Poluarea atmosferică - Modalități de realizare a acesteia și consecințele rezultante asupra mediului

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea este definita ca si contaminarea mediului inconjurator cu materiale care afecteaza sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc). Chiar daca uneori poluarea atmosferica este un rezultat al cauzelor naturale, cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte a substantelor poluante provin din activitatile umane. Se disting urmatoarele categorii:
- poluare fizica (incluzand poluarea fonica si poluarea radioactiva), 
-poluarea chimica (produsa de diverse substante eliberate in mediu sub forma gazoasa, lichida sau de particule solide), 
-poluare biologica (cu germeni patogeni, substante organice putrescibile etc.).
Poluarea aerului este o problema la nivel local, paneuropean si al emisferei. Poluantii atmosferici emisi intr-o tara pot fi transportati in atmosfera, contribuind sau ducand la o calitate scazuta a aerului in alte zone. In ultimele decenii factorii antropici de poluare a aerului au inceput sa depaseasca dupa amploare pe cei naturali, capatand un caracter global. Emisiile in atmosfera a nocivelor daunatoare nu numai ca distrug natura vie, afecteaza in mod negativ sanatatea umana, dar de asemenea, sunt potentiali de a modifica insasi proprietatile atmosferei, ce poate duce la consecinte ecologice si climatice nefaste. Ca rezultat al impactului asupra mediului cu efect negativ sunt precipitatiile acide, cat si smogul, care actioneaza intens nu numai asupra organismului uman si a biosferei, dar si asupra hidrosferei, stratului vegetativ, mediului geologic, cladirilor si alte obiecte tehnogene.
Precipitatiile acide sunt de cele mai multe ori ploi cu aciditate crescuta, caracterizate printr-un pH sub 5,6 si care sunt determinate de prezenta in atmosfera a oxizilor de sulf si azot (S02 si N02). Aceste ploi acide, afecteaza plantele prin deteriorarea stratului de ceara si a epidermei si au de asemenea o influenta negativa si asupra padurilor, in mod direct asupra frunzei arborilor si in mod indirect prin modificarea calitatii solului din care arborii isi extrag substantele nutritive. Dupa unele studii rezulta ca solurile padurilor de conifere sunt cele mai expuse iar ecosistemele unde se dezvolta pestii sunt otravite prin aluminiul rezultat, acesta le infunda branhiile si ii "sufoca", in cele din urma.
Smogul este un tip de poluare a aerului atmosferic a oraselor mari. Exista trei tipuri de smog: smogul umed (Londra) - combinarea cetei cu fumul cat si cu emisiile de productie; smogul de gheata (Alaska) - amestec de poluanti gazosi, particulele de praf si cristale de gheata, acestea din urma, fiind ca rezultat a congelarii picaturilor de ceata si vaporilor sistemelor de incalzire; smogul fotochimic (Los Angeles) - se formeaza in timpul prezentei radiatiei solare intense, valorilor temperaturilor foarte inalte si inversiunilor termice, ca rezultat al reactiilor fotochimice dintre substantele chimice in aer, si consista dintr-un amestec de mai multe gaze si particule de aerosoli de origine primara si secundara. Smogul actioneaza si din punct de vedere fiziologic asupra organismului uman - cele mai sensibile sunt sistemul respirator si cardio-vascular. Tarile cele mai afectate de acest tip de poluare sunt cele care au o industrie dezvoltata cum ar fi China, care are una dintre cele mai mari densitati a locuitorilor pe km2, astfel cele mai mari orase din aceasta tara sunt acoperite aproape permanent de un val de smog care are efecte importante asupra populatiei, scazand calitatea vietii.
Modalitatile de poluare sunt diverse si sunt realizate atat natural cat si prin interventia omului astfel poluarea fonica este una dintre problemele cu care societatea actuala se confrunta, zgomotul ambiental, in special zgomotul produs de traficul rutier, continua sa fie o problema de mediu importanta pentru milioane de oameni din Europa, carora le afecteaza sanatatea si bunastarea. Aproximativ 20 % din populatia Europei este expusa pe termen lung la niveluri de zgomot care sunt nocive pentru sanatate, respectiv un numar de aproximativ 100 milioane de oameni din Europa. Expunerea pe termen lung la zgomot poate produce efecte variate asupra sanatatii, si anume disconfort, tulburari de somn, efecte negative asupra sistemului cardiovascular si asupra sistemului metabolic, precum si tulburari cognitive la copii. Acest tip de poluare se dezvolta odata cu societatea si industria, astfel organizatiile care trebuie sa infrunte aceasta problema si sa gaseasca solutii sunt intr-o continua si asidua lupta.
Poluarea radioactiva poate fi definita ca o crestere a radiatiilor, ca urmare a utilizarii de catre om a substantelor radioactive. Acest tip de poluare este deosebit de periculos deoarece poate dauna extrem de mult vietuitoarelor de toate tipurile si mai ales ca si durata de viata a unei poluari extinse radioactive. Ca si un exemplu care ar trebui sa fie respectat de toate generatiile viitoare ar fi accidentul nuclear de la Cernobil, care a fost un accident major in centrala nucleara, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmata de contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare. Acest accident a fost unul dintre cele mai mari dezastre ecologice si unul dintre accidentele care au marcat Europa pentru multe generatii.


Fisiere in arhiva (1):

 • Poluarea atmosferica - Modalitati de realizare a acesteia si consecintele rezultante asupra mediului..docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Gabrian C.F., Ghid de mediu, Ed. Monitorul Oficial, 2008
- Dumitras Adelina, ProEnvironment 2 (2008) 110 - 113
- https://www.eea.europa.eu/ro
- https://www.wikipedia.org
- https://www.descopera.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!