Practica judiciara - Actiune in recuperarea contravalorii serviciilor de telefonie-cablu si c-v echipamente primite in custodie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni generale;
2. Clasificarea contractelor;
3. Contractul de adeziune;
4. Practica judiciara;


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale
Conform art. 942 C.c. "Contractul este acordul intre doua sau mai multe persoane, spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic", sau altfel zis conventia dintre doua sau mai multe persoane cu scopul de a produce efecte juridice.
Incheierea contractului este guvernata de principiul libertatii contractuale deoarece orice contract este creatia unei vointe umane. Principiul libertatii contractuale se exprima si prin faptul ca o persoana poate incheia orice fel de contract, poate sa determine prin vointa sa clauzele contractuale si efectele pe care contractul urmeaza sa le produca.
Codul penal roman are un fundament consensualist. In principiu in scopul incheierii valabile a unui contract trebuie sa fie implinite conditiile prevazute la art. 948 Cod Civil: capacitatea partilor de a contracta, consimtamantul valabil al partilor care se obliga, existenta unui obiect licit si moral, o cauza licita si morala.
Antecontractul, precontractul, contractul preliminar sau provizoriu, promisiunea de contract.
Promisiunea facuta de promitent si beneficiar prin care prima parte se obliga fata de cea de-a doua parte care accepta sa incheie in viitor un contract al carui continut este prevazut, in esenta, in antecontract.
Promisiunea facuta numai de una dintre parti - promitentul, care se obliga de cealalta parte - beneficiarul, sa incheie, la cererea acestuia, un contract al carui continut este prestabilit.
Oferta si acceptarea ofertei - reprezinta manifestarea unilaterala de vointa, exprese si tacite, in vederea incheierii unui contract.
Pactul de preferinta - este conventia prin care promitentul se obliga ca, in cazul in care urmeaza sa vanda un bun, sa-l prefere, la preturi egale, in calitate de cumparator, pe beneficiarul promisiunii.
Promisiunea de porte-fort - este manifestarea de vointa prin care promitentul se obliga fata de creditorul promisiunii de a depunde toate diligentele pentru a determina o alta persoana sa artifice un act, sa efectueze o prestatie sau sa incheie un contract.
Contractul sub conditie - este contractul prin care partile convin ca, in cazul realizarii conditiei suspensive, sa se perfecteze cu efect retroactive, iar in cazul conditiei rezolutorii, sa se desfiinteze cu efect retroactiv.
Contractul cu termen suspensiv - este contractul care este perfectat, dar executarea lui este amanata pana cand se indeplineste termenul.
Libertatea contractuala - reprezinta posibilitatea de a incheia contracte in conformitate cu legea, de a stabili continutul si efectele lor, de a le modifica si desface.
Libertatea contractuala este garantata de Constitutia Romaniei, prin care: "Cetatenii beneficiaza de drepturile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea". 
Statutele persoanelor fizice si juridice privind libertatea contractuala se regasesc in:
- Decretul nr. 31/1954 - privitor la persoanele fizice si juridice;
- Decretul-lege nr. 66/1990 - privind organizarea si functionarea cooperatiei mestesugaresti;
- Legea nr. 109/1996 - privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si a cooperatiei de credit;
- Legea nr. 31/1990 - cu privire la societatile comerciale;
- Legea nr. 15/1990 - privind organizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale;
- Legea nr. 36/1991 - cu privire la societatile agricole si alte fomre de asociere in agricultura
Limitele principiului libertatii contractuale: 
a) Limite generale stabilite de norme imperative ale legii:
- nu se pot incheia contracte care au cauze imorale sau un obiect ilicit;
- anumite categorii de persoane (judecatorii) nu pot incheia unele varietati de contracte decat cu conditia obtinerii unei autorizatii prealabile;
b) Se realizeaza prin reguli de convietuire sociala (partile nu pot incheia acte juridice care ar contraveni regulilor de convietuire din oranduirea noastra):
- proxenetismul;
- concubinajul.
Rolul contractului:
Contractul reprezinta principalul izvor de obligatii. Daca o conventie este legal facuta, ea are o putere de lege intre parti. Insemnatatea contractului ca mijloc de stabilire a celor mai variate relatii intre persoanele fizice si juridice este evidenta in toate domeniile, de la cele mai firesti si mai simple activitati ale oamenilor, pana la conducerea economiei nationale si la stabilirea relatiilor internationale.
Conform art. 4 alin. 1 din Legea nr. 469/2002, in contractele incheiate partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Practica judiciara - Actiune in recuperarea contravalorii serviciilor de telefonie-cablu si c-v echipamente primite in custodie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Camelia Maria Cezara Ignatescu, ,,Dreptul afacerilor", suport de curs;
-  CRISTEA Silvia Lucia, ,,Dreptul afacerilor", Editura Universitara, Bucuresti, 2005;
-  Codul civil;
-  https://avocatstoean.ro/jurisprudenta/actiune-in-recuperarea-contravalorii-serviciilor-de-telefoniecablu-si-cv-echipamente-primite-in-custodie-examinarea-din-oficiu-de-catre-instanta-a-unor-clauze-abuzive/;
-  IOSIF R. Urs, CHIRIAC Manusaride, GABRIELA Neagu, MARIANA Constandache, ,,Contractele anului 2000", Editura Rentrop & Straton, 2006.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!