Politica UE în domeniul energiei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Politica Uniunii Europene in domeniul energiei - provocari actuale
2. Temeiul juridic al politicii Uniunii Europene in domeniul energiei
3. Obiectivele politicii energetice a Uniunii Europene
4. Strategia ,,Europa 2020"
A. Obiectivele 20-20-20
B. Cercetare si dezvoltare in domeniul energetic 
Programul PC7, 
Energie inteligenta -- Programul Europa, 
Fondul de cercetare pentru carbune si otel, 
Planul strategic european privind tehnologiile energetice 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Politica Uniunii Europene in domeniul energiei - provocari actuale
Resursele energetice au influentat permanent si in mod covarsitor evolutia societatii umane si dezvoltarea ei economica. In acest sens, ONU in Agenda 21 din 1992 preciza ca ,,energia este esentiala pentru dezvoltarea economica si sociala si imbunatatirea calitatii vietii" . Petrolul si gazele continua sa fie motiv de cooperare, dar si de confruntare si dispute intre actorii sistemului international, pe marginea detinerii si controlului lor, accesului la ele, aprovizionarii, distributiei si utilizarii lor, si modeleaza din ce in ce mai mult economia, securitatea, politica externa si prioritatile statelor.
Provocarea energetica este una dintre marile incercari cu care se confrunta Europa de astazi. Cresterea preturilor si a dependentei de importul de energie pune in pericol securitatea si competitivitatea. De aceea, este esential ca Uniunea Europeana (UE) sa raspunda provocarilor actuale, si anume schimbarile climatice, dependenta crescanda de importuri, presiunea exercitata asupra resurselor energetice si accesul tuturor utilizatorilor la o energie sigura si accesibila ca pret. 
Uniunea Europeana aplica o politica energetica ambitioasa, care acopera intreaga gama de surse energetice, de la combustibili fosili (petrol, gaz, carbune) la energia nucleara si surse regenerabile (energia solara, eoliana, biomasa, energia geotermala, hidroelectrica si mareomotrica), cu scopul de a initia o noua revolutie industriala care sa aduca o economie bazata pe un consum redus de energie, in paralel cu asigurarea unei energii mai sigure, mai competitive si mai durabile. In acest scop, Strategia 2020 ofera un cadru european solid si ambitios pentru politica energetica, defineste prioritatile pe urmatorii zece ani si stabileste masurile care trebuie luate
Provocarile cu care se confrunta Europa in domeniul energiei includ aspecte cum ar fi cresterea dependentei de importuri, diversificarea limitata, nivelul ridicat si volatilitatea preturilor la energie, cresterea cererii de energie la nivel global, riscurile de securitate care afecteaza tarile producatoare si pe cele de tranzit, amenintarile din ce in ce mai mari ale schimbarilor climatice, progresul lent in ceea ce priveste eficienta energetica, provocarile care decurg din ponderea tot mai mare a energiei regenerabile, precum si nevoia de o mai mare transparenta, de o mai buna integrare si de interconectare pe pietele de energie. Politica energetica europeana are in centrul sau un ansamblu de masuri variate care au menirea de a realiza o piata energetica integrata si de a asigura securitatea aprovizionarii cu energie si durabilitatea sectorului energetic.
Una din problemele majore pentru Uniunea Europeana se refera la modul in care se poate asigura securitatea energetica cu energie competitiva si ,,curata", tinand cont de limitarea schimbarilor climatice, escaladarea cererii globale de energie si de viitorul nesigur al accesului la resursele energetice. 
Viziunea politicii energetice europene de astazi corespunde conceptului de dezvoltare durabila si se refera la urmatoarele aspecte importante: accesul consumatorilor la sursele de energie la preturi accesibile si stabile, dezvoltarea durabila a productiei, transportului si consumului de energie, siguranta in aprovizionarea cu energie si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. 
2. Temeiul juridic al politicii Uniunii Europene 
in domeniul energiei
Tratatul de la Lisabona , intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, aduce modificari de substanta Tratatului privind Uniunea Europeana si Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, dar si a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice, si pune la dispozitia Uniunii cadrul legal si instrumentele juridice necesare pentru a face fata provocarilor viitoare si pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor. 
Tratatul confera energiei un rol central in cadrul activitatilor europene. Acesta ii confera, in fapt, un nou temei juridic, neinclus in tratatele precedente; contine un capitol separat referitor la energie (articolul 194), in temeiul caruia unele zone ale politicii energetice devin o competenta partajata, indicand un progres catre o politica energetica comuna. Prin acest tratat, un stat membru, cu toate acestea, isi mentine dreptul de a stabili conditiile de exploatare a propriilor resurse energetice, de a alege diferite surse de energie si structura generala a aprovizionarii sale cu energie [articolul 194 alineatul (2)].
Dispozitii specifice:
Siguranta aprovizionarii: Articolul 122 stabileste competenta UE de a adopta masuri preventive ,,in spiritul solidaritatii dintre statele membre in cazul in care apar dificultati grave in aprovizionarea cu anumite produse, in special in domeniul energiei".
Retelele energetice: Articolele 170-172 stabilesc o competenta a UE in ceea ce priveste dezvoltarea de retele transeuropene, inclusiv in domeniul infrastructurii energetice.
Carbunele: Protocolul 37 clarifica consecintele financiare care rezulta din expirarea Tratatului CECO in 2002.
Energia nucleara: Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Tratatul Euratom) serveste drept temei juridic pentru majoritatea actiunilor europene in domeniul energiei nucleare, in special articolele 40-52 (investitii, intreprinderi comune si aprovizionare) si 92-99 (piata comuna nucleara). Tratatul Euratom a ramas in mare parte neschimbat de la intrarea sa in vigoare in 1958 si pastreaza o personalitate juridica diferita de cea a UE. Rolul Parlamentului Europena in procedurile de luare a deciziilor in temeiul Tratatului Euratom este limitat, aceasta institutie dispunand, in cel mai bun caz, doar de competente de consultare.
Alte dispozitii legate de politica energetica:
Piata interna a energiei: Articolul 114 din TFUE privind masurile de armonizare serveste drept temei juridic pentru acele dispozitii legislative ale UE care au ca obiectiv functionarea pietei interne a energiei.
Politica energetica externa: Articolele 216-218 din TFUE privind incheierea de acorduri internationale sunt relevante pentru politica energetica, mai multe proiecte energetice de interes european (ca de exemplu Nabucco si Desertec) avand o dimensiune externa. In majoritatea acordurilor cu o tematica energica se aplica procedura legislativa ordinara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica UE in Domeniul Energiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!