Politica de Mediu a Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Debutul procesului de integrare europeana a avut loc intr-o perioada in care mediul nu constituia o preocupare la nivel de politici publice, iar prioritatile Comunitatilor erau centrate pe obiective economice legate de reconstructia Europei dupa al doilea razboi mondial, crestere economica, stabilitate si dezvoltare, ocuparea fortei de munca.
Au trecut peste trei decenii de cand Uniunea Europeana a adoptat primul program de actiune pentru protectia mediului. De la o abordare sectoriala, europenii au trecut la elaborarea de strategii de dezvoltare durabila, integrand mediul in toate componentele politicilor comunitare; Uniunea a adoptat peste 200 de acte legislative, a dezvoltat un sistem tot mai complex de instrumente, a promovat cercetarea si inovarea tehnologica pentru a gasi tehnologii nepoluante, a dezvoltat eco-piete, a incercat sa actioneze la nivelul comportamentelor de consum si de productie (apreciate astazi ca factor cheie determinant al degradarii sistematice a mediului si a eco-sistemelor), s-a implicat activ in actiunea la nivel global in directia reorientarii politicilor economice catre o dezvoltare durabila in toate tarile lumii.
1. Politica de mediu - componenta a modelului european al dezvoltarii durabile 
Strategia europeana de dezvoltare durabila isi are fundamentarea juridica in articolul 2 al Tratatului de la Maastricht (1992), conform caruia tarile membre isi propun ca obiective comune ,,promovarea unei dezvoltari armonioase si echilibrate a activitatilor economice in ansamblul Comunitatii, o crestere durabila si non-inflationista respectand mediul, un grad ridicat de convergenta a performantelor economice, un nivel ridicat de ocupare si de protectie sociala, cresterea nivelului si a calitatii vietii, coeziunea economico-sociala si solidaritatea intre statele membre". Definirea in acest mod a scopului constituirii si functionarii Comunitatii a presupus renuntarea la modelul liberal neo-clasic asezat la baza metodei comunitare in constructia europeana, prin adaugarea de obiective specifice modelului dezvoltarii durabile: protectie sociala, convergenta performantelor economice, protectia mediului, coeziunea economica si sociala, solidaritatea.
Conceptul de dezvoltare durabila a fost dezvoltat prin contributia Comisiei Mondiale asupra Mediului si Dezvoltarii (Comisia Brundtland) din 1987 si inseamna, in esenta: ,,a raspunde nevoilor actuale fara a compromite sansa generatiilor viitoare de a-si satisface propriile lor nevoi". In anii urmatori, conceptul de durabilitate a fost insusit de ecologisti, economisti, sociologi de maniera diferita, specifica, fara un efort de integrare a principiilor si obiectivelor. 
Inclusiv la nivel institutional, aspectele dezvoltarii durabile au fost, cel mai adesea, reduse la aspectele de mediu, intr-o abordare unilaterala. Cinci ani mai tarziu, in 1992, Conferinta Natiunilor Unite asupra Mediului si Dezvoltarii (CNUED) de la Rio De Janeiro, impreuna cu modificarile in Tratatul Comunitatilor Europene aduse la Maastricht, au marcat nu doar un angajament politic al Uniunii pentru orientarea catre o dezvoltare durabila la nivel global ci, mai ales, au promovat o abordare integrata a protectiei mediului prin corelarea obiectivelor de mediu cu cele sociale si economice in toate politicile europene.
2. Politica de mediu in tratatele comunitare
Elaborate intr-o conceptie liberala, tratatele instituind Comunitatile Europene (Paris 1951, Roma 1957) nu au inclus competente comunitare in domeniul mediului. In pofida semnalelor tot mai evidente de poluare a mediului din anii '60, interventiile comunitare in acei ani au fost punctuale, legate in special de aspecte functionale ale pietei comune, conform metodei functionaliste de integrare (coordonarea/armonizarea politicilor nationale in masura necesara stabilirii si functionarii pietei comune). 
Protectia mediului a intrat pe agenda de lucru a Comunitatilor in 1971, prin prima Comunicare a Comisiei catre Consiliu cu privire la necesitatea unei politici europene de mediu (PEM). In 1972, la intalnirea la varf in cadrul Consiliului European de la Paris, sefii de state si de guverne ai tarilor membre, cu siguranta sub impulsul dat si de Conferinta ONU pe probleme de mediu din acelasi an, au cerut Comisiei sa elaboreze un program de mediu si sa adopte masurile necesare implementarii lui. Rezultatul a constat in crearea unui serviciu specializat pentru protectia mediului si adoptarea in 1973 a Primului Program de Actiune pentru Mediu (PAM) pentru perioada 1973-1977. Au urmat alte trei programe (1978-1982, 1983-1986, respectiv 1987/1992) cu o abordare
predominant sectoriala, verticala, a problemelor de mediu, meritul principal al acestei prime etape fiind acela de a fi structurat componentele majore ale politicii comunitare de mediu: principiile, obiectivele, instrumentele si structurile institutionale. 
Actiunea Comunitatii in domeniul mediului a ramas, insa, in continuare, limitata. Pe de o parte, prevederile Tratatului Pietei Comune nu stabileau asumarea de catre Comisie a unor responsabilitati in domeniul mediului, iar, pe de alta parte, fundamentarea teoretica a primelor programe era de orientare liberala. Argumentele implicarii nivelului supranational de decizie, conform principiului subsidiaritatii, nu tineau de o abordare ecologica (riscurile de mediu, spre exemplu). Trimiterile principale erau facute la distorsiunile pe care diferitele politici nationale de mediu ale statelor membre le generau asupra pietei comune (impactul asupra concurentei si a comertului). Aceasta subordonare a implicarii Comunitatii in domeniul mediului, obiectivelor de natura economica, erau incadrate in filozofia liberala a tratatelor, dar au condus la o slaba eficienta a masurilor adoptate de catre Comisie si la dificultati de conciliere intre obiectivele economice si cele de mediu, cu intarzieri in adoptarea unei politici comunitare sectoriale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Mediu a Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!