Portretul Vorbit

Cuprins referat Cum descarc?

Notiunea de semnalmente si portret vorbit. Istoricul acestora p. 4
Succinte referiri privind anatomia corpului uman p. 8
Metoda portretului vorbit p. 11
Bibliografie p. 19


Extras din referat Cum descarc?

In activitatea de solutionare a cauzelor penale, sau civile, de multe ori, organele judiciare sunt puse in situatia de a face toate demersurile pentru descoperirea si identificarea autorilor unor infractiuni, a victimelor acestora, a unor persoane sau cadavre neidentificate, pornind de la alte date dacat cele oferite de identificarea criminalistica a urmelor descoperite in campul infarctional, asa cum subliniaza literatura de specialitate.
Nu putine sunt cazurile cand cei investiti cu solutionarea unei cauze nu detin decat datele rezultate din depozitia unui martor ocular, care a reusit sa retina fizionomia faptuitorului, respectiv aspectul exterior al fetei, corpolenta acestuia, anumite malformatii congenitale ori accidentale, ticuri, obiceiuri, etc.
Deosebirile dintre aspectul exterior al unei persoane in raport cu altele au format obiectul unor preocupari constante din partea organelor judiciare, punandu-se, pe de o parte, problema identificarii persoanelor pe baza trasaturilor exterioare specifice fiecarui individ iar, pe de alta parte crearea unui sistem de inregistrare si evidenta a persoanelor care au comis fapte de natura penala.
In acest context a aparut si a fost consacrata in terminologia de specialitate notiunea de ,,semnalmente", ca o necesitate obiectiva, de gasire a unor modalitati adecvate de identificarea a celor urmariti.
Prin urmare, semnalmentele sunt defmite ca fiind ,,trasaturile exterioare generale si articulare, ale unei persoane, pe baza carora aceasta poate fi identificata".
Trebuie subliniat faptul ca semnalmentele unei persoane trebuie privite atat sub aspect anatomic si functional, cat si sub aspectul particularitatilor de ordin morfologic al acestora.
Pentru a se putea ajunge la recunoasterea si identificarea unei persoane a fost necesara si elaborarea unei terminologii speciale, unitara si precisa, menita sa inlature aparitia unor greseli sau confuzii. Cu alte cuvinte, descrierea semnalmentelor trebuie sa fie facuta in mod clar si sistematic, in cadrul unui sistem stiintific de descriere si comparare a semnalmentelor unei persoane sau ale unui cadavru. Acest sistem stiintific de descriere si comparare a semnalmentelor poarta numele de metoda portretului vorbit.
Aceasta metoda are in vedere caracteristicile intregului corp, accentul fiind pus pe particularitatile anatomice ale fetei, descrierea vizand volumul forma, pozitia, culoarea etc., fiecare element fiind apreciat nu in raport cu un anumit sistem metric ci in raport cu alte elemente anatomice care alcatuiesc ansamblul descris.
Fundamentul stiintific al identificarii dupa metoda portretului vorbit il constituie individualitatea si relativa stabilitate a caracteristicilor somatice ale fiecarui individ adult.
Identificarea unei persoane dupa semnalmente isi are originile inca din perioada antica in acest sens fiind cunoscut primul mandat de arestare emis in Alexandria in anul 145 i.H., in care sunt mentionate cu lux de amanunte semnalmentele sclavului ce urma sa fie arestat.
Bazele portretului vorbit, au fost puse insa abia in secolul al XVI-lea, prin stralucitul reprezentant al renasterii italiene Leonardo da Vinci (1452-1519). Acesta a sistematizat organele corpului omenesc, impartindu-le in mai multe tipuri: drepte, concave, convexe aratand ca tehnica descrierii unei persoane consta in ,,maniera de a retine si reproduce profilul unei figuri umane dupa ce a fost vazuta o singura data".
Mai tarziu, incepand cu secolul al XVIII-lea, descrierea semnalmentelor a capatat amploare prin introducrea sistemului buletinelor de urmarire a infractorilor. Un moment important in evolutia metodei l-a constituit inventarea fotografiei de catre Daguerre, in anul 1839, si introducerea albumelor fotografice ale infractorilor.


Fisiere in arhiva (4):

  • Portretul Vorbit
    • 01 COPERTA 1.doc
    • 02 COPERTA 2.doc
    • 03 CUPRINS.doc
    • 04 referat Portretul vorbit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!