Politica europeană în domeniul concurenței

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Concurenta: In limbajul obisnuit, concurenta este o competitie in care oameni incearca sa existe mai bine decat rivalii lor, in care acestea tind sa obtina ceea ce au obtinut altii, sau chiar mai mult, in acelasi timp. In termeni comerciali, aceasta este o forma de rivalitate intre afaceri in incercarea de a atrage clienti prin intermediul oferirii conditiilor, preturilor, calitatii etc. mai avantajoase. In teoria economiei libere, "politica concurentiala" este politica, care tinde sa garanteze libertatea deplina a pietei si sa previna pericolul aparitiei monopolurilor, oligopolurilor si altor acorduri, capabile sa dicteze preturi si conditii comerciale in defavoarea consumatorilor

Crearea unei piete interne unice in cadrul UE a determinat necesitatea asigurarii conditiilor propice unei concurente "functionale" la nivel comunitar, "un sistem care sa asigure o concurenta nedistorsionata pe piata interna.

Politica concurentiala este importanta pentru crearea Pietei Europene Comune. Ea nu ar avea sens, daca concurenta intre companiile Statelor Membre ar fi limitata de acorduri restrictive si activitatea cartelurilor. Acestea ar limita beneficiile oferite consumatorilor de o piata cu concurenta loiala si libera, cu o larga diversitate de marfuri si servicii disponibile la preturi avantajoase

Piata interna este de neconceput fara o politica in domeniul concurentei care sa incurajeze eficienta economica prin crearea unui mediu favorabil inovatiei si progresului tehnologic, sa protejeze interesele consumatorilor prin oferirea posibilitatii de a cumpara produse si servicii in conditii optime si sa previna eventualele practici anticoncurentiale ale societatilor comerciale si ale autoritatilor nationale.

Asigurarea unor conditii egale a generat rezultate benefice pentru consumatori,precum scaderea tarifelor pentru serviciile telefonice, accesul unui numar cat mai mare de persoane la transportul aerian sau posibilitatea achizitionarii unui automobil intr-un stat membru al UE care are cele mai mici preturi de pe piata.

Politica concurentiala are principii ce stau la baza crearii cadrului legislativ insituit prin Tratatul asupra Uniunii Europene:

- transparenta in privinta deciziilor adoptate referitor la comportamentele anticoncurentiale;

- nediscriminarea nici unui agent economic participant la schimburile economice internationale;

- stabilitatea unui cadru competitiv international;

- cooperarea intre diferitele autoritati ale concurentei nationale si internationale in privinta aplicarii legislatiei in domeniu.

Potrivit Tratatului CE, politica in domeniul concurentei trebuie sa garanteze unitatea, omogenitatea si viabilitatea pietei interne prin:

- combaterea monopolizarii anumitor piete de catre societati ce incheie intre ele acorduri protectioniste - acorduri restrictive si fuziuni;

- prevenirea exploatarii puterii economice a unor societati in defavoarea altora - abuzul de pozitie dominanta;

- prevenirea distorsionarii regulilor concurentiale de catre guvernele statelor membre prin sprijinirea discriminatorie in favoarea anumitor operatori economici publici sau privati - ajutoarele de stat.

- Combaterea intelegerilor intre gruparile de companii cu scopul fixarii pretului sau instituirii controlului asupra volumului total al productiei in defavoarea comertului intre Statele Membre- carteluri

Intrucat economia de piata - punctul de referinta al politicii economice a Uniunii si a statelor membre - plaseaza concurenta printre factorii determinanti ai succesului economic, acceptarea prevederilor acestui articol inseamna atat cea mai buna modalitate de indeplinire a nevoilor consumatorilor, cat si cea mai buna cale de asigurare a competitivitatii operatorilor economici, produselor si serviciilor europene pe piata internationala.

Obiectivul politicii concurentiale europene consta in garantarea unitatii Pietei comune si evitarea monopolizarii unor sectoare ale petii. Monopolizarea pietei poate avea loc prin acord sau fuziune. In afara de aceasta, ea supravegheaza actiunile guvernelor Statelor Membre ce ar putea distorsiona ,,regulile de joc" prin aplicarea masurilor discriminatorii fata de unele intreprinderi, favorizand intreprinderile publice sau prin acordarea asistentei intreprinderilor din sectorul privat.

In unele cazuri, incidentele in domeniul concurentei sunt solutionate prin modificarea politicii concurentiale a statelor sau a companiilor implicate. In alte cazuri, Comisia pledeaza pentru aplicarea unei amenzi, ce poate depasi suma de 75 milione Euro

Punctate succint, obiectivele vizate

Bibliografie:

- Octavian Capatina, Dreptul concurentei comerciale, vol.I, II si III, Bucuresti, 1994

- Tratatul privind Uniunea europeana

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica europeana in domeniul concurentei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 970 cuvinte
Nr caractere:
23 050 caractere
Marime:
24.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
concurenta, politica, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!