Precedura încheierii căsătoriei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. DEFINITIA SI CARACTERELE CASATORIEI 3
II. CONDITIILE DE FOND ALE INCHEIERII CASATORIEI 4
1.IMPEDIMENTE LA CASATORIE 7
III. CONDITIILE DE FORMA LA INCHEIEREA CASATORIEI 9
A. FORMALITATI PREMERGATOARE ALE INCHEIERII CASATORIEI 9
B. PROCEDURA INCHEIERII CASATORIEI 13
BIBLIOGRAFIE 19

Extras din referat:

In literatura de specialitate majoritatea autorilor definesc dreptul familiei ca reprezentand totalitatea normelor juridice care reglmenteaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie,rudenie,adoptie si raporturile asimilate de lege sub aspecte,cu raporturile de familie,in scopul ocrotirii si intaririi familiei.

Notiunea de casatorie este prezentata in Codul Familiei sub doua aspecte, pe de o parte se face referire la actul juridic al casatoriei si pe de alta parte la situatia juridica a sotilor in timpul casatoriei.

Casatorie inseamna actul juridic pe care il incheie viitorii soti, cu acordul de vointa al acestora, in conditiile stabilite de lege.

Casatoria inseamna statutul legal al sotilor, prin care se reglementeaza raporturile personale si patrimoniale dintre soti.De fapt, acesta este efectul pe care il genereaza incheierea casatoriei ca act juridic.Statutul legal exista pe tot timpul cat dureaza raportul de casatorie.

Codul Familiei nu defineste expres termenul de casatorie, insa trasaturile principale ale ambelor sensuri sunt cuprinse in definitia unanim acceptata de doctrina juridical: "casatoria este uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii".

Dictionarul de dreptul familei defineste casatoria ca fiind:"uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie,realizata in conditiile prevazute de lege ,in scopul intemeierii unei familii",asadar actul casatoriei nu poate fi privit ca un contract.

Din definitia casatoriei si din ansamblul prevederilor legale care o reglementeaza,rezulta urmatoarele caractere juridice, si anume:

- casatoria este o uniune dintre un barbat si o femeie;

- casatoria este liber consimtita;

- casatoria este monogama;

- casatoria se incheie in forma ceruta de lege;

- casatoria are un caracter civil, incheierea si inregistrarea casatoriei sunt de competenta exclusiva a autoritatii de stat;

- casatoria se incheie pe viata;

- casatoria se intemeiaza pe deplina egalitate in drepturi dintre barbat si femeie;

- casatoria se incheie in scopul intemeierii unei familii.

Pentru incheierea casatoriei sunt stabilite urmatoarele conditii legale ce se refera la indeplinirea conditiilor de fond si a conditiilor de forma.

II. Conditiile de fond ale incheierii casatoriei

Conditiile de fond ale casatoriei se prezinta sub forma pozitiva, in sensul ca ele trebuie sa existe pentru a putea incheia casatoria.Acestea sunt:

- diferenta de sex- aceasta conditie rezulta din numeroase prevederi legale(articolul 1, 4, 5, 20, 25, 47, 52, 53, 60 din codul Familiei) ce mentioneaza ca se poate incheia casatoria numai intre persoane de sex diferit.Aceasta conditie poate interesa in cazul persoanelor al caror sex nu este suficent diferentiat si se dovedeste prin certificatele de nastere.

- varsta legala la casatorie- potrivit art.4 alin.1 din codul Familiei varsta matrimoniala este de 18 ani pentru barbat si de 16 ani pentru femeie, cu exceptia femeii de 15 ani care se poate casatori doar in cazul in care este insarcinata, cu acordul parintilor sau tutorilor legali si cu dispensa de la medic.

Varsta minima.Legea staibileste o varsta minima pentru incheierea casatoriei.Ratiunile care se gasesc la baza acestei cerinte legale,atat la barbat cat si la femeie sunt urmatoarele:

-de ordin biologic si eugenic:viitorii soti trebuie sa aiba aptitudinea fizica de a se casatori,ceea ce inseamna ca ei trebuie sa fi ajuns la varsta pubertatii.Dat fiind ca varsta pubertatii difera de la o persoana la alta,s-a stabilit o varsta minima pentru casatorie,superioara varstei pubertatii reale.

-de ordin psihic,moral,:viitorii soti trebuie sa aiba aptitudinea morala de a incheia casatoria.Ei trebuie sa fie in masura sa inteleaga insemnatatea unei casatorii su sa -si asume in mod constient drepturile si obligatiile pe acre aceasta le implica.

In anumite imprejurari femeiea care nu a implinit 16 ani poate obtine dispensa pentru incheierea casatoriei,daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

-femeia a implinit 15 ani;

-exista motive temeinice care justifica dispensa(de exemplu:graviditatea,boala);

-exista un aviz det de un medic oficial;

In ceea ce priveste vartsa maxima legea nu stabileste o varsta pana la care se poate incheia casatoria.Legea nu exclude nici casatoria in pragul morti,iar diferenta de vartsa maxima nu este stabilita de lege putandu-se incheia oricare ar fi diferenta de varsta intre soti.

- consimtamantul la casatorie, reglementat prin Constitutie- art.48 alin.1, Codul familiei- art.1, 16, 17 si unele prevederi ale Legii 119

Bibliografie:

. Codul Familiei modificat si actualizat;

2.Harbada Maria,'' Dreptul familiei si starea civila",Editura.Fundatiei Acadamice,Iasi,2001;

Harbada Maria, "Dreptul familiei si starea civila", Editura Junimea, Iasi, 2004;

3. Corhan Adriana. "Dreptul familiei", Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2001;

4. Filipescu P.Ion, "Tratat de dreptul familiei", Editura Allbeck, Bucuresti, 2002;

5. Legea nr.119/1996 privind actele de stare civila, modificata si republicata;

6.Legea nr.105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Precedura incheierii casatoriei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 064 cuvinte
Nr caractere:
31 093 caractere
Marime:
41.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
casatorie, lege, proceduri
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Drept
An de studiu:
II
Profesorului:
Irina Bilouseac
Sus!