Politici comune ale UE - Sistemul monetar al UE - Moneda Euro

Extras din referat Cum descarc?

Moneda Euro
Moneda euro a aparut pentru prima data in 1999, inlocuind asa-numita unitate monetara europeana (ECU) si fiind pusa in circulatie la inceputul anului 2002. Numele euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995 la o reuniune a Consiliului European desfasurata la Madrid. Simbolul euro (EUR) provine de la litera greceasca epsilon, avand ca punct de reper leaganul civilizatiei europene, cele doua linii paralele simbolizeaza stabilitatea. La nivel grafic este asemanator literei E, prima litera din cuvantul Europa. Producerea primelor bancnote a inceput in luna iulie a anului 1999, procesul de tiparire avand loc in 15 imprimerii aflate pe teritoriul celor 12 state membre de atunci ale Uniunii Europene. 
Scopul principal al adoptarii monedei universale euro de catre statele UE a fost protejarea de instabilitatea monetara. Aceasta a inlocuit monedele nationale din zona euro. 
Orice stat membru UE are dreptul de a adera la zona euro, insa cu conditia de a indeplini anumite ,,criterii de convergenta". Aceste criterii sunt conditii economice si juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht din 1992, cunoscute si drept ,,criteriile de la Maastricht" sau criterii de convergenta. 
Toate statele membre ale UE, cu exceptia Danemarcei si a Regatului Unit (la momentul intocmirii referatului se afla inca in UE), trebuie sa adopte moneda euro si sa adere la zona euro, odata ce sunt pregatite sa indeplineasca aceste criterii. Tratatul nu specifica un calendar anume pentru aderarea la zona euro, ci lasa la latitudinea statelor membre sa-si dezvolte strategiile care sa conduca la indeplinirea criteriilor de convergenta.
Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana decid impreuna daca o tara candidata la aderarea la zona euro indeplineste sau nu conditiile necesare. Dupa evaluarea progreselor inregistrate in raport cu criteriile de convergenta, cele doua institutii isi publica concluziile in propriile rapoarte. Acestea trebuie apoi ratificate de Consiliul ECOFIN, dupa consultari cu Parlamentul si cu sefii de stat. Daca avizele sunt favorabile, procesul de adoptare a monedei euro poate demara.
Moneda euro este dovada cea mai tangibila a integrarii europene: aproape 341 de milioane de oameni o folosesc in fiecare zi, ceea ce o face sa fie a doua cea mai utilizata moneda din lume. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoana care calatoreste in strainatate sau face cumparaturi on-line pe site-uri din alte tari ale Uniunii. 
In prezent, euro (EUR) este moneda oficiala a 19 din cele 28 de state membre ale UE. Aceste tari formeaza zona euro si sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Zona a fost creata in 1999 de unsprezece tari. Acestor tari li s-au alaturat Grecia in 2001, Slovenia in 2007, Cipru si Malta in 2008, Slovacia in 2009, Estonia in 2011, Letonia in 2014 si Lituania in 2015.
Impactul pe care l-a avut asupra statelor care au aderat ulterior statelor fondatoare
In acest material va voi prezenta date despre tarile care s-au alaturat celor unsprezece state fondatoare ale monedei euro si despre impactul pe care l-a avut acest eveniment asupra propriilor economii.
Grecia este membru al zonei euro din 1 ianuarie 2001, chiar daca presedintele de atunci al Bancii Centrale Europeane a atras atentia ca tara mai are de lucru pentru a deveni economic convergenta cu celelalte tari care au adoptat moneda comuna. Monedele si bancnotele au fost introduse incepand cu 1 ianuarie 2002, dupa o perioada de un an de tranzitie. Drahma a fost moneda Greciei si aceasta a circulat impreuna cu moneda euro pana in 28 februarie 2002. Valoarea de tranzactie era: EUR1 = 340.750 GRD. 
Dupa adoptarea monedei euro, situatia economica a Greciei s-a imbunatatit enorm, inflatia a scazut semnificativ si s-a inregistrat o crestere economica constanta si robusta. Criza economica inceputa in anul 2009, care a afectat zona euro a afectat puternic si statul elen, dar dupa ce au luat mai multe masuri drastice acestia si-au revenit. Economia Greciei in prezent se afla pe un trend ascendent. 
Slovenia a trecut la moneda euro de la 1 ianuarie 2007, moneda nationala a fost tolarul. Rata de schimb a fost de 239.640 tolari pentru un euro. Adoptarea monedei unice europene a fost si este perceputa ca un real succes de catre populatia slovena. Aceasta a adus o mai mare transparenta in economie, a eliminat costurile si riscurile schimburilor monetare, rate ale dobanzii scazute, a facilitat comertul, a imbunatatit integrarea pietelor financiare si a usurat accesul la capital. Intrarea in zona euro a atras mai multi turisti straini, numarul acestora a crescut cu 58% la un an de la aderare. Produsul intern brut a crescut, la fel si nivelul exporturilor si importurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici comune ale UE - Sistemul monetar al UE Sistemul monetar al UE - Moneda Euro.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://silverhand.ro/istoria-monedei-euro/ 21.01.2020
2. https://europa.eu/european-union/about-eu/euro 21.01.2020
3. https://www.bankofgreece.gr/en/news-and-media/press-office/news-list/ 21.01.2020
4. http://www.sloveniatimes.com/slovenia-marks-decade-since-adopting-the-euro 21.01.2020
5. https://ec.europa.eu/economy_finance/publications/pages/publication7333_en.pdf 21.01.2020
6. https://web.archive.org/web/20150518080146/http://in-cyprus.com/cyprus-growth-welcome-but-fragile-finmin/ 21.01.2020
7. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Intra-EU_trade_in_goods_-_recent_trends 21.01.2020
8. https://ec.europa.eu/economy_finance/articles/eu_economic_situation/pdf/2010-05-12-benefits_of_the_euro_for_estonia.pdf 21.01.2020
9. https://www.bbc.com/news/world-europe-25567096 21.01.2020
10. https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1121362/support-for-euro-grows-in-lithuania-but-remains-lowest-in-eurozone 21.01.2020
11. https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/euro-area/benefits-euro_ro 21.01.2020


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!