Posesia

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I. PROPRIETATEA SI DREPTUL DE PROPRIETATE 
I.1. Precizari. 
I.2. Caractere permanente ale dreptului de proprietate. 
I.3. Atributele dreptului de proprietate 
I.4. Natura juridica a posesiei 
I.5. Formele posesiei.
I.6. Posesia si detentia
Capitolul II. ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE POSESIEI 
II.1. Elementul material corpus
II.2. Elementul intentional (animus) 
II.3. Dobandirea si pierderea posesiei 
II.4. Conditiile de eficacitate ale posesiei.
II.5. Viciile posesiei 
Capitolul III. EFECTELE POSESIEI.
III.1. Consideratii generale privind efectele posesiei
III.2. Prezumtia de proprietate


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In doctrina juridica proprietatea si expresia sa juridica - dreptul de proprietate a fost apreciat a fi cel mai important drept civil patrimonial, cu valoare constitutionala, a carui conservare si protectie constituie unul dintre scopurile societatii politice.
Constitutia Romaniei a inscris dreptul de proprietate in categoria drepturilor si libertatilor fundamentale, asigurandu-se alinierea acesteia la reglementarile internationale in domeniu. Dintre acestea, prezinta o relevanta deosebita, ,,Conventia europeana privind drepturile omului" , care prevede ca orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale, fiind posibila exproprierea numai pentru o cauza de utilitate publica. 
Locul central pe care acest drept il ocupa in contextul drepturilor si libertatilor umane, precum si atentia sporita ce se acorda garantarii sale, se explica prin insusirea sa de ,,fundament al regimului economic", dupa cum separatia puterilor este fundamentul regimului proprietatii ca drept fundamental, trebuie considerata si ca o realizare a ideii de libertate umana. Aceasta garantie trebuie sa lase camp liber activitatii economice si sa ofere o baza materiala care sa pemita, individului sa duca o viata libera si responsabila. 
In ultimii 12 ani, legiuitorul roman a manifestat o preocupare spontana pentru reglementarea si garantarea dreptului de proprietate, fapt explicat si prin abuzurile savarsite pana in decembrie 1989 in sfera acestui drept, prin gravele incalcari si ingradiri pe care le-a suportat. De aceea, in contextul politic s-a impus reevaluarea institutiei juridice traditionale, in primul rand a dreptului de proprietate si ancorarea lor in noile realitati.
De altfel, asa cum se subliniaza si in literatura de specialitate "tratamentul juridic al proprietatii trebuie conceput si structurat in asa fel incat sa exprime realitatea social-economica si juridica a epocii in care ne situam. De aceea dintre toate institutiile dreptului, proprietatea nu numai ca este institutia fundamentala ci si institutia cea mai mobila, "sub ambele aspecte ea depasind sfera dreptului civil", sau la granita dintre acestea si dreptul civil, dar intotdeauna ramanand, in esenta o institutie constitutionala. 
Un spatiu larg in tematica dezbaterilor din literatura de specialitate, ca si in practica din sfera relatiilor de proprietate, este afectat dreptului de proprietate imobiliara avand in vedere importanta sociala spontana a bunurilor imobile, dar si gravele degradari si restrangeri din trecut. Ostilitatea legiuitorului socialist fata de proprietatea privata apare mai evidenta in regimul juridic al circulatiei imobilelor care a fost ingradit din ce in ce mai mult, pe plan legislativ dar si administrativ.
Formalitatile excesive si restrictiile in dobandirea dreptului de proprietate, imobiliara au debutat prin considerarea ca solemn a actului juridic in cadrul regimului de autorizare a instrainarilor de terenuri si constructii precum si a intervenirii actului in forma autentica notariala, sub sanctiunea nulitatii absolute. Punctul culminant al acestor ingradiri si restrictii a fost atins prin scoaterea din circuitul civil general al tuturor terenurilor in baza Legilor 58 si 59 din 1974. Constructiile au continuat sa ramana in circuitul civil, dar instrainarea acestora nu se putea face decat prin act autentic si cu autorizarea prealabila a organelor administratiei de stat.
Iata de ce, dupa decembrie 1989 problema circulatiei imobilelor s-a aflat prioritar in atentia legiuitorului roman.
In perioada moderna au fost aduse tot mai multe restrictii dreptului de proprietate. In anii 1940-1989 proprietatea privata a fost permanent ingradita, iar proprietatea funciara particulara aproape desfiintata. In aceasta perioada este dificil de vorbit de restrictii aduse proprietatii, atat timp cat insasi proprietatea privata fusese aproape desfiintata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posesia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!