite exonerarea debitorului de indeplinirea unei obligatii prealabile. In ambele cazuri timpul este elementul cheie esential, servind fie la dobandirea, achizitionarea unui drept, fie la stingerea, la pierderea lui.
Pentru a opera uzucapiunea sau prescriptia achizitiva trebuie ca uzucapantul sa fi posedat un bun in mod continuu si neintrerupt, pasnic, public si sub numele de proprietar. In schimb, pentru a interveni prescriptia extinctiva este necesara simpla inactiune a titularului dreptului, intr-un interval de timp socotit suficient de lung, pentru a atrage stingerea dreptului material la actiune si exonerarea, in acest fel, de raspunderea civila a subiectului pasiv al raportului obligational.
Desi admisa de legiuitor, institutia prescriptiei este oare utila si, mai ales morala? Iata, asadar, o prima problema, care vizeaza insusi fundamentul sau economic, social si etic. Fiind chemata sa asigure pacea si linistea sociala, prin consolidarea situatiilor juridice incerte sau indoielnice, institutia prescriptiei se numara printre mecanismele tehnice cele mai redutabile, caci, nu intamplator Cassiodorius a desemnat-o ,,patrona generis humani", iar Cicero a considerat-o ca fiind ,,finis sollicitudinis et periculi litium". Chiar Justinian, care personal dezavua o asemenea institutie, deoarece putea sa aiba ca efect consacrarea unei nedreptati (impium praesidium), i-a recunoscut insa avantajele si a procedat la o reforma a acesteia prin contopirea celor doua forme de prescriptie, deoarece aveau acelasi fundament si se intemeiau pe aceleasi principii.
Notiunea prescriptiei extinctive:
Prescriptia extinctiva nu este definita in legea civila. Totusi, Decretul 167 / 1958 in art. 1, alin. 1, consacra efectul prescriptiei extinctive "dreptul la actiune avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost executat in temeiul stabilit de lege". Putem defini prescriptia extinctiva din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.
Reglementarea prescriptiei extinctive din dreptul civil:
Actele normative in vigoare, in care se gasesc normele ce formeaza institutia prescriptiei extinctive, sunt urmatoarele :
- Decretul nr. 167 / 1958 , privitor la prescriptia extinctiva care este "legea generala" sau "dreptul comun" in materie;
- Codul civil ( in special titlul XX - "despre prescriptia din cartea a III-a " ) in masura in care a suferit modificari sau abrogari;
- Alte acte normative, izvoare de drept civil, ca exemplu amintim Legea nr. 29 / 1990, privind contenciosul administrativ , Legea 105 / 1992, privind raporturile de drept international privat.
Caracterul normelor care reglementeaza prescriptia extinctiva:
O problema strans legata de "reglementarea prescriptiei extinctive, este aceea a caracterului - imperativ sau dispozitiv - al normelor ce formeaza aceasta institutie".
Prescriptia extinctiva este calificata ca o institutie de ordine publica. Totusi problema care se ridica, este aceea de a sti daca este bine sau nu sa se pastreze caracterul imperativ al normelor prescriptiei extinctive si in viitoarea reglementare. Se considera ca solutia potrivita ( opinia profesorului Belein ) este aceea de a reveni la sistemul codului civil - prescriptia trebuie aplicata daca cel interesat ( de regula paratul ) o invoca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prescrisptia Extinctiva.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!