Practica Anticriminala

Extras din referat Cum descarc?

Practica anticriminala reprezinta sistemul mijloacelor aplicate de catre stat in scopul stapanirii fenomenului criminal.
In literatura de specialitate s-a formulat opinia potrivit careia in lupta impotriva criminalitatii sunt utilizate in concret doua categorii de mijloace: a) mijloace juridice, in care intra totalitatea normelor de drept ce contribuie direct sau mai putin direct la combaterea si stapanirea fenomenului criminal.
b) mijloacele empirice, unde sunt incluse,, practicile institutionale (politie, parchet, instanta de judecata, penitenciare etc. ) care au ca scop combaterea si prevenirea criminalitatii.
Prin combinarea celor doua categorii de mijloace rezulta in practica trei domenii principale de lupta contra criminalitatii: 2. domeniul tratamentului delincventilor; 3. domeniul prevenirii criminalitatii.
Cele trei domenii alcatuiesc un ansamblu unitar, un sistem avand ca finalitate stapanirea fenomenului criminal.
Prin stapanirea fenomenului criminal intelegem mentinerea acestuia in cadrul unor limite si structuri suportabile din punct de vedere social.
Interesul si vocatia de a stapani fenomenul criminal apartine statului si de aceea, in mod firesc, tot sistemul este creat si pus in miscare, printr-o vointa statala, printr-o decizie politica anticriminala.
1. Contributia stiintelor penale la combaterea crimei.
Un rol importanta l-a avut si il are stiinta dreptului penal in lupta de combatere si aparare impotriva crimei, care cuprinde iedei, conceptii privind mijloacele de combatere a crimei, in special mijloacele represive, pedepsele. Stiinta dreptului penal este totalitatea ideilor, conceptiilor despre pedeapsa si despre aplicarea si executarea ei. Aici este vorba de teoria dreptului penal, care a avut si are un rol deosebit de important in problematica combaterii crimei.
Stiinta penala preceda dreptul, in sensul ca, mai intai, exista pareri, idei despre pedeapsa, despre felurile si efectele ei in combaterea crimei, care apoi, unele din acestea, iau forma juridica, devin norme juridice inscrise in legi penale.
Dreptul penal, la randul lui, stabileste pedepsele si sistemul pedepselor, pedepsele pentru fiecare infractine in parte, precum si aplicarea pedepselor Un stat poate duce o politica penala autoritara, represiva, cu incriminari severe, cu pedepse severe sau o politica penala liberala, moderata, cu putine incriminari si pedepse si limitate, blande etc., in functie de mersul crescand sau descrescand al criminalitatii.
Pedeapsa este menita sa trezeasca constiinta criminalului si sa previna comiterea de noi crime.
Cu cat pedeapsa este mai aspra-se sustinea-cu atat infractorul va invata mai sigur sa respecte legea. Or, experianta a dovedit ca functia de prevenire a pedepsei, speciala sau generala, de intimidare si de oprire a criminalului ori a altor persoane de la crima, depinde nu de asprimea si duritatea pedepsei, ci de certitudinea si de inevitabilitatea pedepsei.
Neaplicarea pedepsei, intarzierea ori ocolirea aplicarii si executarii pedepsei ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Practica Anticriminala
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Criminologie-Gheorghe Nistoreanu,Costica Paun;
2.Probleme de criminologie-prof.univ.dr Ion Oancea; 
3.Criminologie-Rodica Mihaiela Stanoiu -vol 1;
4.Criminologie etiologica-lector.univ Valerian Cioclei;
5.Criminologie-conf. univ .dr Tudor Amzea;
6.Manual de criminologie-Valerian Cioclei.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!