Prefectul

Extras din referat Cum descarc?

In Roma Antica, notiunea de prefect sau prefectura, semnifica fie unitati administrative, fie functii oficiale (civile, militare, economice, etc.)
Prefectul este, asa cum sustinea Prof. M. Waline, o creatie napoleoniana. Ea a fost creata in anul al-XVIII-lea de la Marea Revolutie Franceza. Pana la modificarea Constitutiei Frantei din anul 1958, prefectul era reprezentantul Guvernului si seful administratiei departamentului in care functiona.
Dupa 1958, prefectul este:
- reprezentantul statului, al intereselor nationale;
- reprezentantul Guvernului;
- organ de administratie generala;
- organ de coordonare a serviciilor statului din departament. (J.Rivero)
In tara noastra, functia de prefect a fost instituita prin Legea pentru consiliile judetene nr.396 din 2/14 aprilie 1864 care, in articolul 91, prevedea ca ,, prefectul, ca si cap al administratiei judetene, dirige toate lucrarile acestei administratiuni si executa hotararile consiliului judetean."
Prefectul, dupa cum prevede alineatul 2 al articolului 3, era comisar al Guvernului pe langa consiliul judetean.
Potrivit Legii pentru organizarea administratiunii locale din 3 august 1929, prefectul era numit prin decret regal, la propunerea Ministerului de Interne. Din reglementarile cuprinse in aceasta lege, rezulta ca prefectul avea o tripla calitate, cu atributii corespunzatoare. Astfel:
- ca delegat al autoritatii centrale;
- ca reprezentant al Guvernului;
- seful politiei in judet, potrivit articolului 276.
2. REGLEMENTAREA LEGALA
Institutia prefectului este reglementata in primul rand de catre Constitutia Romaniei, care in art. 123 precizeaza aspectele esentiale ale regimului juridic ce guverneaza functionarea acestei institutii: ,, Guvernul numeste un prefect in fiecare judet si in municipiul Bucuresti. Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local si conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile admi


Fisiere in arhiva (1):

  • Prefectul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Emil Balan- ,,Drept administrativ si contencios administrativ" - Editura Fundatiei ,,Romania de Maine"; Bucuresti, 2000; Universitatea ,,Spiru Haret", Facultatea de Drept.
2. Emil Balan - ,,Prefectul si prefectura in sistemul administratiei publice" - Editura Fundatiei ,,Romania de Maine"; Bucuresti, 1997.  
3. Antonie Iorgovan - ,,Drept administrativ- tratat elementar" (lV); Editura ,,Actami"; Bucuresti, 1994.
4. Antonie Iorgovan - ,,Tratat de drept administrativ"; Vol.II; Editura ,,Nemira", 1996.
5. Mircea Preda - ,,Tratat elementar de drept administrativ roman"; Editia a-II-a; Editura ,,Lumina Lex", 1999.  
6. Valentin I. Prisacaru - ,,Tratat de drept administrativ roman"- partea generala; Editia a-II-a; Editura ,,All", 1996.
7. Verginia Vedinas si Mariana Tipisca - ,,Notiuni de drept administrativ"; Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere, Colegiul de administratie publica; Editura ,,Credis"


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!