Poluarea Solului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
2.Surse de poluare
3. Impactul asupra mediului
4.Masurile ameliorative
5.Monitorizarea calitatii solului 
6.Anexe cu imagini
7.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
Solul este un factor de mediu fundamental ce trebuie protejat cu aceeasi atentie ca si aerul si apa. Este un ecosistem divers dar fragil, care este insa factorul principal al asigurarii hranei oamenilor, animalelor si plantelor. Un centimetru in grosime de sol se realizeaza in zeci si chiar sute de ani, dar de pierdut il putem pierde intr-un an, datorita vanturilor, precipitatiilor, defrisarii padurilor sau folosirii nerationale a unor substante chimice.
O compozitie generala ar fi, dintr-un Kg de sol:
0 ,78 Kg (52% ca volum) - substante minerale;
0,015 Kg (25% ca volum) - aer;
0 15 Ke (18% ca volum) - apa (cu substante dizolvate).
Substante -1 % piatra
- 99 % asa numiwl pamant marunt: huma, argila, nisip;
Substante organice:
-81%humus
-10% radacini plante
- 9% flora si fauna-
Substantele chimice sunt reprezentate de: 60% saruri si acizi (inclusiv cei humici), 15% coaja de ou, 10% lignina, 8% celuloza, 5% grasimi si rasini, 2% pectine, antibiotice, vitamine, hidrocarburl enzime etc.
Subsolul aduce o problematica tot atat de variata ca si solul, dar mult mai dificil de analizat, Metodele de analiza sunt de la cele directe: de la foraje si lucrari miniere, pana la cele indirecte ce deriva din analize geofizice si geochimice. Daca unele catastrofe geologice provocate de vulcanism, de cutremure, de meteoriti, de alunecari de teren sau caderi de roci sunt considerate fenomene geologice normale, nu in aceeasi categorie pot intra catastrofele geologice induse de activitatea omului in subsol: lucrari miniere si foraj (in special cele de exploatare), constructii de mare anvergura (in special cele hidrotehnice), exploziiie nucleare subterane sau profunde alunecari de teren.
Referirile care se vor face pe subcapitolele din acest capitol vor fi doar asupra catastrofelor geologice induse antropic.
2.Surse de poluare
-de poluare cu degradare interioara;
-de poluare cu degradare exterioara.
Surse de poluare cu degradare interioara sunt legate direct de natura si evolutia suprafetei in cauza. Acestea sunt:
Eroziunea solului: este consecinta a actiunii apei, vantului si schimbarilor fizice, chimice si biologice din sol, dar in foarte mare masura si de sporirea de 4 ori a cererii mondiale de alimente in ultimii 50 de ani. Acest fapt este legat intrisec de cresterea populatiei, dar si de sporirea veniturilor pe plan mondial, ce a dus la o asemenea presiune asupra solului ce nu o poate suporta (Lester Brown 1988). Aceasta degradare este provocata de mana omului, are o evolutie treptata, fiind sa spunem o ,,criza tacuta".
Aceasta presiune, criza, duce in primul rand la degradarea partii fertile a solului - humusul. Acest material organic amorf situat la partea superioara a solului, de culoare neagra sau bruna, ce contine carbon (C), oxigen (O), azot (N), hidrogen (H), fosfor (P), potasiu (K), elemente ce intervin in formarea substantelor organice specifice dezvoltarii optime a plantelor intr-o structura glomerulara afanata este de fapt diamantul negru al omenirii.
In general humusul are doua tipuri: un tip saturat, de obicei in calciu, cu rol important in fertilitatea solului si nesaturat (sau acid) cu actiune mai putin favorabila.
Efectele eroziunii solului sunt multiple. Datele statistice succinte sunt:
Pe plan mondial se pierd prin eroziune intre 0,5-2 t sol/ha/an, chiar mai mult, pe sistemele de culturi situatia este mai accentuata.
Sisteme de cultura Pierdere medie anuala de sol fertil(1/0,4ha)
Asolamente de porunib, grau, trifoi 2,7 
Grau continuu 10,1
Porumb continuu 19,1
in Romania eroziunea solului afecteaza cca. 2700 mii ha teren agricol, cu o medie ponderata de 16,3 t sol/ha/an (pierderea tolerabila pe plan mondial fiind de 5 t sol/ha/an).
O alta sursa de poluare cu degradare interioara o reprezinta saraturarea, respectiv salinizarea si solonetizarea, care in Romania reprezinta suprafete foarte mari (600.000 ha).
Salinizarea este un proces de acumulare sau retinere a sarurilor solubile in sol.
Solonetizarea (solonetul) este un caz particular si reprezinta un sol intrazonal cu continut de sodiu format in conditii de climat semiarid, arid sau semiumed. Fertilitatea este foarte slaba. La noi suprafete intinse se gasesc in Campia Tisei si sporadic in N-E Campiei Dunarii.
Alte surse de poluare cu degradare interioara a solului sunt: nisipurile, tasarea solului (ce distruge structura interioara a solului), lacovisurile (exces de umiditate) etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!